Sju tankar efter IFK Göteborg – Halmstads BK (0-0) "Fortsatt uddlöst offensivt"
Blåvitt hade en tung match mot Halmstads BK.

Efter 90 minuter brunkfotboll på Gamla Ullevi landade matchresultatet i ett för bägge lagändar välförtjänt 0-0. Här är 7 tankar efter matchen.

Queiroz-försvar i första

Carlos Queiroz, länge defensiv tränare i Manchester United, gjorde sig känd för att som ingen annan på denna jord kunna utveckla ett stabilt försvarsspel med spelare i perfekta rader och utmärkt positionering. Riktigt där var inte Blåvitt under första halvlek, men det var i det uppställda spelet inte helt långt därifrån. Desto mer synd att man inte kunde upprätthålla den defensiva stabiliteten i andra halvlek, som då lutade sig mer mot heroiska hjälteinsatser från Gustav Svensson.

Fortsatt offensiven som haltar

IFK Göteborg har släppt in 4:e minst mål i Allsvenskan 2023 så här långt. Tyvärr har man gjort näst minst framåt, vilket krymper till överlägset minst om man räknar bort matchen mot Degerfors. Mot HBK hade Blåvitt ett par okej halvchanser, men det var uppenbart fortsatt trubbigt. Berg hade 3 avslut på mål, varav samtliga prickade rakt på målvakten utan större kraft. Blåvitt måste kunna utmana motståndarmålvakten mer än så.

Sebastian Ohlssons återkomst

Blåvitts tidigare lagkapten Sebastian Ohlsson hoppade in efter sin skada, och vilken skillnad han gjorde! Plötsligt hade Blåvitt en kvalitetsspelare i offensiven som naturligt befann sig på rätt plats och lyckades skapa lägen nästan ur ingenting. En Ohlsson i form och redo för 90 minuter kan göra oerhört stor skillnad för IFK Göteborg 2023.

Pontus Dahlbergs återkomst

Den hemvändande målvakten har haft ett tufft år såhär långt, och varit en skugga av sig själv. Han har inte - oss veterligen - lidit av någon skada, men det stod klart för samtliga åskådare att han var en friskare, klarare lysande version av sig själv idag, där han med tre viktiga reflexräddningar var det enda som stod mellan Blåvitt och ännu en förlust vid ett par tillfällen. Fortsätter Dahlberg spika igen sitt mål på det viset under resten av hösten har han motbevisat sina bespottare - nu ska han bara leverera på det löftet.

Friska vindar på Blåvitt-bänken

Elias Hagen, Blåvitts stora värvning inför året, började för andra matchen i rad på bänken. Där och på andra platser fortsätter Askou vädra i truppen på ett sätt ingen annan tränare gjort de senaste decennierna i IFK Göteborg. Det positiva med flitiga omflyttningar är att en som blir petad vet att vägen inte är jättelång till att få en ny chans om man levererar. Den delen av Askous tränarskap är spännande att följa.

Blåvitt spelar jämnt med övre halvan

I förra matchen spelade Blåvitt 1-1 mot ligaledande Elfsborg. Idag spelar man ett jämnt 0-0 mot ligasjuan Halmstad. När man jagar kvalstrecket vill man givetvis helst ha segrar, men om det är några matcher man ska spela oavgjort i så är det mot lag från övre halvan - dem man egentligen inte ska ha en chans mot när man ligger där Blåvitt gör. Då krävs det bara att man vinner måstematcherna mot de andra bottenlagen. Där är återmötet borta mot Degerfors 19 augusti sannolikt avgörande för säsongens utfall.

Värvningsfönstret är fortfarande öppet!

IFK Göteborg har under sommaren tagit in Thomas Santos och Arbnor Mucolli, spelare som hjälpt till att väcka Blåvitts offensiva spel från de döda till ett stadium av tung lördagmorgon före kaffet. Den verkliga spetsen saknas dock ännu, och det är svårt att undgå att notera hur bollen på kanterna fastnar av att ingen tar de avgörande påfyllande löpningarna in i straffområdet, där Berg ofta blir alltför ensam eller alltför anonym. Tekniske direktör Ola Larsson har pratat mycket om att man jagar ytterligare spelare till laget innan fönstret stänger. Vi är många som ser fram emot att det löftet uppfylls.