Vem tar över ordförandeskapet efter Kurt Eliasson?
Två heta kandidater och deras bakgrund granskas.
IFK Göteborgs nuvarande ordförande Kurt Eliasson meddelade för en tid sedan att han av personliga skäl inte ställer upp för omval i år. Kurt har suttit som ordförande i två år och var vice ordförande under Gunnar Larsson i ytterligare elva år.
Styrelsen för IFK Göteborg under 2002 – 2003 har sett ut som följer:
Ordförande Kurt Eliasson
Vice ordförande Kaj Thorén
Sekreterare Ronny Sjölund
Kassör Jan Nilsson
Ledamot Thomas Ravelli
Ledamot Conny Blessner
Ledamot Erling Gustafsson
Suppleant Christer Westberg
Suppleant Tore B. Carlsson
I takt med att IFK Göteborgs organisation har bantats ned har ordföranden tagit ett allt större ansvar. Det var inte många gånger som man besökte Kamratgården utan att stöta på Kurt Eliasson. Både vid bortaresor och vanliga träningar var och är han ofta med. Att vara ordförande i dagens IFK Göteborg det är alltså inget man är i första hand under styrelsemötena. Termen arbetande styrelseordförande ligger nära till hands och det måste en tillträdande ordförande ha klart för sig. Det är inte bara ett hedersuppdrag, det är hårt slit också. Att ordföranden är bosatt och verkar i Göteborg ser jag som oundvikligt.
Måste en ordförande ha suttit i IFK Göteborgs styrelse tidigare? Både och har förekommit. Kurt Eliasson var redan veteran när han valdes till ordförande. Gunnar Larsson kom dock utifrån på sin tid. Med tanke på de senaste årens svårigheter ligger det kanske nära till hands att plocka in någon utifrån. I dagens styrelse ser inte jag spontant någon trolig kandidat.
Många namn figurerar i olika sammanhang. Somliga är önsketänkande, andra mer realistiska. Av de med sportslig bakgrund är Thomas Ravelli, Glenn Strömberg och Stefan Pettersson de som oftast nämns. I dagens organisation nämns också Jan Nilsson och Leif Nilsson.
Två heta kandidater har utpekats i pressen; Tage Christoffersson och Roger Holtback. Utan att ta ställning eller påstå att vi vet vem, om ens någon av dessa, som kan komma att föreslås av valberedningen ska vi nu ta en lite närmare titt på dem och deras bakgrund.
Tage Christoffersson är född 1952 VD och styrelseledamot för Eklandia Fastighets AB. Det är ett helägt dotterbolag till Castellum AB, som har bland annat Gunnar Larsson i styrelsen. Tage Christoffersson var målvakt i Blåvitt mellan 1976 och 1979. Hans moderklubb är Stenungsunds IF. Numera är han ordförande i Göteborgs handbollsförbund.
Bild på Tage Christoffersson
Roger Holtback är född 1945 i Göteborg och är lillebror till Utrikesdepartementets Kabinettssekreterare Jan Eliasson (namnet till trots). Två av Roger Holtbacks tyngsta meriter är att ha varit VD för Volvo lastvagnar och VD för investmentbolaget Bure. Idag driver han konsultföretaget Holtback & Partner AB. Styrelseuppdrag som Roger Holtback har eller har haft omfattar bland annat Scribona AB, Nobel Biocare AB, Nordic Capital Review Committee, Getinge Industrier AB, SNS, Gunnebo, TBG, Monaco och Svenska Mässans Stiftelse/Hotel Gothia. Det är alltså ingen överdrift att säga att Roger Holtback ingår i den exklusiva skaran styrelseproffs som finns inom det svenska näringslivet. På den sportsliga fronten har Roger varit styrelseledamot i Frölunda Indians. Hans favoritlag i fotboll är för mig okänt men storebror Jan Eliasson är GAIS:are. Låt oss hoppas att det inte är fallet!
Bild på Roger Holtback.
Valberedningens ordförande Gunnar Larsson är som bekant också ordförande i Andra AP-fonden. Styrelseordförande i Sjätte AP-fonden är Jan-Olle Folkesson, också f.d. ledamot i IFK Göteborgs styrelse. VD för samma AP-fond är Erling Gustafsson, och han valdes in i IFK:s nuvarande styrelse förra året. Gissa vem som var största ägare Bure när Roger Holtback var VD? Just det, Sjätte AP-fonden. Det är inte utan att man åtminstone kan skönja ett mönster i vilka kretsar ledningen för IFK Göteborg rekryteras. Att vara verksam inom fastigheter, finans och politik verkar vara ett hett tips. Vem vet, kanske förslås både Tage Christoffersson och Roger Holtback till styrelsen. Varför välja om man kan få båda?
Jag tycker ordföranden skall vara en person som har kontakter både inom politik och näringsliv. Vi behöver all hjälp vi kan få på den punkten om vi exempelvis skall få se en ny arena i Göteborg under överskådlig tid. Det hade dock kanske inte skadat att ha någon styrelsemedlem med närmare koppling till supportrarna. Jag kan inte påstå att det inte finns idag eftersom jag inte känner dagens styrelsemedlemmar närmare men det finns en debatt om att större supporterrepresentation önskas. Från supporterklubbens ledning har man åtminstone tidigare sagt att man inte ser det som någon nödvändighet att ha en officiell representant i styrelsen och jag har inte hört att man skulle ha ändrat uppfattning.
Intervju med valberedningens ordförande Gunnar Larsson.
Artikel om förra årsmötet.