Lagbanner
Eleda Stadion, 2020-10-25 17:30

Malmö FF - IFK Göteborg
3 - 1

7 tankar efter Malmö FF - IFK Göteborg (3-1): “Kanske rimligt, givet förutsättningarna”
Pontus Wernblooms 1-1 gjorde måttlig nytta i slutänden när Malmö vann med 3-1.

7 tankar efter Malmö FF - IFK Göteborg (3-1): “Kanske rimligt, givet förutsättningarna”

Efter en match där Blåvitt hade sina chanser, men på det hela taget inte riktigt kunde matcha MFF, ligger laget kvar i kvalstriden. Det är svårt att döma ut laget efter en förlust mot serieettan, men spets och närvaro verkar fortsatt vara en bristvara i IFK Göteborg.

1. På minus direkt

Vi städar av den direkt: domarnivån var, med en billig straff till MFF i matchminut 2, en nekad straff till Blåvitt en halvtimme senare och med många 50/50-situationer till hemmalagets fördel, inte den bästa vi någonsin sett. I andra halvlek blir den dock rent parodisk, när Kiese-Thelin sätter en hög spark med sträckt ben och dobbarna i bröstet på målvakt Giannis Anestis som är bollägare, och i tumultet därefter sätter in pannan först och skriker Anestis i ansiktet. Domare Hamrén tar ett allvarligt snack med Anestis.

2. Pontus Wernbloom lät spelet snacka

Inför matchen försökte MFF:s unge mittback Anel Ahmedhodzic trashtalka ner Göteborgs klenod Pontus Wernbloom i media. Wernbloom tackade för förtroende med att lämna Ahmedhodzic bakom sig för att sätta press på MFF-målvakten, som tabbade sig och öppnade upp för Wernbloom att lägga bollen i mål mellan benen på hemåtlöpande men skralt försvarsjobbande Ahmedhodzic. Överlag var Wernbloom trots förlusten en betydligt bättre spelare än den han varit de senaste matcherna. För det tackar vi MFF:s yngre garde och tar emot.

3. Lite för billigt

Även om Wernblooms mål öppnade för ett växande hopp om att hålla jämna steg med Malmö halvleken ut tog det snart slut när Blåvitt tappade bollen lite för billigt, släppte igenom en löpboll lite för billigt, och försökte ställa offside lite för billigt vilket friställde Toivonen som enkelt slog in 2-1

4. Giorgis återkomst

Giorgi får chansen att vara med från start igen efter sin långvariga skada. Det är inte tidernas tacksammaste match att komma tillbaka i, och Giorgi blandar och ger lite grann under sina 67 minuter på planen. På 2-1-målet är det han som inte möter bollen och i stället tappar den till MFF:s vändning, och det uppstår en lucka när han inte heller löper hem i situationen som uppstår. På den ljusa sidan hade han flera situationer där han kan visa sitt fina spelsinne, och skapar sig ett riktigt bra skottläge där Marko får sträcka ut (och nästan stukar örat) för att styra bort bollen.

5. Spelet överlag lite sisådär

Det ska sägas: Blåvitt möter den överlägsna serieettan med enskilda spelare som har högre löner än hela lag i serien (var är du, Simon Bank?). I det läget spelar Göteborgskamraterna inte klappuselt, men sällan heller jättebra. Det förekommer många onödiga felpass, många halvdana försvarssekvenser, och man är påfallande ofta tvåa på bollen även i lägen där känslan är att man kanske skulle kunna ha vunnit om man huggit direkt. IFK Göteborg är idag inte riktigt numret för små, långt från en klass under, utan man verkar framför allt bara in riktigt, riktigt vara där när det gäller.

6. Rolle on, Rolle off

Efter sex matcher under Roland Nilsson har Blåvitt avverkat tre bottenkollegor, två topplag, och ett AIK som inte riktigt bestämt sig i år för vad de ska vara. Under den perioden har Blåvitt tagit sju poäng, men det är markant att ingen riktigt kan förklara hur. Visst har man slitit, men ändå stundtals varit utspelade (och bland annat gett KFF tre poäng). Visst har det funnits sekvenser där man fått till intressanta spelkombinationer, men känslan har ofta varit att sekvenserna kommit mer av enskilda situationer än uttänkt plan. Nye tränaren Roland Nilssons största taktiska avtryck verkar ibland ha varit att placera Blåvitts enda friska anfallare på bänken.

Det är möjligt att resten av den här säsongen mest är något som ska överbryggas för att möjliggöra annat när vi väl kommit iland, men det vore hoppingivande och uppfriskande att åtminstone få se glimtar av en större plan, av skärpta idéer eller av ny spelarutveckling som Blåvitt kunde bygga på på längre sikt. Inte minst för att hjälpa klubbens medlemmar utvärdera styrelsens arbete inför nästa årsmöte.

7. Oförändrat läge i botten

Örebro var numret för stort för Helsingborg, och Falkenberg och Kalmar kryssade mot varandra, vilket gör att Blåvitt fortfarande befinner sig över kvalstrecket med två poängs marginal. De kommande två matcherna, där Blåvitt möter Örebro och sedan Helsingborg (som nästa omgång möter MFF), lär bli viktiga i slutstriden.

John Fhager2020-10-25 20:17:12

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg