Lagbanner
Olympia, Helsingborg, 2020-11-08 17:30

Helsingborg - IFK Göteborg
0 - 1

7 tankar efter Helsingborgs IF - IFK Göteborg (0-1): "Andrum och tilltro till framtiden."
Efter tre tunga förluster höll Blåvitt nollan och tog tre poäng efter Emil Holms nickmål.

7 tankar efter Helsingborgs IF - IFK Göteborg (0-1): "Andrum och tilltro till framtiden."

I en tuff match med högspända nerver hos bägge lagen, bägge bänkarna, domarteamet och Andreas Granqvist på läktaren tog Blåvitt tre blytunga poäng som lyfter laget över kvalstrecket och ger en pressad förening en lugn natt och hopp framåt. Holms debutmål för IFK Göteborg gav segern i bortamötet med bottenkonkurrenten Helsingborgs IF.

1. Spelidé

De senaste veckorna har vi haft gott om skäl att kommentera bristen på spelidé, lagspel och form som Blåvitts stora svagheter. Idag fanns det en tydligare spelidé, med överlappande ytterbackar och öppnande löpningar på kanterna och varierande bollar mot mitten. De defensivt inriktade mittfältarna varierade i att ge understöd framåt, och som helhet fungerade spelidén konstruktivt. Det var också på inlägg från hörna som målet kom.

I andra halvlek fick vi också se Rolle ta ny plats som matchcoach, med en handskriven lapp till Johansson och Bjärsmyr, som formade om laget till en julgransliknande 3-4-2-1-formation som lyckades hålla uppe såväl vasst och tidsödande kontringsspel som den tunga defensiven.

2. Lagspel

Genom hela matchen såg man också ett nygammalt Blåvitt vad gällde lagspelet. Spelarna löpte och tog rörelse för varandra på ett sätt som saknats stora delar av säsongen. Spelintelligensen från återkomne Giorgi Kharaishvili hjälpte till, och allra störst skillnad gjorde Robin Söder som kom in och gjorde stor nytta som flexibel och i bland bollmottagande centerspets i mitten av andra halvlek.

3. Självförtroende och form

Idag är det gjutjärnspannan Holm som gör målet, men Blåvitt som helhet spelade med nytt självförtroende och överlag starka individuella prestationer, inte minst från Yusuf som verkar ha knutit näven rejält i byxfickan och levererade ordentligt över 90 minuter i alla skeenden på plan. Bjärsmyr stagade upp försvaret som överlag, med något enstaka undantag, gjorde ett gediget jobb och höll ett allt mer desperat Helsingborg stången.

4. Siktet inställt?

Om man ska lyfta kritik efter en sådan lättnad som segern ändå utgjorde, så finns det på ytterligare ett område där Blåvitt varit svaga hela säsongen: avsluten. Det var tydligt att Blåvitt fått instruktioner att ta mycket avslut, en självklarhet då Helsingborg ställde upp med tredjemålvakten i mål, men påfallande få skott lyckades träffa innanför målramen. Även om Helsingborgskeepern gjorde en stark insats är det ett minimikrav att träffa mål när man har fri bana mot mål. Det behöver bli bättre framöver och inför kommande säsong.

5. Truppbredden

Det har varit en tuff säsong med många skador, inte minst bland nyförvärven, och då är det lätt att glömma hur meriterad och bred Blåvitts trupp ändå är. I en match med Calisir, Kalley, Erlingmark och Patrik Karlsson Lagemyr borta har Blåvitt ändå starka alternativ på bänken att kasta in som Söder, Aiesh, Wernbloom och Sebastian Eriksson. I dag gjorde hela laget också sig själva och sina meriter rättvisa med överlag goda insatser.

6. Tre blytunga poäng i tabellen.

IFK Göteborg skapar sig med dagens seger en 3-poängsbarriär ner till de andra lagen i bottenstriden, och förvisar dessutom Helsingborg till en helt egen cirkel i helvetet som sist i tabellen med tre omgångar kvar. Utöver poängskillnaderna har Blåvitt också en stark målskillnad gentemot de andra lagen. Vi må inte riktigt vara iland ännu, vi har tre matcher kvar att ta oss igenom, men…

7. Ni är inte av med oss än.

I kväll var en ödesmatch och en vi inte såg fram emot. I kväll kunde vi blivit neddragna i träsket och tappat modet. I kväll gjorde vi inte det, utan samlade oss och såg läget i vitögat. Det är många därute som önskat Blåvitt ur Allsvenskan. Vi har inte åkt ur Allsvenskan på 50 år, och idag var inte dagen det skedde heller. Vi är kvar åtminstone ett tag till, och idag var inte dagen då vi vek ner oss. När vi nu går in i slutomgångarna gör vi det med nytt självförtroende och en starkare position, och pånyttfödda drömmar om framgång nästa år. Vi ser vad vi lyckas Berga tills dess.

John Fhager2020-11-08 21:56:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg