Lagbanner
Alltid Blåvitt-panelen: Försäljningar, silly season, och haveriet på Tele 2
Dystra miner efter ännu en förlust på balkongmattan i Stockholm, men hur illa var det egentligen?

Alltid Blåvitt-panelen: Försäljningar, silly season, och haveriet på Tele 2

Alltid Blåvitt-panelen diskuterar försäljningen av Oscar Vilhelmsson, Blåvitts Silly Season, och hur dåligt var det egentligen på Tele 2 i måndags?


Panelen består idag av Adrian Pihl Spahiu, Arvid Larsson, och redaktionens senaste tillskott, Magnus Thorn. 

Oscar Vilhelmsson är klar för Bundesliga 2. Är det en bra försäljning?

Adrian

Nja. Nog hade man hoppats på en större försäljning. Det ryktas om 15 miljoner vilket såklart fortfarande är en förhållandevis stor försäljning, men det är ju inte i nivå med de klubbar som Blåvitt försöker komma ikapp. Det är inte ens i nivå med försäljningarna som ett krisande Norrköping gör. Samtidigt så har inte Oscar varit jättebra i år (ganska vanligt med svaga andrasäsonger i den åldern) och med t ex Linus Carlstrand på väg upp (som många säger är Blåvitts mest lovande spelare på väldigt länge) så kan jag förstå att man inte vill ha två lovande talanger som tvingas dela på den speltid som blir över bakom Marcus Berg och Suleiman Abdullahi. 

För Oscars del är det nog en lagom övergång. Allsvenskan har förvisso blivit ett bättre och bättre skyltfönster, men jag skulle nog ändå våga påstå att klubbarna i de stora ligorna har bättre koll på Bundesliga 2 än Allsvenskan, och om Blåvitt lyckats peta in en bra vidareförsäljningsklausul så kan det bli en övergång som växer på sikt. Samtidigt så säljer Öis en Ajdin Zeljkovic som fyller 25 i höst till Värnamo för (ryktesvis) 5 miljoner, så nog borde Blåvitt kunna kräma ur lite mer för en startspelare som inte ens fyllt 19 år från ett Bundesliga 2 lag. (Sen tycker jag att Värnamos agerande är problematiskt av många olika anledningar, men det är en helt annan historia för en annan gång.)

Arvid
Att Oscar Vilhelmsson skulle lämna Blåvitt denna sommaren var inte direkt oväntat. Ur ett blåvitt perspektiv ser jag det, i dagsläget, som en fantastisk affär. Så som Vilhelmsson har presterat under våren är det över förväntan att få runt 16 miljoner kronor för honom (om dessa rykten stämmer). Han fick aldrig den där explosionen under våren som man hoppades på och såg framför sig. Oscar Vilhelmsson blev inte den megaförsäljningen han kunde ha blivit. Å andra sidan hade han nog inte blivit det i framtiden heller om han stannat kvar i Blåvitt. Helt enkelt en bra försäljning av IFK Göteborg, bra pengar för en, än så länge, inte given startspelare. 

Magnus
För Oscars egen skull tänker jag att det är bra. Att han hamnar i en tysk liga, vilket bör passa honom fint. Han kan bidra med sina djupledslöpningar och hårda slit. För Blåvitts del en ok deal om försäljningen landar runt 15 miljoner plus några lukrativa klausuler. Men jag har ändå svårt för den här typen av försäljningar, då Oscar har varit väldigt medioker under våren. I mina ögon bör man prestera och visa att man är värdig en chans i utlandet. Men det är tyvärr så dagens industrifotboll fungerar, våra unga killar sugs upp och pengarna börjar regna ner. Ligger man så långt ner i näringskedjan som Blåvitt gör i dagens läge, då är det bara att tugga i sig. Sedan önskar jag Oscar all lycka i Tyskland, och hoppas han någon dag återvänder till Blåvitt. Men då helst innan han är nära pensionsålder..

Hur ser du annars på Blåvitts Silly season hittills?

Adrian

Lite oroväckande hittills. Förvisso har inte fönstret öppnat än, men många lag har redan gjort klart med en del övergångar, och jag börjar mer och mer luta åt att det är rätt väg att gå. Blåvitt har historiskt avvaktat inledningsvis av transferfönstren för att kunna plocka spelare “från en högre hylla” som inte fått något kontrakt någon annanstans, men antalet gånger det gått hem kan nog räknas på en hand. Oftas tycker jag nog det slutar med att Blåvitt tar in en chansvärvning utan att ha en direkt plan för denne strax innan fönstret stänger. 

Det som kanske oroar mest annars är ryktena ut. Nu har ju inte Blåvitt gått som tåget under årets säsong, men att startspelare i Blåvitt ryktas till småklubbar som Kalmar och Häcken utan att Blåvitt har några rykten in känns fel. Att Kevin Yakob kanske lockas av en viktigare roll i Kalmar om Blåvitt t ex tar in Sam Larsson kan jag förstå, men i dagens lag har varken Kevin eller Hosam Aiesh någon direkt konkurrens om sina startplatser och jag tycker det är ett stort underbetyg om en startspelare i Blåvitt skulle gå till ett annat lag i samma serie. 

Utöver det så ryktas det en del om att Amir Al Ammari är på väg bort, och även om jag ser det sportsliga i det (han är väl fjärdevalet på mitten bakom Thern, Svensson och Eriksson) så tycker jag det är oroväckande av flera olika anledningar. Dels är det ju direkt svagt att Blåvitt tar in en spelare som av många ansågs vara en av seriens bästa på sin position och förvaltar det såhär. Men framför allt så undrar jag hur det här påverkar Blåvitts anseende i branschen rent allmänt. Jag är genuint orolig för att spelare som Blåvitt vill ha in i framtiden kommer titta på hur Blåvitt hanteradee Al Ammari, hur man hanterade Bernardo Vilar osv och säga att “Nej, det är inte bra för min karriär att gå till Blåvitt.” Eller ta Hosam Aiesh som var för bra för Allsvenskan, gick till Blåvitt trots flera utländska anbud för att drygt ett år senare sitta i Roland Nilssons frysbox. Det kanske inte är så konstigt att Kalmar lockar för våra startspelare ändå… 

Arvid
En ganska tråkig Silly Season att följa. Hittills är det bara två klara övergångar. Oscar Vilhelmsson ut, Suleiman Abdullahi in. Värvningen av Abdullahi är spännande, Stig Torbjörnsen har hittat många afrikanska spelare som lyckats och förhoppningsvis är Abdullahi nästa. Att han dessutom ansluter gratis gör det såklart ännu bättre. Frågan är bara om han är i matchform redan nu mot Mjällby eller om han behöver mer tid. Utöver Abdullahi är det spännande att fyra unga afrikanska spelare provtränar med klubben. Det återstår att se ifall Blåvitt gör klart med några fler nyförvärv innan fönstret stänger, det känns som att det behövs. 

Magnus
Det har ju inte direkt stormat kring Blåvitts silly, men Suleiman Abdullahi är onekligen ett spännande nyförvärv! Jag hoppas att han blir spelklar snart, och det är väl det som också gnager lite i mig; är det inte påfallande ofta spelare ansluter till Blåvitt, men inte är i form eller skadade? Sedan tycker jag det är väldigt bra att man flyttar upp spelare från Akademin, och jag har stora förhoppningar på Johan Bångsbo och Linus Carlstrand. Tillsammans med Hussein Carneli, Alai Ghasem m.fl. är det ändå en spännande framtid som ligger framför oss. Men jag hade hoppats på Sam Larsson, men det är och förblir (förmodligen) bara en dröm. En mittback och en tung forward in hade heller inte skadat, men det lär också förbli drömmar i detta fönster. Sedan får vi se vad som händer med spelare ut, men att Amir Al-Ammari lånas ut verkar troligt, och sedan får vi se vad som händer eller inte händer. Jag är inte alls säker på att någon av Alexander Jallow, Hosam Aiesh eller Kevin Yakob försvinner i detta fönster. Jag ser helst att de blir kvar. 


För andra gången den här säsongen följer Blåvitt upp tre raka segrar med att bli totalt utspelade mot ett tippat topplag. Katastrof eller finns det förmildrande omständigheter? 
Adrian

Det är klart att resultatmässigt är en uddamålsförlust i Malmö inte katastrof. Att förlora på seriens sämsta gräsmatta mot Hammarby är inte heller en katastrof. Däremot är sättet det sker på under all kritik. Det är en sak att omvärlden inte ser Blåvitt som favoriter, men när spelarna själva verkar inställda på att förlora redan på förhand så kan man ju lika gärna ge upp direkt. 

En fråga som alla inblandade nog bör ställa sig själva är vad de faktiskt vill. Som tränare, som ledare, eller som spelare. 

Om man som tränare eller ledare tänkte att “Vi åker upp, parkerar bussen och snor med oss en poäng hem” så ska man nog ta ett varv till om IFK Göteborg är rätt förening för en. Kraven, och de långsiktiga ambitionerna är högre än så. Mycket högre. Visst, vi kan förstå att man inte alltid kan vara favoriter i alla matcher, men att gå in med inställningen att man nog inte kommer vinna är oacceptabelt.

Det går att peka på att Blåvitt inte lät Hammarby skapa så många jättefarliga chanser. Men det håller inte riktigt. För Hammarby skapade ändå några chanser. Blåvitt skapade ingenting alls. 

Vad gäller spelarna så är väl den enda ursäkten för den genomgående rötna insatsen att “Det här är nog lite för hög nivå för mig”. Om så är fallet, säg det, så kan föreningen hjälpa dig hitta rätt nivå. För om du har några som helst ambitioner om att spela i ett Allsvenskt topplag, eller ännu högre nivå, så måste du kunna slå fyra pass till rätt adress på en dålig konstgräsplan i Stockholm. För det var en nivå som Blåvitt inte mäktade med mot Hammarby. Visst, det taktiska upplägget lämnade en hel del i övrigt att önska, men det är faktiskt inte Stahres fel att Bjärsmyr slår bort flera enkla pass och drar på sig en korkad straff. Det är inte Stahres fel att Simon Thern står och väntar på att bollen ska komma till honom istället för att möta boll. Det är inte Stahres fel att Gustav Svensson går in så aggressivt mot Besara att han lätt kan vinkla bort bollen och skjuta in 1-0. Eller ja, just den sista låter faktiskt som exakt det man kan förvänta sig av ett försvarsspel som ska bygga på energi och kontrollerad aggressivitet… 

Arvid
Det går inte att hävda annat än katastrof. När jag stod på Tele2 Arena var det som att hela livslusten rann ur mig. Så dåligt ska det inte få se ut. Man får förlora fotbollsmatcher, och man får absolut förlora matcher mot Hammarby på bortaplan. Däremot finns det en gräns och den gränsen överskred Blåvitt kraftigt i måndags. Att inte ens vara nära att skapa en målchans, att inte ens vara nära att hålla nollan… Den matchen hade kunnat spelas om 100 gånger och IFK Göteborg hade förlorat samtliga. Det kommer dröja innan Blåvitt är med och slåss om Europaplatser och förmodligen ännu längre innan man är med och slåss om SM-guldet. Matchen mot Hammarby är ett praktexempel på just det. Blåvitt är inte tillräckligt bra, långt ifrån. 

Magnus
Jag kan nog beskriva matchen mot Hammarby med ett enda ord: Haveri. Fullständigt bedrövligt sett över 90 minuter. Ändå tycker jag att Blåvitt i första halvlek höll Bajen utanför sig, och mot bakgrund av deras kompakta spelövertag skapade de otroligt lite. Hade inte konstmålet i slutet av halvleken kommit, kanske matchen hade sett annorlunda ut i andra halvlek? Men avsaknaden av offensiv kraft var ju frustrerande att se. Att inte kunna slå passningar på tre meter, hålla i bollen och faktiskt vända upp i en offensiv. Nej, under all kritik. Andra halvlek? Bara att glömma. Jag har sällan sett Blåvitt så uddlösa, så utspelade och så förnedrande. Det var nog bra att Bajen slog av på takten och bevakade hem trepoängaren, annars hade det kunnat bli tennissiffror. Nu hoppas jag att man rannsakat sig själva inför söndagens match mot Mjällby, som kommer att bli en svår nöt att knäcka. Men jag förväntar mig en otroligt mycket bättre insats, och jag hoppas det kan inbringa tre fina poäng. Sedan måste jag bara kommentera planen på Tele2. En betongplatta med en dörrmatta ovanpå. Sveriges överlägset sämsta plastmatta. Den är svårspelad, men är ingen förmildrande omständighet för Blåvitt och den här matchens utgång. Deras ”insats” hade inte räckt till på den grannaste gräsmattan. Men jag hatar plast, förbjud skiten! Jag ville bara ha det sagt. 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2022-07-15 07:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg