Lagbanner
Alltid Blåvitt avslöjar - Ny kommunikationspolicy släpps i veckan!
Mats Engström har bekräftat att styrelsen begärt en ny kommunikationspolicy för IFK Göteborg.

Alltid Blåvitt avslöjar - Ny kommunikationspolicy släpps i veckan!

En ny kommunikationspolicy för IFK Göteborg utarbetas just nu och beräknas släppas denna vecka. Vissa tecken kan peka mot att klubben kommer bli mer öppen kring skador på spelare.

IFK Göteborg har fått mycket kritik bland både supportrar, media och ryktesvägen även från sponsorer de senaste åren för slutenhet och svag kommunikation, inte minst vad gäller träningar, skador och annan access till föreningens lag. Ett exempel är Noah Alexandersson, där spelaren deltog i inledningen av förra säsongen men sedan saknades i matchtrupper genom hela sommaren, innan spelaren själv förklarade i GP att anledningen att han varit borta varit en långdragen skada. “Underkroppsskador” och andra diffusa formuleringar har väckt både visst löje och viss irritation i sociala medier och detta skulle nu alltså kunna vara på väg ut.

Klubben håller mot bakgrund av detta på att ta fram en ny kommunikationspolicy, som i dagsläget är ute på remiss men som kommer att sättas i praktik i slutet av januari. IFK Göteborg har bekräftat arbetet och sluttiden till Alltid Blåvitt. Den nya kommunikationspolicyn tas fram på direkt uppdrag av föreningens styrelse, som hänvisar till Marknads- och kommunikationschef Erica Berghagen och inte utvecklat kring anledning och syfte bakom det nya uppdraget.

IFK Göteborg är förtegna

Ingående analyser av den nya kommunikationspolicyn kompliceras av att Blåvitts kommunikationschef inte kan kommentera ärendet och att den i stället planeras att kommuniceras ut internt, även om klubben enligt uppgift "kommer vara transparenta med vad den innebär” när den sätts i praktiken. Erica Berghagen meddelar att den kommer att följa föreningens verksamhetsplan som ställer krav på tydlighet och transparens i kommunikationen, något man alltså tidigare kritiserats för att sakna i fråga om skador på spelare.

Nyligen ersatte klubbdirektören Max Markusson betonade återkommande under senhösten att kommunikationen och öppenheten utåt var något klubben inte lyckats med. Att en ny kommunikationspolicy skulle tillkomma omnämndes först i en artikel på Blåvitts hemsida om operationer på bland annat Jakob Johansson i mitten av december, där man i samma mening förklarar att man inte kan uttala sig mer om skadorna till följd av den då rådande policyn som nu ska ersättas.

Olika synvinklar på skadekommunikation

Frågan om kommunikation skiljer sig åt mellan olika klubbar, där andra konkurrenter i Allsvenskan följer den traditionella vägen och är öppna med spelares skador och träningar. Det finns juridiska svårigheter oavsett vägval. Inom idrottsaktiebolag skulle en allvarlig skada på en spelare teoretiskt kunna utgöra information som behöver tillgängliggöras av redovisningsskäl, men det kan också vara problematiskt gentemot supportrar och publik om skador hemlighålls samtidigt som skadade spelare utgjort dragplåster i marknadsföringen i försäljningen av årskort och matchbiljetter.

Samtidigt har både spelare och sportchefer ett intresse av att kunna begränsa informatio kring skador för att höja marknadsvärdet vid övergångar och minska försäkringsmässiga kostnader. Detta understryks av Spelarföreningen, som sannolikt utgör en remisspart i frågan. Det kan också ses som en integritetsfråga och beröra GDPR-lagstiftning, även om frågan inte verkar ha prövats juridiskt. Magnus Erlingmark skriver samtidigt i sitt ursprungliga svar att spelarföreningen inte har några direkta synpunkter i frågan om vilken skadeinformation klubbar går ut med, vilket antyder att det inte varit någon större konfliktfråga med de klubbar som presenterar mer information om skador på spelare.

Blåvitt förutspås bli öppnare

Den nya kommunikationspolicyn som nu är på remiss lär presenteras under veckan, och förhoppningsvis kan blåvita supportrar då få klarhet i vilken information som kommer finnas tillgänglig under den kommande säsongen. Även om analysunderlaget är knapphändigt bedömer Alltid Blåvitt, baserat på den kritik IFK Göteborg fått under året och hur processen gått till väga, att den nya kommunikationspolicyn kommer innebära mer information till medlemmarna och en större öppenhet gällande skador i truppen samt att språkbruk som “underkroppsskador” gradvis kommer att förpassas till det förflutna.


 

John Fhager2021-01-25 19:35:22

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg