Lagbanner

Snart börjar allvaret!

Allsvenskans premiär är på ingång.

Allsvenskan närmar sig med stormsteg. Våren är redan här och triangelserien är tillbaka efter flera års uppehåll. Förr i tiden betydde det väldigt mycket att vinna denna serie men idag? Ett grönsvart i division två ska väl inte vara några problem för vare sig Örgryte eller mesta mästarna från Göteborg. Den enda matchen som är en värdemätare är just den mot ÖIS och alla vet så slutade den 2-2.

Fotbollen i Göteborg är inte så het i år som den varit förr om åren. Vad det är som saknas är en publikvänlig arena. Ett knôkat Gamla Ullevi är idag för många en alltför obekväm upplevelse. Om man då gör en liten jämförelse med Göteborgs stolta Kålleseum, som stockholmsbladet tycker inhyser Sveriges bästa hockeypublik igen, så borde Gamla Ullevi ligga på tippen. Kålleseum (Scandinavium för er som inte vet) har diverse faciliteter i sitt innandöme och det är ett sådant innandöme som Gamla Ullevi saknar. Åsikterna om hur Gamla Ullevi ska/bör se ut har haglat i diverse forum så jag lämnar det ämnet därhän och övergår till det ämne jag tycker bäst om att debattera: Läktarstämningen på våra matcher!

Vad kommer hända på den fronten i år?
Kommer vi få en "hela arenan" känsla eller kommer speedyklacken göra allt för att höja tempot ytterligare ett snäpp? Kommer läktargruppen blomma ut och lyckas med flera tifon? Kommer läktargruppen att ta ett större ansvar över sången?

Det är mycket om läktargruppen i dessa tider. Man ska skänka pengar, man ska helst vilja vara med i hjälpgruppen och man ska ta mig f-n sjunga i tre halvlekar. Jag skrev tre ty sången ska börja INNAN domaren blåser i pipan, och den ska inte stendö så fort sista signalen ljuder. Någonting jag aldrig förstått mig på är folk som går fem-tio minuter innan matchen är slut. Gör de så när de går på bio också? Läktargruppen är en bra lösning på läktarproblemet, men för att det ska finnas en grupp så behövs det medlemmar som vill vara med. Kan man då tro att läktargruppen ska göra allt? Nä, det kan man inte. Det är upp till varje besökare att dra sitt strå till stacken. Jag vet många som klagar på stämningen på läktaren, saker som skriks t ex hata ramsor, men gör de något åt saken? Nej, de sitter med armarna i kors och bara tittar. Tänk om alla dessa skulle börja sjunga lite. Då får vi en bättre stämning på läktaren och fler kommer till matcherna då de hör och läser att det är trevligare att gå på fotboll.

Men hur får man då folket på sittplats att deltaga på eget initiativ? Vi vet att de kan deltaga på växelsång när klacken är synkad och verkligen hörs. Ett svar är nog det som enligt planer från i höst är att ha en lite sektion på sittplats där ett gäng gaphalsar ska dra igång både Kurt (72år) Och Elsa (71år) och givetvis alla andra. Förhoppningsvis lyckas dessa män och kvinnor med det och läktaren blir mer levande. Men hur ska vi göra för att få hela östra stå att förenas i gemensam sång? Det är där de som brukar stå i klacken måste skärpa sig, framförallt speedyklacken som står närmast mitten. Tempot i sångerna måste kunna hållas konstant för att fler och fler ska deltaga. Och sedan måste alla sjunga hela tiden. Även om man inte tar i max hela tiden så kan man sjunga i normalt ljudläge och detta medför att den totala ljudvolymen kommer öka. Med andra ord är det i detta fall bättre att deltaga med minsta lilla än att inte deltaga alls. Nu kommer jag garanterat få många påhopp från folk som känner sig utpekade och står där speedyklacken står men tyvärr är det ett faktum att den delen flertalet gånger under förra säsongen "dödade" flera ramsor på Gamla Ullevi. Dessa ramsor startades ibland om på nytt och samma scenario uppstod igen, speedyklacken började deltaga och klacken började sjunga i kraftig otakt så allting blev ett kraftigt sorl. Detta är också bekräftat av folk från västra läktaren som undrade varför det lät så konstigt. Vad lösningen är på detta vet jag inte. Toll försökte flertalet gånger att ifrån räcket försöka få denna del att lyssna på de som stod till höger om dem och sjunga likadant men av någon underlig anledning lyckades de aldrig. De sjöng förvisso samma text, men tempot var ungefär dubbelt så högt. Ni måste lära er att "suga på karamellen". När sång framförs i grupp är det viktigt att alla sjunger tydligt. För att sjunga tydligt måste man verkligen "känna" att orden flyter fram ur munnen på ett rent sätt. Ett knep är att uttala vokalljuden lite längre och då sänks tempot automatiskt och sången blir också tydligare. Det är också just det som görs i flera sånger, vokalljuden dras ut och stavelserna uttalas i princip var för sig. Sedan har vi det icke så taktfasta klappandet. Jag vet att jag själv inte är bäst på att hålla takten utan musik men med musik är det inga problem för min del. Så är inte fallet med flertalet på östra. Ett exempel är när låten "Heja Blåvitt" spelas och folk försöker klappa till den men redan efter fem sekunder så klappas det lite hipp som happ, det är sorgligt men sant. Enda lösningen är att sluta klappa.

Nu har jag klagat å klagat, finns det inget som är bra då? Jo klart det finns det. Vi har en läktargrupp som i år får lite bättre ekonomisk uppbackning så de har mer material att "leka" med. Klacken har blivit ett år äldre och förhoppningsvis har flera tonåringar mognat lite och fått en starkare röst. Några nya sånger har tillkommit under vintern och min personliga favorit är:

Å mitt Blåvitt, å mitt Blåvitt, å mitt blåvitt Göteborg
Här e laget som tar guldet här är vårat IFK
Melodi: Oh my darling clementine
Detta repeteras om och om igen. Under sången sker absolut inget klappande och sången sjunges långsamt. Den skall aldrig speedas upp.

En annan hit är:
Hej, heja blåvitt O A Ge oss det guuuuuuuuuld, som vi väntar på
Melodin hoppas jag ni kan komma på själva. Och den som tycker att klappande hör hemma i denna sången bör inte gå till Ullevi.

Lär er dessa texter så finns det i alla fall lite nytt på sångfronten i år som flera kan.

Alla åsikter är helt mina och jag vet att ett par läsare kommer bli arga på mig angående speedyklacken. Enligt mig är det tyvärr ett stort problem som kan komma att minska klackens storlek om inte något görs åt denna skara. Ni skall givetvis fortsätta sjunga lika mycket som tidigare men på ett bättre sätt. Framförallt då läktaren är så långsmal så krävs det en ansträngning på denna punkten. Väl mött på ett helt sjungande Gamla Ullevi!

P.S. Ni som letar efter svar på frågorna jag ställde får vänta tills säsongen 2002 är över.

Morgan Johansson2002-03-24 08:44:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel