Lagbanner
Blått & Vitt 2/2011 snart ute

Blått & Vitt 2/2011 snart ute

Änglarna ger sig in i vårens debatt om "hårdare tag" för fotbollspubliken samt hur man kan arbeta för positiv supporterkultur.

Årets andra nummer av vår medlemstidning Blått & Vitt har nu skickats till tryckeriet och kommer att nå våra medlemmars brevlådor om drygt en vecka. Temat för det här numret är vårens högljudda debatt om de problem som lett fram till två avbrutna matcher och där ”hårdare tag” mot fotbollspubliken har framställts som enda sättet att rädda världen. En debatt som allt för ofta varit onyanserad, på gränsen till enfaldig, och präglats av bristande kunskaper om problematiken. 

Istället för att lyssna till de "proffstyckare" som ofta inbjuds till morgonsofforna - men som väldigt sällan har erfarenhet med att ha arbetat med de här frågorna - har vi valt att intervjua Lars-Rune Bohlin. Efter 18 år som supporterpolis, så väl i Sverige som i många andra länder, och numera säkerhetsansvarig i IFK Göteborgs styrelse, torde Bohlin vara den svensk som har längst erfarenhet av att arbeta med de här frågorna. Förutom att diskutera hans år som supporterpolis och den nya rollen i IFK fokuserar den sex sidor långa intervjun mycket på vårens debatt om supporterfrågor. Den som tar sig tid att läsa intervjun kommer att märka att Bohlin inte håller med om vare sig den verklighetsbild som målats upp under våren eller de förslag på ”lösningar” som presenterats. På samma tema skriver även Anders Almgren, tidigare ordförande i Änglarna, om sina erfarenheter av att arbeta för positiv supporterkultur och möjligheterna att inkludera den akademiska idrottsforskningen för att nyansera debatten.

Extra aktuellt just i dag är Lars-Rune Bohlins syn på det förslag om "anmälningsplikt" som riksdagen i förmiddag kommer att debattera, efter krav från oppositionspartierna. Ett förslag som under våren har målats ut som universallösningen nummer ett, utan den minsta problematisering av vilka effekter förslaget innebär. Bohlin säger:
– Det skjuter alldeles över målet. Om de sex vi har avstängda nu skulle behöva anmäla sig på en polisstation bara för att IFK spelar borta mot Mjällby, sicken jäkla administrativ apparat det skulle kräva. Vad man också måste väga in, om nu fotbollssupportrar ska få anmälningsplikt, vilka övriga brott ska leda till liknande åtgärder? Ska vi börja begränsa människors rörelsefrihet, utan att de ens har dömts för något brott, då är vi inte rätt ute. Jag tror aldrig att det blir verklighet av det, faktiskt. Stockholm får ju säga vad de vill, men som läget är i Göteborg tycker jag det är att skjuta alldeles över målet. 
– I debatten om anmälningsplikt låter det ibland som att vi har ett problem med att avstängda personer ändå går in och ställer till med problem. Men så är det inte, åtminstone inte i Göteborg. Både polisen och klubbens säkerhetspersonal har stenkoll. [...] Men det är jättesvårt att föra ut ett sådant resonemang i debatten som den har sett ut. 
– Jag kan förstå att man diskuterade sådana ingripande åtgärder i England efter de stora problem man hade på 80-talet, då var man tvungen att göra något. Där handlar det ju dock om anmälningsplikt, där de tvingas lämna in passen, när landslaget eller klubblagen spelar utomlands.  Man pratar hela tiden om att man vill ha det som i England och att England är så bra, men det finns ju fortfarande en massa problem kvar där. Inte så ofta på arenan, men till och med där har det skett en del allvarliga incidenter som Birminghamderbyt i år och West Ham-Millwall häromåret.  

Bland innehållet i övrigt:
Sista intervju med Ragnar innan FCK-flytten 
- Rapport från Millwall-Cardiff samt finalen i Champions League
- Allt inför sommarens stora resa till Helsingborg 31/7
- Intervju med Prioritet Finans vd Nils Wiberg
- Idrottsforskare avslöjar att Hammarby inte alls var först med sång på läktarn

Alltid Blåvitthannes.westlund@gmail.com@HannesWestlund2011-06-22 10:39:01
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel