-
7 tankar efter Sirius - IFK Göteborg (2-2): "Inte på topp, men med mycket hopp för framtiden"
Efter en på det hela taget sett förhållandevis jämn match med flera vändpunkter mellan Sirius och IFK Göteborg delade lagen till slut på poängen. Här är våra tankar om, kring, och från matchen.
1. 1-0-underläge igen
I matchminut 35 gör Sirius 1-0 efter en serie något svaga insatser från flera spelare. Missar händer, som kattuppfödarn sa, men denna gång var det femte matchen i rad Blåvitt hamnar i underläge i första halvlek. När frågan lyftes på presskonferensen menade tränare Poya att det varit mycket tillfälligheter och inte handlat om att laget varit utspelat, undantaget möjligen mot Hammarby, och att de därför inte såg någon systematik i det. Det kan vara så, men det vore också väldigt skönt om trenden bröts.
2. Pakas Psyke
Patrik Korsband Lagemyr har sedan sin återkomst gjort två mål och varit en viktig kugge i spelet, inte minst för sin fräckhet både med och utan boll. Idag blåste han mittbacken Daniel Jarl i Sirius och tacklade omkull honom i kampen om Tolinssons långboll innan han lite lagom retligt satte en chipp över målvakten för 1-1. Det är med Paka lite som det var med Sam Larsson: oavsett hur matchen går, är det alltid en glädje att se honom spela.
3. Jesper Tolinsson
Jag tror inte någon som läser riksmedia missat att ett visst lag från östkusten spelar med 18-årige Robin Tihi från start som ordinarie mittback. Däremot verkar det helt gått under radarn att laget i de finaste av färger spelar med den 1 år yngre Tolinsson från start och gjort så de tre senaste matcherna, och på det hela taget ändå gjort ett kompetent jobb, inte minst för sin ålder. Idag slår han dessutom passningen till Pakas 1-1. I början av säsongen fick Poya Asbaghi frågan om Tolinsson var redo för att spela på A-nivå i år. "Det får vi se när han spelar", blev svaret. Efter veckan som gått kan vi konstatera att även om det finns många steg kvar att ta håller Tolinsson god allsvensk nivå.
4. Blåvitt mål - blåvit poäng
I intervjuer efter matchen lyfte både Patrik Karlsson Lagemyr och tränare Poya Asbaghi Blåvitts mentala styrka att kunna resa sig från de underlägen man hamnat i och de fyra senaste matcherna kunna ta poäng. Det stämmer att det utöver underlägestrenden också funnits en mottrend - i samtliga matcher där Blåvitt gjort mål har man också tagit poäng. Som åskådare verkar det nästan som om pressen släpper lite för laget när man väl fått in en boll, och då blir det gärna en till eller fler. Det är självklart svårt att säga hur det mönstret kan påverka säsongen, men man får ge Göteborgskamraterna att de trots allt är väldigt svårslagna. Under veckan som kommer får vi se om det gäller, även när nivån höjs ett steg.
5. Sargons stigande självförtroende
Sargon Abraham är en spelare som efter att själv ha betalat delar av sin övergångssumma för att kunna gå till IFK Göteborg i ett läge när många andra inte ville göra det, alltid uppburit en viss respekt hos supportrarna. Samtidigt har han också varit en spelare som inte riktigt levererat på högsta nivå såhär långt i klubben. De senaste matcherna har dock gett mersmak och visat på en ny nivå hos Skövdeiten, eller kanske bara ett nytt självförtroende. Det finns fortfarande mer att ge och poängmässigt kan Sargon absolut bli mer produktiv, men i dag utgör Sargon en konstruktiv del i många aspekter av spelet och förhoppningsvis kan han fortsätta på den vägen. Med lite tur blir stolpe ut stolpe in framöver.
6. Blåvitts unga trupp
Några rader upp lyfter vi fram Jesper Tolinssons roll, men som så många gånger förut de senaste åren är det heta namnet för dagen bara det mest framstående exemplet på hur ung och talangfull trupp Blåvitt har. Idag avslutar man matchen med en backlinje med medelålder på 22 år och tre månader. Senast det hände var 2007, och den gången var Blåvitt ett topplag i flera år framåt. Det unga laget lovar gott för framtiden på lång sikt.
7. Det täta matchandet
Blåvitt kom till spel mot Sirius idag med en trupp som spelade 120 minuter mot en toppkonkurrent i 30 graders värme för tre dagar sedan. Motståndarlaget hade haft en hel veckas vila och återhämtning. Ur den synvinkeln uttryckte Sirius tränare Henrik Rydström sin förvåning att IFK Göteborg spelade så pass intensivt. Den blåvite supportern tycker kanske att det sett lite energilöst ut i flera matcher, inte minst säsongsstarten mot Elfsborg, där man knappast kunnat klaga på för mycket matcher i förberedelsefasen. Trots detta har ändå det intensiva schemat funkat någorlunda rimligt hittills i år.
Att Covid-säsongen kommer sätta spår för framtiden är högst sannolikt, och möjligen är ett av dessa att det kan komma att bli något tätare mellan matcher, och som följd kanske en utvidgning av ligan. Det går trots allt att jämföra med engelska League One, där 24 klubbar spelar 46 omgångar på 8 månader, (vis-a-vis Allsvenskans 30 omgångar på 7 månader) och dessutom deltar i flera cuper. Spelarna kanske klagar, men fler matcher hade också kunnat innebära bättre ekonomi.