Lagbanner
Alltid Blåvitt redaktionen om försäsongen och förväntningarna inför den Allsvenska starten
Nästan exakt ett år efter att Blåvitt mötte Värnamo i försäsongens sista träningsmatch 2021 tar Blåvitt emot Värnamo i den Allsvenska premiären på Gamla Ullevi

Alltid Blåvitt redaktionen om försäsongen och förväntningarna inför den Allsvenska starten

Allsvenskan kryper närmare och närmare för Blåvitt och nu är det mindre än två veckor kvar till start. Alltid Blåvitt redaktionen går igenom hur de ser på försäsongen och känslorna inför den allsvenska premiären.

Dagens panel består av Arvid Larsson, Ludwig Härlin och Simon Hennix

Försäsongen är nästan slut och Allsvenskan står för dörren. Hur bedömer du Blåvitts start på 2022?

Arvid
Blåvitts start på 2022 är varken usel eller fantastisk, åtminstone sett till resultat. Kvartsfinal i cupen är absolut godkänt, vilket egentligen är det enda som betyder någonting. Däremot har Blåvitt inte imponerat rent spelmässigt. Förlust i 3 av de 3 inledande träningsmatcherna, visserligen mot ganska bra motstånd, och ett ganska svajigt gruppspel i cupen är långt ifrån perfekt. Blåvitt har egentligen inte kommit till så många farliga lägen, utan har mestadels försvarat sig igenom matcherna. Det är bara i matchen mot Landskrona (2–0) och i kvartsfinalen mot Elfsborg som Blåvitt faktiskt imponerat. Bristerna i spelet till trots tycker jag ändå att Blåvitts inledning av säsongen är godkänd men verkligen inte mer än så. En försäsong är alltid en försäsong, det är inte nu man ska vara som bäst och Blåvitt lyckades trots allt nå slutspel i cupen.

Ludwig
Jag vill säga höga toppar och djupa dalar, men minus topparna. De flesta försäsongsmatcherna var knappast imponerande, vissa direkt dåliga.  Man presterade okej mot Lokomotiv Moskva och Landskrona men inte mycket mer än så. Den enda matchen jag tycker Blåvitt står för en bra prestation är i cupkvarten mot Elfsborg med tanke på att man möter ett av topplagen från förra säsongen och att man brukar ha det svårt i Borås. Nyförvärven har inte heller imponerat hittills, mer än Warner Hahns fina fötter. Sorga sitter på läktaren, Al-Ammari gör knappt korta inhopp och Salomonsson verkar ha en bit kvar till formen. Det som ändå är positivt är att den bästa prestationen kom när det gällde som mest, men det kanske bara är jag som greppar efter halmstrån.

Simon
Det går väl inte att säga något annat än att den har haft mer att önska. Jag tycker prestationerna har svajat, både det kollektiva och individuella. Spelare som ska bära laget har underpresterat och Blåvitt har haft stora problem att göra bra prestationer under längre perioder i matcherna. Försäsongens höjdpunkt får ändå sägas vara att laget gick obesegrade ur cupspelet och tog sig till slutspel. Därefter kom försäsongens bästa insats mot Elfsborg i kvartsfinalen, vilket ändå tyder på att Blåvitt är på rätt väg. I övrigt tycker jag Blåvitt aldrig riktigt övertygat än. Trots att det är försäsong och att prestationer brukar svaja titt som tätt, begär jag ändå att någon prestation ska kunna förmedla hopp. Men det har jag inte känt av ännu och kommer antagligen inte heller att göra innan den allsvenska starten.

Vad behöver Blåvitt jobba med till den sista träningsmatchen inför Allsvenskan (mot Fredrikstad)?

Arvid
Jag tror det är oerhört viktigt att Blåvitt får igång målskyttet. På nio matcher under 2022 har Blåvitt bara mäktat med åtta mål. Det är under all kritik, vilket stärks ytterligare om man kollar på majoriteten av de målen som faktiskt gjorts. Det är i första hand inte vackra spelmål som gjorts utan mer slumpmål, en frispark och en målvaktstabbe. Det är oroväckande att man i matcher mot sämre motstånd inte kommer till fler lägen och inte gör fler mål. Senaste tävlingsmatchen mot Elfsborg är ett tydligt exempel på hur viktigt det är att få igång målskyttet. I den matchen skapade Blåvitt många bra lägen utan att få till någon slutprodukt. Jag är övertygad om att Sana, Vilhelmsson eller någon av de andra spelarna lyckats få in minst ett mål mot Elfsborg om Blåvitt stått på 15 gjorda mål istället för 8. Det känns inte som att spelarna vågar göra mål, vilket helt enkelt har att göra med dåligt självförtroende.

Matchen mot Fredrikstad blir en god möjlighet att få igång det blåvita målskyttet. Eftersom Blåvitt ska vara det bättre laget (Fredrikstad spelar i norska andradivisionen) finns det förhoppningar att skapa många lägen och göra många mål. Om Blåvitt vinner den matchen med 3-4 mål känns det som att spelarna kan få lite självförtroende inför Allsvenskan, vilket är oerhört viktigt.

Ludwig
Man behöver nog jobba på det mesta. Försvarsspelet behöver bli mer synkat, framför allt när det gäller ytterbackarna eftersom det ofta är därifrån man släpper till chanser. Jag hade gärna velat se Bernardo Vilar få chansen i en ordinarie elva eftersom jag tror mycket på honom. Han har en snabbhet och ett spel med fötterna som varken Bjärsmyr eller Calle Johansson har som skulle kunna komma väl till pass under plastmatcherna om han bara får chansen att spela in sig i elvan. Offensivt måste Blåvitt bli bättre på att skapa och förvalta sina målchanser. Gärna med mer variation än att skicka en lång boll för Berg att skarvar ner till en mittfältare som sätter den i djupet på en ytter eftersom det känns som att man saknar alternativa vägar när det inte funkar. 

Simon
Jag vill se Blåvitt vara bollförande och offensivt inriktade när de möter sämre lag. Nu gästar Fredrikstad som till vardags spelar i norska andraligan. Då vill jag inte se Fredrikstad diktera spelet under majoriteten av matchen. Blåvitt ska “lira” boll, hitta bra samspel med varandra, ta fram sina individuella skills och ha ett jävlar anamma i återerövringspressen. Som supporter, spelare och tränare, ska känslan efter matchen vara: “nu är vi redo att ta allsvenskan med storm”. Sedan hade det inte vart fel med ett par baljor av Marcus Berg. Det kan vara direkt avgörande inför allsvenskan att han kommer igång med målskyttet direkt. För då vet vi också av tidigare erfarenhet att det kan rinna på rätt bra därefter.

Hur är känslan inför den Allsvenska premiären?

Arvid
Det är blandade känslor inför premiären. Å ena sidan vill jag tro på Stahre och hans process, å andra sidan befinner sig inte Blåvitt där man hoppades att klubben skulle befinna sig 2 veckor innan Allsvensk premiär. Men jag väljer glädjen och optimismen, det är den 3 april som Blåvitt ska vara som bäst och innan dess kan allt annat kvitta. Jag tror på IFK Göteborg, truppen är bra och Mikael Stahre är en tränare som vet vad han vill. Vart det slutar? Det vet vi först i november!

Ludwig
Jag är försiktigt optimistisk. Min känsla är dock att det gamla gardet med Gurra, Mackan och Wendt kommer höja sig när säsongen drar igång på riktigt, det är ju inte direkt någon hemlighet att motivationen inte brukar vara på topp under försäsongsmatcher på plast hos den typen av rutinerade spelare. Gör dom bara det och får en bra start mot Värnamo och Helsingborg kan det bli en rolig säsong som fortsätter där den förra slutade. För så länge man har en potentiell skytteligavinnare i Marcus Berg i laget kan det bära långt. Men som blåvittsupporter är man ju som bekant aldrig så optimistisk som innan serien startat. Efter några omgångar sitter vi väl som vanligt och svär över missade chanser, domslut som går emot och ännu en säsong som slutar närmare kvalstrecket än europaplatserna.

Simon
Ja, vad ska jag säga? Oviss… och faktiskt rätt dålig. Som känslan är just nu tänker jag mig ett Blåvitt som slutar någonstans i ingenmansland när serien summeras i november. Det krävs en övertygande inledning de tio första matcherna, både resultat- och prestationsmässigt, för att jag ska tro på detta. Det är inte alls omöjligt. Dålig försäsong har många gånger förr visat sig inte behöva ha någon betydelse för hur det går allsvenskan. Men det ger åtminstone en förväntan, och den är väldigt, väldigt låg just nu.
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2022-03-21 07:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg