Gamla Ullevi, 2020-10-04 17:30

IFK Göteborg - Varbergs BoIS
1 - 0

7 tankar efter Varberg hemma - "3 nödvändiga poäng ner till kvalet"

IFK Göteborg gjorde vad man skulle och tog 3 pinnar mot Varberg. Här är 7 tankar från matchen idag.

Holmgången i Listerlandet.
Tabelläget inför omgången var minst sagt prikärt. Blåvitt hade lika många poäng soom Helsinbgorg inför söndagens matcher och Helsingborg var först ut med att försöka rycka sig bort från kvalstrecket genom att slå Mjällby.
Denna eftermiddagen spelade det ingen roll att bollen var rund på Strandvallen för planen var ändå katastrofal och bollen tog sin egen väg oavsett.
Trots det svåra förutsättningarna så hade båda lagen ändå hittat nätet innan halvtid i en match som då var oavgjord. I början av 2.a halvlek tog dock Helsingborg ledningen genom en kontring, och
det resultatet stod sig en bra bit in i halvleken innan Sabovic valde att skjuta på en täckande Helsingborgsspelare som ställde målvakten och Mjällby hade kvitterat.
3 poängs försprång till Blåvitt hade blivit en. Helsingborg lyckades sno åt sig bollen i matchens slutminuter och få till sig en frispark precis utanför straffområdet.
Mjällbys målvakt stod för en superräddning och i stället för ett Helsingborgsryck upp från kvalstrecket lyckades man tappa poängen i slutet då David Löfquist gjorde det avgörande målet.
Blåvitt gick in i matchen med vetskapen om att Helsingborg skulle stanna kvar under dem...

Med en basic matchplan. Prioritera försvarsspelet och ta inga onödiga risker i försvaret. Lång boll upp på anfallare eller spela runt på kanterna för att komma ur pressen.
det var ingen märkvärdig matchplan idag men utförandet var inledningsvis väldigt svagt i uppspelen. Efter runt 20 min hade blåvitt kommit in i matchen bättre men den som väntade
på skönlir väntade förgäves. Första halvlek var i kort 3 sekvenser. Seljmani & Paka missade vardera grovt. Sedan gjorde Erlingmark mål på den 3.e en hörna. I övrigt var highlightspaketet ett mörker.

Jocke Persson matchcoatchning!
Det är uppfriskande att en tränare i halvtid tar 4 av 5 möjliga byten. Det är precis sådant agerande man har saknat under året när vi sakta sjunkt mot botten.
Att någon börjar ösa när båten börjar ta in vatten snarare än att alla skall börja ösa när man redan är i botten. Efter halvtid kom Varberg ut med en helt annan energi i presspelet som
fungerade i inledningen av 2.a. När Varberg inte fick utdelning av sin press övergick matchen till en jämn tillställning fram...

Tills Rolle Nilssons Soccer Service matchcoatchning.
Efter dryga 70 minuter gick Paka ut mot Da Graca. Blåvitt övergick till en 3-5-2. Det är enkelt att förstå behovet att vilja stärka defensiven med endast en skör
1-0 ledning. Men efter bytet så var det som att all luft gick ur Blåvitts anfallsspel. 20 minuter av att parkera bussen är en evighet i TV-soffan.
Men när Varberg fick ta över initiativet verkade de inte riktigt ha en genomarbetad plan för detta. Det kan också ha varit utstuderat från Rolles sida, matchen handlade bara om en sak idag.

Att vinna matchen.
Oavsett vilka åsikter man har om det nya spelet så kan man inte förneka att vi tog 3 stycken blytunga poäng idag. Detta var en match som många hade räknat hem som en måste-match om man skall undvika kvalstrecket.
Det var ingen vacker seger idag och den var knappt välförtjänt. Förutom att IFK Göteborg tog 3 poäng så förlorade dessutom bottenkonkurrenterna Helsingborg, Kalmar och Falkenberg sina matcher.
De resultaten förstörde inga skuggtabeller men för att blåvitt skall kunna ta...

Nästa 3-poängare redan mot AIK nästa söndag så krävs det att man höjer sig. Framförallt i anfallet. I dagens startelva så fanns det endast en gubbe som tog löppningar i djupled och det var Paka.
Anfallsspelet blir oerhört lättläst när PW skall droppa ner och spela ut på kanten på en mötande Sana eller Paka när de inte finns några alternativ. Nu väntar AIK och Malmö de kommande veckorna innan nästa måstematch.
Ett AIK som gått starkt på slutet, men det är först om en vecka.

4.e oktoberrörelsen lanserades idag och det har hintats tidigare om att något skall ske på Blåvitts födelsedag men inte vad. Idag tillkännagavs det. Under ett år mellan 4.e Oktober 2020 - 2021 så kommer 4 oktoberrörelsen pågå. Syftet är att hjälpa IFK Göteborg ekonomisk i den svåra period som pandemin har satt klubben i. För den som vill veta mer eller hjälpa till kan man gå in på 4oktober.nu. Förutom själva initiativet i sig är det väldigt värmande att se så många olika grupper och individer engagera sig i IFK Göteborgs framtid och fortlevnad.