Lagbanner
8. Motståndaren i vitögat: Djurgårdens IF - 23 maj
Djurgården har länge varit en motståndare IFK Göteborg haft lite extra svårt för.

8. Motståndaren i vitögat: Djurgårdens IF - 23 maj

Allsvenskan närmar sig med stormsteg, och som nedräkning intervjuar vi experter på Blåvitts motståndare, i omvänd spelordning. Vi har nu nått Djurgården, som IFK Göteborg besöker precis innan EM-uppehållet.

Gästexpert: Linus Sunnervik, chefredaktör för Svenskafans.com samt tidigare redaktör för Forum 1891, Djurgårdens Svenska Fans-avdelning.

Djurgården har varit väldigt aktiva på transfermarknaden och har tagit in 11 spelare sedan årsskiftet. Hur känns truppen i dagsläget?

– Det är en annorlunda situation för alla som har följt Djurgården på 2000-talet, att gå in i en säsong med en A-trupp på 30 man. Sportsliga ledningen har valt att satsa på en bred och utvecklingsbar trupp istället för att gå efter ett fåtal stjärnspelare. Jag tror att det beror på tre saker: en dyrköpt läxa från i fjol då vi blev alldeles för ”tunna” vid skador, att man vill ta extra höjd för covid-läget (plötsligt kan en halv trupp slås ut i två-tre veckor) och att betoningen på utvecklingsbara spelare var en förutsättning för att Kim & Tolle skulle förlänga. Det kommer med utmaningar: att vi har en A-trupp på 30 spelare innebär att ett tiotal spelare inte ens kommer att få plats på bänken om alla är friska. Summa summarum? Ursäkta röran, vi bygger om i år. Jag tror att Djurgården kan slåss om guldet 2022 och framåt.

Djurgården åkte nyligen ut i Svenska cupens semifinal efter en inte helt imponerande insats mot Hammarby - är supportrarna nöjda med försäsongen så här långt?

– Ja, det får man ändå säga. Det har sett oväntat bra ut med tanke på omsättningen av spelare. Tänker framför allt på att Magnus Eriksson kommer att få ett väldigt stort ansvar och ser ut att trivas väldigt bra i sin nya roll. Nu blev Hammarby-matchen en bitter förlust med fyra ramträffar och enormt spelövertag. Jag tror att många iallafall försöker tänka: en sådan här typ av förlust åker man på en eller två gånger per säsong – tar hellre den smällen i cupen än i allsvenskan.   

Djurgårdens tränare har väckt en hel del uppmärksamhet under försäsongen. Hur upplevs Thomas Lagerlöfs och Kim Bergstrands taktiska och praktiska ledarskap från supportersidan? Är man nöjda, och vad (om något) saknas?

– Om vi lägger praktgrodan av Kim Bergstrand i AB-intervjun åt sidan (den är i min värld utagerad nu) så vet man vad man får av Kim & Tolle. Jag upplever deras ledarskap som ärligt, tydligt och kravställande på ett sätt som har varit väldigt positivt för Djurgården. Resultaten talar sitt tydliga språk, utvecklingen på de spelare som har ”rätt” typ av inställning till träning och utveckling likaså. Men: de spelare som inte vill underkasta sig deras krav på gruppen, de hamnar lite utanför, även om du heter Astrit Ajdarevic. Vi får vänta några år med att utvärdera deras gärning men min känsla är att Djurgården knappast kunde haft ett bättre tränarpar att leda den här formbara gruppen av spelare. 

Vad är en rimlig målsättning för Djurgården den kommande säsongen, och känns det som om man är på väg dit?

– Att slåss om Europaplatserna. Sen finns det ”luddigare” mål som är helt avgörande att uppnå, för att komma till slutresultatet. Djurgården gick stundtals på tomgång i höstas och många suktar efter att få se den här nya energin i laget: att vi hittar tillbaka till vårt presspel, intensitet och fart på kanterna. Som vi har sett under försäsongen. Då kommer också resultaten att komma – så bra är den här spelartruppen. Men det kan nog dröja till sommaren/hösten innan allt sitter.

Vad förväntar du dig få se i mötet med IFK Göteborg 23 maj 2021?

– Minst tre ”indianare” i första halvlek från Tobias Sana, att Sebastian Eriksson lämnas ensam en-mot-en i trebackslinjen mot Chili och att Wernbloom får spela från start på Tele2’s vattnade konstgräs. Med det sagt: jag har väldigt många vänner som är tunga Blåvitt-supportrar, har största respekt för Blåvitts historia och supporterkulturen i Göteborg. Det kommer att bli en av vårens roligaste matcher. Dessutom lär Marek Hamsik vara i sin bästa form i den här matchen – sista fajten innan EM-uppehållet. Spännande att se om Rolle har hunnit lära honom hur man slår den här perfekta långbollen i djupled på Söder. 

Stort tack Linus, och lycka till inför den stundande säsongen!


Match: Djurgårdens IF - IFK Göteborg
Plats: Tele2 Arena, Stockholm
Dag: 23 maj 2021


Läs vår analys av Blåvitts spelschema 2021 här.


 

John Fhager2021-04-07 13:10:53
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg