Lagbanner
Alltid Blåvitt-Panelen: "Sorga var en felrekrytering"

Alltid Blåvitt-Panelen: "Sorga var en felrekrytering"

I säsongens första Alltid Blåvitt-panel får vi ta del av skilda åsikter om IFK Göteborgs upphaussade nyförvärv, vad Blåvitt förbättrat i sitt spel, hur Stahre ska vinna kommande derby mot BK Häcken och mycket mer!

Jag har haft flera stora tyckare i mina paneler under åren, allt från spelare till tv-experter, men aldrig har jag varit så här hypad att presentera en panel som dagens.

Den består av fyra vänner som, med bred kompetens om och kring IFK Göteborg, har starka åsikter som sällan drar åt samma håll.

Jonathan Larsson
SM-finalist i fotbollskunskap, golf- och travnörd, journalist, kan verkligen ingenting om musik men allt om Blåvitt. En sann kamrat!

Philip Hellström
Viktig supporterröst om IFK Göteborg på sociala medier som scoutar våra talanger och berättar för oss vad Blåvitt faktiskt gör rent taktiskt på plan när det ser bra ut.

Daniel Winberg
Min mest återhållsamma vän i alla andra sammanhang än om just IFK Göteborg. Saknar Poyaboll och förargar sig över Stahres offensiv. Tippar ständigt 0–0. Monumentalt älskvärd människa.

Rasmus Forsström
Finns ingen människa som startat så många blåvita supporterinitiativ det senaste decenniet än Rasmus. Uppskattad av alla utom möjligen Häckens fans.

Jag är väldigt nyfikna på vad ni läsare tycker och tänker om såväl frågorna som svaren, några du håller extra mycket med eller tycker tvärtemot? Kommentera gärna dina åsikter nedan eller i våra sociala medier!

Resultatsraden visar sex poäng och en hållen nolla på de två inledande matcherna. Vad tycker du IFK förbättrat i sitt spel sedan de svaga prestationerna i cupen förra månaden?

Jonathan: – Koncentrationsförmågan har ökat flera snäpp. Vi har inte sett särskilt många individuella misstag i upptakten av allsvenskan, sånt man nästan har vant sig vid ska komma från blåvita spelare vid helt fel situationer de senaste åren. Det i kombination med att innermittfältet, inte minst Simon Thern, kommit igång och är bekväm med att hålla boll, vilket gör att Blåvitt kan styra spelet allt oftare.

Philip: – Jag avskyr egentligen att behöva lägga någon vikt på det, men framförallt så har vi fått två raka matcher på gräs. Sen är det ju ofrånkomligt att det kollektiva försvarsspelet tillsammans med en ny målvakt verkar sitta mer och mer för varje minut som går, samtidigt som några enskilda spelare framför backlinjen tar steg för steg mot en finare form. Det gör att våra anfall i snitt blir längre nu än för en månad sedan.

Daniel: – Jämfört med cupspelet har försvarsspelet stundtals blivit mer aggressivt. Det har lett till fler bollvinster högre upp i planen. Svårt att säga om det beror på att Värnamo och Helsingborg var relativt svaga eller om våra spelare har växlat upp. Gissar på en kombination.

Rasmus: – Jag tror att mycket kan ha att göra med att dagens IFK höjer sig när det är skarpt läge. Det är trots allt samma spelare som avslutade fjolårssäsongen på ett utomordentligt sätt. Stahres fotboll bygger mycket på frenesi och energi, då kan det vara svårt att få effekt under träningsmatcher på plast. Dagens IFK kan beskrivas som rutinerat, snarare än hungrigt, och jag tror det kan vara den största bidragande orsaken.



Trots att Stahre har ett väldigt kreativt mittfält till förfogande så har anfallsspelet upplevts som endimensionellt och lättläst, är det rätt analys?

Daniel:
– Håller helt med. Stahres främsta fokus med lagbygget ser ut att vara riskminimering och taktisk stabilitet. Hellre "vinna" ett inkast på offensiv planhalva än låta Sana röra sig fritt från sin vänsterkant. Då ser det ut precis så här – Kalmars raka motsats. Det kommer bli svårt att skapa målchanser på främst de bättre lagen men också Mjällby och Varberg med det spelet laget har visat upp än så länge. Allt för mycket ansvar hänger på att Berg ska vara klinisk i varje läge han får.

Philip: – Det är åtminstone inte en helt felaktig analys. Jag tror att det är en kalkylerad och medveten process där vi sätter försvaret först, och det kommer blir bättre ju längre året går  i takt med att självförtroendet växer. När djupledsspelet sitter bättre så kommer vi med få ut mer från våra kreativa spelare. Sen kan man alltid önska att vi ligger längre fram i den processen. Men hey, vi har två raka just nu.

Rasmus: – Jag håller med. Man kanske är överdrivet kritisk mot sitt egna lag dock, men jag känner inte att IFK anfaller med samma flyt och lätthet som våra konkurrenter. Det känns jobbigt att ta sig till sista tredjedelen och när vi väl kommer dit sitter inte passningarna med samma självklarhet som hos de lagen vi vill konkurrera med.

Jonathan: – På sätt och vis, ja. Jag saknar bättre förmåga i en mot en-situationer, jag saknar större rörlighet i anfallsspelet med fler positionsbyten, jag saknar rappare och bättre beslut med boll, jag saknar fart, jag saknar att inte hela tiden bara spela bollen en ”station”, som ofta är fallet nu.

Samma startelva för andra matchen i följd och de upphaussade nyförvärven Sorga, Al-Ammari och Salomonsson har knappt fått röra bollen. Tuff konkurrens eller svaga rekryteringar?

Rasmus:
– Konspiratorikern i mig undrar om det är Farneruds värvningar som blir utfrysta, men jag tror inte det har något med verkligheten att göra. Al-Ammari konkurrerar med Gustav Svensson och Simon Thern som båda är för bra för att sitta på bänken och de har även skapat ett samarbete från fjolårssäsongen som är klokt att bygga vidare på. När man har den kanske bästa defensiva mittfältaren samt vår viktigaste (?) kreativa spelare att konkurrera med uppstår en olycklig situation trots att Amir är en högst kompetent fotbollsspelare. Sedan finns det hårdare konkurrenssituationer i andra lag och Amirs chans kommer att komma. Samma gäller Erik Sorga, men här känner jag mer att det rör sig om en felrekrytering med tanke på hur mycket vi uppgetts ha betalat.

Jonathan: – Verkligen inte svaga rekryteringar. Folk måste lugna ner sig och ha lite tålamod. Jag tillhör kategorin som verkligen inte begriper mig på invändningarna mot Pontus Farnerud som sportchef, jag tycker han har prickat detta fönster väldigt bra och gjort kloka värvningar. För första gången på väldigt länge har Blåvitt en slagkraftig startelva och en bra bänk, med konkurrenssituationer på så gott som varje position. Det är en styrka.

Daniel: – Salomonsson ser mest ut att vara en back-up till Jallow och för att han underkastar sig en sån roll utan att klaga. Mycket märkligt varför Al-Ammari inte fått fler chanser, tyvärr lutar det åt att han blir en parentes i Blåvitt och lämnar, likt Kouakou, senast efter säsongen om det fortsätter så här. Svårt att hävda konkurrens när han knappt fått chansen i tävlingmatcher. Samma gäller Sorga, som tvärtemot Al-Ammari kom till klubben med halvstukat självförtroende. Verkar onekligen som att Farnerud värvade en typ av spelare som Stahre inte hade en tanke att använda i sitt lagbygge.

Philip: – Al-Ammari är ingen svag värvning. Men Simon Thern 2022 är inte samma spelare som Simon Thern 2021, få spelare i serien hade petat en Simon Thern i form. Al-Ammaris tid kommer att komma, det är jag säker på. Det hintades ju t ex om en 4-3-3-liknande uppställning på konstgräs för ett tag sedan.

Vad man ska säga om Sorga vet jag inte riktigt. Och det är ju för att jag måste få se honom spela på okej villkor innan jag dömer honom. Känslan och signalerna som de få minuter han har fått spela lovar väl inte supergott, även om det lilla, lilla jag har sett från honom ändå inte är så svagt som många vill ge sken av. Men att Norlin (som varit väldigt bra) har fått gå före är en signal om var han står i Stahres bok just nu. Om vi ska vara helt ärliga, det ska en riktigt jäkla bra spelare om vi skall bänka Vilhelmsson just nu med tanke på den potentiella försäljningen som finns där i horisonten.

Emil kommer spela när Jallow säljs i sommar. Och jag tror helt ärligt att det kommer göra oss starkare. Fram till dess så kommer han hoppa in och ändå göra några poäng.

Nykomlingar och sega gräsplaner byts ut till toppmatch mot Häcken på konstgräs - hur ska Blåvitt bemästra den uppgiften?

Jonathan: – Blåvitt bör ha ett fysiskt övertag på Häcken, inte minst med tanke på att Jerejemeff ser ut att saknas även kommande match. Det måste man så klart utnyttja. Gustav Svensson och Simon Thern har en nyckelroll i att ösa så mycket grus i Häckens skickliga mittfältsmotortrio som möjligt och inte låta spelare som Rygaard och Gustafson i lugn och ro bygga upp anfall efter anfall eller sätta Uddenäs och Sadiqs kvicka fötter i spel, för då kan det bli svettigt för firma Johansson–Bjärsmyr.

Philip: – Fasta situationer och mycket rörelse runt Hovland kan nog bli nyckeln. Men det tråkiga svaret är att vi nog skall fortsätta spela vårt spel. Använda våra styrkor och se till att vi kan hålla det ganska tajt framför vår backlinje. Och enligt statistik levererad av den fenomenala Fantomen och gänget, så finns det mycket data på att nykomlingar tar fler poäng de första fem matcherna än under resterande delen av året. Så att vi mött två på pappret svagare motstånd behöver inte alls vara detsamma som att matcherna är lättare.

Daniel: – Tror att nyckeln blir att IFK lyckas vinna kampen mot Häckens mycket skickliga mittfältstrio. Även om Gurra ser ut att vara i fin form, så kommer det inte att räcka om Häcken får igång sin trio. Antingen måste Stahre ändra sin vinnande formation eller så måste Berg och Vilhelmsson göra ett riktigt hästjobb defensivt för att stoppa Häckens uppspel. Oavsett blir matchen det första riktiga testet för säsongen och en första indikation på om Blåvitt håller mot ett snabbt spelande lag på konstgräs eller ej.

Rasmus: – Nykomlingar i premiärerna är "mardrömsinledningar" inför men “bara nykomlingar” i efterhand. Det går däremot inte att komma runt att kommande motstånd är betydligt tuffare och jag får hoppas att min tidigare analys stämmer att dagens Blåvitt höjer sig med uppgiftens allvar. Matcher på plast känns dock läskigare än matcher mot specifika lag. Kanske blir det premiär för Stahres plastelva som han pratade om inför säsongen?

Avslutningsvis; förutom Marcus Berg, vilken spelare har imponerat mest på dig under säsongsinledningen?

Daniel: – Tycker att Hosam Aiesh har sett mycket pigg ut. Med tanke på vår offensiva taktik ser ut så har han varit väldigt viktig när han ständigt lyckas vinna inkast, hörnor och frisparkar. Fin passning som ligger bakom Bergs mål senast. Han är just nu otroligt jobbig att möta för motståndarna. Det ser också ut som att när Aiseh spelar som han gör just nu så ser Jallow mer lugn ut, framförallt i defensiven. Om laget får bättre fart på anfallsspelet så kommer poängen börja trilla in för Hosam snart.

Rasmus: – Jag tycker Calle Johansson visade i matchen mot Helsingborg att han tagit stora kliv. Det är även otroligt viktigt att Simon Thern fått den inledningen han fått med tanke på att han bär mittfältets kreativitet på sina axlar. Mest nöjd måste jag ändå säga att jag är med Warner Hahn. Det känns otroligt skönt att ha en stabil målvakt som även kan använda fötterna med säkerhet.

Jonathan: – Jag får nog säga Simon Thern ändå. Visst, han är inte på den nivån han visat i flera allsvenska klubbar tidigare, men han är på god väg och skillnaden mot ifjol är milsvid. Där ser vi betydelsen av att få vara skadefri och bygga upp sig under en försäsong. Klockren spelartyp att ha bredvid Gustav Svensson, jag tror dessutom att Thern har ytterligare ett par nivåer till i sitt spel. Tyckte han och Sana hade väldigt många fina embryon till vassa kombinationer på försäsongen i fjol, det får de gärna hitta tillbaka till.

Philip: – Det är enkelt att svara Simon Thern, Gustav Svensson eller Calle Johansson. Men det är ändå en nivå man kan förvänta sig som de närmar sig. Så jag väljer att peka på Bjärsmyr som jag tyckt vart ganska svag hela försäsongen och i cupspelet. Sedan serien drog igång så tycker jag verkligen att han har steppat upp och har fått ett fint samspel med samtliga lagdelar. Jag hoppas att jag inte får käka upp det här nu när vi går över på det snabbare konstgräset, men det kommer krävas att Bjärs är den där Bjärs som sällan syns. Han som sällan behöver tackla eller knappt ta en duell, för att han redan står rätt. Det har han i sig och han har verkligen levererat de första två matcherna, men då behöver vi hjälp att stänga kanterna från tidiga inlägg.

Jag är oerhört nöjd med dagens panel. Mycket kloka inspel från samtliga deltagare samt mängder av olika åsikter och tankar.

Personligen är jag tveksam till en del nyförvärv, samtidigt som jag är nöjd över truppen i helhet. Om något hade jag velat se ytterligare en lovande talang med kontinuerlig speltid än bara Oscar Vilhelmsson. Jag älskar vårt fyrmannamittfält, samtidigt som jag vill se Al-Ammari spela från start.

Det är svårt att navigera i sina känslor kring dagens Blåvitt, men en sak är säker, vi måste gå för tre poäng mot Häcken och vi måste återigen bli Göteborgs bästa fotbollsklubb, hur det ser ut är sekundärt sålänge poängen trillar in.

Vad tycker ni? Kommentera gärna och tyck till!

Philip Semmlerphilip.semmler@svenskafans.com@philipsemmler2022-04-12 13:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg