Leif, Affe och Anna jobbar på sin hemläxa, del 1
Intervju med två av de tre anställda på IFK Göteborg Promotion AB, Blåvitts marknadsföringsbolag.
Den 10 februari i år kungjorde IFK Göteborg att Leif Nilsson rekryterats för att ta över jobbet som VD för IFK Göteborg Promotions AB efter Hans Lundberg. Leif Nilsson är redan ett känt namn i Göteborg. Alla har vi väl varit på en av hans mer kända skapelser, Göteborgskalaset. Leif har under årens lopp varit inblandad i de flesta stora arrangemangen i Göteborg genom sitt arbete på Göteborg & Co. Leif var också på sin tid en hockeyspelare av rang och har bl.a. spelat fem säsonger i Frölunda.
Leif, Affe Akbari och Anna Gustavsson bildar tillsammans det nya team som skall ta tag i marknadsföringen av IFK Göteborg. Efter några veckor på jobbet tog vi dem på pulsen. Om inget annat framgår av texten har svaret på frågan lämnats av Leif Nilsson.
Det var ju för ungefär en månad sedan som du började arbeta heltid här på Kamratgården, hur sammanfattar du den månaden du har arbetat hittills?
- Väldigt spännande. Man kan säga att vi kom in i hetluften direkt, vilket jag tycker är bra. För att det är lika bra att ta del av allting och lära sig det direkt, och det var vi tvungna att göra. Det var har varit en tuff men lärorik tid.
Tycker du att ni har kommit in i det redan?
- Man kan säga så här, vi gjorde Blåvita-paviljongen [under hemmamatchen mot DIF, red:s anmärkning], hela satsningen inför derbyt, med tidningen, baneren, stort matcharrangemang och vi lyckades då fylla Ullevi med 43 000 människor. Det var alltså utsålt, vilket vi tycker är väldigt roligt att kunna genomföra när vi samtidigt har haft det tungt sportsligt. Det visar att vi kan ta fram kraften i IFK när man hittar rätt grejor.
Vad har du konkret gjort den månad du har arbetat, har det mesta handlat om derbyt?
- Nej, inte bara derbyt, vi gjorde också den Blåvita-paviljongen för 150 människor. Syftet med den var att visa i skala 1:1 hur man kan förändra arenan. Och då ville vi visa beslutsfattare och andra att man kan göra saker och inte bara prata om det, och då gjorde vi detta. Och då hade vi bjudit in alla och gjorde det, och det visade sig att det fungerade väldigt bra och blev väl mottaget av både kommunala beslutsfattare och våra sponsorer. Och det var också en grej, att visa alla våra sponsorer att vi kan göra något extra, när vi har haft det väldigt tufft. Det, och så då givetvis derbyt, har vi arbetat med.
- Derbyt var som en gigantisk urladdning. Man gör inte sådana arrangemang utan väldigt mycket arbete. Det är otroligt mycket planering bakom som både Affe, Anna och så då jag, har stått för. Det är logistiskt en jättestor grej. Vi hade 300 gäster på derbyt plus alla arrangemang, den Allsvenska festen. Svennis och 82:orna och 87:orna hade lagt ut på Stefan [Pettersson]. Det gör sig inte självt och det var viktigt att göra det så att vi visar att vi kan göra saker. Har vi fyllt Ullevi så visar det ändå att vi har svenskt rekord sedan 25 år tillbaka på att fylla en arena. Det känns bra och jag är väldigt glad för det.
- Nu går vi in i en fas då det gäller att sluta leden och samla oss de sju veckor som är kvar och koncentrera sig på det. För oss gäller det att göra alla hemläxor, att jobba igenom alla avtal, titta på vilka avtal som skall sägas upp och vilka som skall förlängas. Nu är det hemarbete som gäller och det är full koncentration på det.
Vad är den största skillnaden mellan det arbete du hade tidigare och IFK Göteborg?
- Man kan säga så här, att när jag arbetar med stora arrangemang så bryr sig många människor om det också. Men evenemangen går oftast inte i ett, men här går det i ett hela tiden. Och det gör att alla är väldigt intresserade hela tiden. Och just när det går tungt i spelet är det väldigt många som har synpunkter. Under Göteborgskalaset har man synpunkter just den tiden, men sedan är det ju över. Här är det under längre tid.
Var det mer planering tidigare, när du planerade Göteborgskalaset?
- Det är mycket planering inom båda. Att planera Göteborgskalaset och att planera ett derby kräver båda sin stora planeringsförmåga. På senare år har det inom evenemangen varit full rulle mest hela tiden och det påminner mycket om detta jobbet. Så likheterna är större än olikheterna.
Vad var det som gjorde att du valde att byta jobb?
- Jag har under tio år fått vara med och utveckla Göteborg som evenemangsstad, och det har varit fantastiskt roligt. Nu finns kanske möjligheten att koncentrera mig på en sak. Så det är en del i utmaningen.
Du tog med dig Affe [Akbari], när du bytte jobb. Hur ser arbetsfördelningen ut mellan er?
- Jag tog med mig Anna också, Anna Gustavsson, så vi är tre stycken. Vi sitter nu och diskuterar arbetsfördelningen och hur den skall vara. Affe kommer att jobba mycket med nyförsäljning och utveckling. Jag kommer att jobba med de större sponsorerna. Anna kommer att jobba med medelsegmentet.
Upplever du att IFK är bra på att ta betalt, om man nu ser det som en marknadsverksamhet där man säljer en produkt till sponsorerna?
- Jag tror att det finns en utvecklingspotential.
Kan du komma med någon jämförelse med andra Allsvenska klubbar?
- Det är det som vi gör i vår hemläxa. Vi börjar alltså jobba med de frågorna nu. Vi sitter nu och räknar ut nettot och hur vi skall jobba med de frågorna. Så vi gör de hemläxorna nu.
Vad känner du att du kan tillföra IFK Göteborg?
- Jag kan säga så här. Jag tror att vi kan tillföra en vana att arbeta med arrangemang. Jag menar, har man arbetat med evenemang i tio år. Jag tror att vi kan tillföra det som gjorde att man fyllde Ullevi, vilket man inte har lyckats med på 25 år. Sen får ni bedöma om det är bra eller dåligt.
Läs fortsättning av intervjun med Leif Nilsson och Affe Akbari.