Lagbanner

Att misslyckas är inget alternativ!

Här följer den utlovade sammanfattningen av frågestunden hos Änglarna

Efter torsdagens årsmöte hölls en frågestund då IFK Göteborgs ordförande Kurt Eliasson och delar av Supporterklubben Änglarnas styrelse fick svara på frågor från deltagarna. Först fick Kurt Eliasson frågan ”Hur mår IFK?”. Kurt beskrev år 2001 som ett ekonomiskt stålbad för föreningen med nedskärningar både på spelarsidan och de administrativa funktionerna. Det i särklass värsta året är dock bakom oss nu. Trots en liten tunn organisation menar Kurt att IFK Göteborg är bäst i Sverige på att arbeta med marknadsfrågor och nyförvärvet Leif Nilsson är en viktig del i detta.

Vad gäller ekonomin är det enligt Kurt bättre ställt i Blåvitt än i princip alla andra allsvenska klubbar, det är bara MFF:s bokslut som inte är känt ännu. Målet från klubbens ledning har varit att dra ner på utgifterna inför säsongen 2002 och på så sätt landa i en balanserad ekonomisk situation. Detta förutsätter att spelarna ställer upp på resultatbaserade ersättningar och enligt vår ordförande är förutsättningarna för det goda. I övrigt ville han poängtera att IFK Göteborg har en stark trupp och en högklassig ledar- och tränarstab.

Den nyutnämnde Ärkeängeln Bengt Andersson instämde i detta och hävdade att kvalitén och konkurrensen i truppen har ökat trots att den blivit mindre. Gällande träningarna berättade attraktiva Bengan att gemensam och renodlad fotbollsträning endast bedrivs på måndagar, onsdagar och fredagar. Övrig tid tränas styrka, kondition och varje spelare följer sitt individuella teknikprogram. En fys-tränare knuten till den svenska olympiska kommittén ansvarar för styrkepassen och idén är att genom bättre fysik undvika skador på den nu lite mindre truppen.

Kurt Eliasson fick sedan frågan hur man arbetar för att öka klubbens intäkter. Enligt honom har sponsorintäkterna ökat och de kommer också att fortsätta öka. Det avslutade Reebok-avtalet ersattes till 100% med intäkter från annat håll. Målet i år är att öka intäkterna ytterligare med fem till sex miljoner kronor och det primära målet är att ha en så bra likviditet (förmåga att betala sina skulder i tid) som möjligt. Man räknar också med att ha ett positivt kassaflöde nästa år.

Kurt gav också en intressant beskrivning av hur tv-sändningarna påverkat ekonomin. TV-avtalet är skrivet mellan Svenska Fotbollförbundet och ett företag som heter ISPR, som i sin tur säljer rättigheterna vidare till Canal+ och Com Hem m.fl. I utlandet går pengarna bara till klubbarna i den högsta divsionen eller i vissa fall bara till enstaka klubbar, i Sverige får även de mindre lagen sin bit av kakan. Idag får klubben en viss ersättning för varje sänd match, men det är exponeringen som ger den stora effekten. Med andra ord så är det inte den direkta intäkten som är det mest intressanta utan hur mycket mer sponsorerna är villiga att betala ju mer klubben syns i tv. Idag är utvecklingen mycket positiv. För bara några år sedan hade endast tre tv-team till uppgift att bevaka samtliga matcher. Idag finns två team på plats vid varje match. Dels Com Hem:s team och dels förbundets team (vars bilder ni ser i SVT och TV4).

Kurt fick också frågan vad som hände med satsningen på Änglagård. Satsningen fortgår men eftersom man inte lyckades locka så många spelare som man tänkt sig, 30-35% av vad som var målet, har man sålt tillbaka anläggningen till kommunen och hyr den nu istället mot en mycket lägre kostnad.

Samarbetet med Djurgården diskuterades också. Göteborgsområdet har tappat många huvudkontor och de rikstäckande företagen känner ofta att de inte kan satsa bara på ett lag. Ledningen för Djurgården upplevde ett liknande problem eftersom många företag inte ville satsa på dem med tanke på risken att betraktas som alltför stockholmsfixerade. Paketet IFK+DIF verkar ha en helt annan dragningskraft och Adecco-avtalet hade ingen av klubbarna lyckats få på egen hand. Att det blev just DIF hänger samman med att de och IFK redan har en gemensam huvudsponsor i ICA. Fler avtal är tydligen också på gång. Bland annat vill Volvo inleda ett nytt samarbete med de båda. Formellt finns det inget avtal mellan DIF och IFK utan allt bygger på ett handslag och samarbetet kan därför brytas direkt ifall något skulle kännas fel.

Gamla Ullevi var förstås också uppe på tapeten. Inom en månad kommer IFK, ÖIS och GotEvent att presentera ett flertal alternativa lösningar för arenan. Det finns redan idag färdiga skisser och fler kommer att tillkomma. Kurt Eliasson ser i stort sett bara en ekonomisk lösning och det är att påverka makthavare och beslutsfattare i kommunen fram till valet. Han vill få ett beslut så snabbt som möjligt och i så fall kommer säsongen 2003 att spelas på Nya Ullevi. På frågan vad som är plan B svarade Kurt att det inte är något alternativ att misslyckas i denna kommande kampanj. Alla måste hjälpa till och påverka opinion och politikerna var helst det går. Kommunens ledning måste förstå hur mycket det betyder för Göteborgs som evenemangsstad att ha en fungerande allsvensk arena. Det är inte hållbart att AIK har tre gånger så många sittplatser att sälja som IFK. Göteborg måste bli bäst i Sverige på fotbollsunderhållning. Förslag på ett riskkapitalbolag av DIF-modell finns på skrivbordet och det är tekniskt, juridiskt och skattemässigt möjligt att genomföra, men inget är beslutat och de stora pengarna finns ännu bara i Stockholm.

Sammanfattningsvis var det en mycket givande frågestund och Kurt Eliasson rätade ut många frågetecken. Kunde föreningen bara bli bättre på att sprida denna typ av information skulle nog många supportrar uppskatta det.

Marcus Toremar2002-03-01 20:10:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel