Lagbanner
Alltid Blåvitt går igenom 2000 talets hemmatröjor "Den rena matchtröjan pryder vad som kan vara 2000-talets bästa bild"
Enligt många är det här mallen för hur en blåvit tröja ska se ut. Idag finns det många krav från både ligan och sponsorer om vilket utrymme de ska ha på tröjan (t ex äger DHL utrymmet på en axel för alla lag i Allsvenskan) så den här typen av tröjor är nog tyvärr något vi mest kan drömma oss tillbaka till.

Alltid Blåvitt går igenom 2000 talets hemmatröjor "Den rena matchtröjan pryder vad som kan vara 2000-talets bästa bild"

Blåvitt kommer presentera ett nytt matchställ i slutet av Mars och som uppladdning för det kommer Alltid Blåvitt gå igenom blåvitts matchställ under 2000-talet, först ut är hemmatröjorna!

Alltid Blåvitt räknar ner till presentationen av nästa års matchtröja med både läsartävling och genomgång av 2000-talets tröjor. Idag tittar vi på hemmatröjorna under 2000-talet. 

När IFK Göteborg grundades 1904 var tanken alltid att laget skulle spela i Blåvita tröjor, men på grund av ekonomin tvingades laget de första säsongerna spela i vita matchtröjor med en blå stjärna (I princip det universalställ som används av de flesta andra IFK föreningar, t ex Norrköping) och det var först 1910 som den blåvitrandiga tröjan vi alla älskar äntligen bars av Göteborgskamraterna. 

Efter det förblev matchtröjan stora drag oförändrad fram till 1970-talet när klubbemblemet tillkom på törjorna. 

De följande åren började föreningen experimentera lite med främst bortatröjorna (mer om det i nästa inlägg) men även med tjockleken på ränderna på hemmatröjan. 1974 års tröja hade några av de bredaste ränderna i förenignens historia, inna ränderna blev betydligt tunnare de kommande 20 åren. I mitten av 1990 talet återgick rändernas tjocklek och har sedan dess oftast varit 9 till antalet. Ibland 4 blå och 5 vita, ibland 5 blå och 4 vita. 

Vi kan inte ta upp alla matchtröjor som använts genom åren, och för att sätta någon gräns har vi satt den vid 2000. Det var runt millenieskiftet som tröjorna började  ändras markerbart mellan de olika säsongerna. Vi börjar vid 2000 och jobbar oss mot förra årets matchtröja

2000/01



Säsongerna 2000 och 2001 spelade Blåvitt senast i vad som skulle kunna klassas som en "klassisk" tröja där ränderna går upp över axklarna och armarna har ränder. Vi börjar se tecken på hur reklamen letar sig in på tröjan och den stora ÅNB loggan tar upp mycket av högerarmen på tröjan. Byxorna har en bred vit rand som fylls med Adidasränderna som komplementeras av blå strumpor. Det här är sista tröjan som innehåller några "klassiska" element, men är också Blåvitts kanske största snedsteg vad gäller placering av sponsorlogga. Tröjan har elva ränder vilket många anser att är helt rätt för Blåvitt. 

2002/03



De elva ränderna blir nio. Både kragen och armarna blir enfrägade och byxorna blir helt blå. 

2004/05



En blandning mellan klassiskt och modernt. Ränderna är elva igen, och armarna är både blå och vita vilket får ses som mer klassiska drag, men armarna sträcker sig in över axlarna och bryter av ränderna vilket är ett mer modernt drag. Kragen är oväntat komplex i sitt uttryck. Byxorna har en liten vit rand längst ner, men annars är både strumpor och byxor klassiskt blå. 

2006/07



En både kär och hatad tröja. Det är tröjan som bars den (sorgligt nog) hittills enda gången Blåvitt lyft SM Guldet under 2000-talet och ligger av den anledningen många kärt i minnet, men är samtidigt ett stort avsteg från vad många anser vara viktiga element i en blåvit matchtröja. Ärmarna är helvita och täcker hela axeln. De bryter ränderna väldigt tidigt både bak och fram, och på grund av den väldigt stora blå sifferplattan på ryggen saknar tröjan nästan helt och hållet ränder. Många är av åsikten att det här var för mycket experiment för tröja som har så starka och stilrena traditioner som den Blåvita matchtröjan. På grund av en konstig våghistoria under armarna har tröjan bara sju ränder. 

2008/09



Den väldigt experimentella tröjan från 06/07 blev en betydligt mer konservativ historia säsongerna 2008 och 2009. De vita stora axelpartien byter dels färg och blir blå, minskar dels i storlek och låter tröjan visa upp sina stolta ränder. Ansågs av många vara ett steg i helt rätt riktning. 

2010/11



Tröjan förändras försiktigt den här gången. Ränderna förblir i princip orörda och den enda riktiga förändringen är kragen och axelpartiet. För första gången sedan 2003 får Blåvitt en vikt krage, som markeras tydligt med att den blivit helt vit. Axelpartiet får ett lite udda avrundat hörn som tränger sig ner över bröstkorgen. Det ser bra ut när tröjan visas upp på olika reklambilder, men på plan ser det mer underligt ut. Tröjan blir ett tydligt exempel på hur sponsorerna och deras logotyper styr tröjorna mer. De klassiska Adidasränderna bryts av mitt på armen för att ge plats åt armlogotyper och det blå axelpartiet som kommer ner över bröstet pryds av intersports logga. 

2012/13



Tillräckligt med vatten har passerat under bron sedan 2006/07 säger Adidas och slänger fram en vit tröja med bara sju ränder. Även om det inte alls är lika illa som på tröjan från 06/07 så får tröjan kritik för att vara för vit. På ryggen har ryggtavlan tagits bort vilket får gör ränderna tydliga varifrån du än ser tröjan. Lite på bekostnad av att soffrorna på ryggen inte blir lika tydliga.  Initialt var siffrorna på ryggen blå med en vit outline (likt hur Prioritet loggan ser ut på bröstet), men då många klagade på att det var för svåra att uppfatta siffrorna tvignades Blåvitt byta till svarta siffror efter bara några matcher. 

2014/2015



Trots kritik mot den på många sätt väldigt vita tröjan är förändringarna väldigt små till det som kommer att bli den sista tröjan med Adidas som leverantör för Blåvitt. Ränderna förblir samma, och precis som mellan 08/09 tröjan och 10/11 tröjan är den enda stora förändringen kragen och armarna. Kragen blir vikbar igen, men den här gången helt blå. Blå och vita ärm och byxkanter läggs till, vilket ger en liten retrokänsla. Den blå kragen balanserar upp lite i den annars väldigt vita tröjan, men många anser fortfarande att det är för tjocka ränder och för mycket vitt i tröjan. 



Har ska passas på att nämnas att det är den här tröjan som syns det som kanske är 2000-talets bästa idrottsbild. I början av säsongen 2015 har Blåvitt ännu inte gjort klart med någon huvudsponsor, och bröstet är tomt när en känslyfylld Sebastian Eriksson firar sitt första mål i återkomsten efter att ha dragit med tunga skador i flera år. Vi älskar den här bilden så otroligt mycket. 

2016/17



Första tröjan med Kappa som leverantör blir kontroversiell. För andra gången i historien, och första gången sedan 1974 har matchtröjan bara fem ränder. Blåvitt drar också igång en lite otippad debatt gällande klubbfärgerna. I och med bytet av från Adidas till Kappa får Blåvitt möjligheten att välja färg på sina tröja helt själva, och föreningen går då ut med att matchtröjan för första gången på länge har "rätt" blå färg. Detta är en betydligt ljusare blå än många är vana vid, men det är den blå färgen som är i både Blåvitts klubbmärke såväl som Göteborg stadssköld (vilken Blåvitts emblem är baserad på). Det visas även historiska bilder som visar att de första upplagorna av Blåvitt spelade i betydligt ljusare blå ränder än vi sett de senaste åren. Men det är samtidigt många som tycker att Blåvitt spelat i mörkare blå i så många år att det idag är den nyansen Blåvitt borde använda sig av. Den debatten som dras igång här mynnar några år senare ut i att Blåvitt tar fram ett uppdaterat klubbmärke och tydligare riktlinjer för färger. 

Det stora vita axeplartiet gör tröjan väldigt vit, och ryggtavlan täcker nästan hela ryggen vilket gör att ränderna är nästan helt frånvarande från ryggen. Det blir också väldigt tydligt att Kappa gjort utrymme för reklam på bröstet och flera poängtarer att det ser ut som om laget spelar med att stort H på bröstet. Laget bryter också mot tidigare traditioner och spelar i vita strumpor istället för blå och byxorna har en stor vit rand som täcks av Kappaloggan. Till råga på allt är tröjan så tight att många supportrar uttrycker att tröjan är väldigt osmickrande för de som inte är elitidrottare. 

2018/19



Kappa tar till sig av kritiken mot den tidigare matchtröjan och byter de fem ränderna mot nio ränder och gör många glada genom att göra ränder på ärmarna igen också. Byxorna är helt blå och strumporna är blå igen. Även om det inte syns så tydligt på de här bilderna, så är den blå nyansen betydligt mörkare igen också. Ryggen får en tydlig blå ruta vilket kan kännas lite kantigt, men ger också gott om utrymme för ränderna även på ryggen vilket många supportrar uppskattar. 

Något som dock inte uppskattas lika mycket är hur axelpartiet går ner över bröstet och bryter den vita randen som kommer från armen. Det är tydligt att detta görs för att ge utrymme åt Rasta-loggan, men det förtar mycket av det som annars hade varit en väldigt stark blåvit tröja. 

2020



I och med att Blåvitt byter från Kappa till Craft så går Blåvitt också över till att ha ny tröja varje år istället för varannat år. Här ser vi också resultatet av den debatt som startades när Kappa hjälpte Blåvitt ta fram en ljusare blå nyans i tröjan 2016. Det framkom att det inte riktigt fanns någon definition av vilken färg Blåvitt ska ha, så föreningen startade en arbetsgrupp som skulle analysera tidigare tröjor och ta fram EN blå färg som ska vara Blåvitts blå färg. Färgen kallas "IFK Blå" och har koden Pantone 7687 C. Blåvitt uppdaterar då också klubbmärket och de blå ränderna får samma mörka nyans som tröjorna (klubbmärket har tidigare skurit sig med matctröjorna vilket sysn väldigt tydligt på bilden för 18/19 tröjan) och lite tunna outlines tas bort för att skapa ett renare klubbemblem. 

Craft kör väldigt enkelt i sin första tröja för Blåvitt där nio blåvita ränder täcker tröjan. En blå ryggtavla lämnar utrymme för ränderna att synas även bakifrån, och både byxor och strumpor är helt blå. Även om armarna är helt blå och axelpartiet också är enfärgat upptar det relativt lite plats och ger gott om utrymme för det som är viktigast på en blåvit tröja. Ränderna. 

Borta är också den ganska tråkiga lådan på bröstet där huvudsponsorn brukar ta plats, istället är det en blå outline som gör Serneke loggan tydlig mot den randiga bakgrunden. 

Tröjan bedöms av många som en av de bättre under 2000 talet, även om viss kritik kommit mot att klubbmärket är i gummi och påklistrat snarare än broderat. Det ska dock sägas att klubbmärket fortfarande håller hög kvalitet (det är inget klistermärke som är fastklistrat liksom). De som ibland kör matctröja utan något under under varma sommardagar kan nog också hålla med om att det är lite skönare att inte ha en massa brodyr som skavar mot bröstet. 
 



I nästa vecka kommer vi gå igenom bortatröjorna, och i mitten av Mars kommer förslag från vår läsartävling publiceras. Glöm inte av att skicka in era förslag till blåvita matchtröjor! 
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-02-23 18:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg