Lagbanner
Alltid Blåvitt avslöjar – IFK Göteborg gör som AIK och överger hemmakommunen - Nya arena i Mölndal!
En gång i tiden skulle Gamla Ullevi sett ut såhär. Så blev det inte, men låt oss hoppas att Mölndals mer storslagna planer för Blåvitts nya hem får ett bättre slut!

Alltid Blåvitt avslöjar – IFK Göteborg gör som AIK och överger hemmakommunen - Nya arena i Mölndal!

Redan innan Blåvitt flyttade in på Gamla Ullevi kommenterades om att det var en omodern arena, men Göteborgs stad körde igenom projektet ändå. Men nu, efter många år av sorger, verkar en solen resa sig över Blåvitts arenasituation. En sol som reser sig i Mölndal.

IFK Göteborg har länge kamperat med kommunen om att få ordning på arenasituationen. Allt från utbudet i kioskerna, till den dåliga reklamen, till sponsorsutrymmen. Gamla Ullevi är helt enkelt inte en arena byggd för 2000-talet. Efter 14 år av dialog med Göteborgs politiker har Blåvitt till sist beslutat sig för att öppna örat till andra aktörer. Nämligen Mölndal.

Alltid Blåvitt kan nu avslöja att Mölndals kommun presenterat ett erbjudande för Blåvitt och Frölunda Hockey där kommunen bygger om idrottsområdet söder om Åbytravet till en modern evenemangsstad. I området finns redan idag Åbytravet och Mölndalsmässan och Mölndal ser en möjlighet att slå till nu när Göteborgs två största idrottsklubbar har problem med sina hemmaplaner.

Fotbollsarenan och Ishockeyarenan byggs vägg i vägg med de stora gemensamma utrymmena mellan långsidorna. Tanken är att maximera utnyttjandet av t ex restauranger och kiosker där, då samma kiosk kan vara öppen både när det är fotboll och ishockey. Mölndal utreder också om det finns möjlighet att integrera travets framtida utbyggnad i området, och på så sätt skapa en idrottscentrerad stadsdel som är aktiv nästan året om.

Ishockeyarenan planeras för ca 18 000 åskådare, medan fotbollsarenan byggs ut för ca 40 000.

En anledning till att det här kommer nu är att Göteborg utreder en rivning av Scandinavium vilket i så fall hade gjort att Frölunda blev utan hemmaplan fram till dess att en ny arena står på plats, vilket förväntas ta flera år från rivningen.

- Mölndal ligger ju geografiskt närmare Frölunda än Scandinavium gör så, på ett sätt blir det nästan som att flytta hem, säger källor inom FHC.

Från IFK Göteborgs sida är man mer försiktigt optimistiska.

- Det sticker lite i hjärtat att eventuellt byta kommun, vi är starkt förknippade med Göteborgs kommun, vi har till och med stadsskölden i vårt klubbemblem, men Mölndal har verkligen visat att de vill ha oss där. Det paketet de presenterat för oss är långt mycket bättre än något Göteborg föreslagit. I slutändan är det ju inte så att vi byter stad, Åby området ligger fortfarande i Göteborgs tätort, men administrativt hamnar vi i en annan kommun, som är beredda att ställa upp för Göteborgsfotbollen på ett sätt som Göteborgs kommun tyvärr aldrig gjort, ska Håkan Vild ha sagt till en partner under veckans partnerträffar.

Om allt går som det ska hoppas Blåvitt, Mölndal och Frölunda att lagen ska kunna flytta in till säsongen 2028, om fem år.

- Vi har stora planer för området, men för att komma igång med arenan innan Frölunda kastas ut ur Scandinavium så har vi valt att i det inledande skedet bara ta fram en plan för arenan. Bostäder runt omkring och utbyggnaden av Åbytravet får vi hantera i en framtida detaljplan. De nya arenorna, eller multiarenan, i ordets rätta bemärkelse, ska bli områdets hjärta, och resten av området får anpassa sig därefter. Med en arena på plats ökar värdet på marken runt omkring, och då finns ett större intresse från marknaden när vi drar igång med planprogrammet för bostäder och utbyggt trav längre fram.

- Men det här är inte bara ett stadsutvecklingsprojekt. Vi har en ambition om att rädda Göteborgsidrotten. Vi har redan sett hur kommunen kastade ut Redbergslid ur Lisebergshallen utan att lösa ett annat hem åt föreningen, och nu är de på väg att åka ur Elitserien spelandes i en fotbollsarena i Kviberg. Att Sveriges mesta mästare och mest anrika handbollsklubb  blir behandlade på det sättet är helt ärligt chockerande, och trots att alla sett hur det påverkat RIK så vill kommunen nu göra samma med Frölunda? Idrottsgöteborg förtjänar bättre.

Parallellt med arenaprojektet planeras även en förlängning av den existerande spårvägen, med två nya hållplatser. En för Katrinebergsskolan, och en som preliminärt bara kallas ”Arenastaden”. Spårvägen ut mot Mölndal är så kallad ”stadsbana” hela vägen in till Korsvägen, och med de nya 45 metersvagnarna som är beställda tror Mölndal att de kommer kunna hantera de stora flödena av supportrar före och efter matcher.
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2023-04-01 09:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg