Lagbanner
Alltid Blåvitt-redaktionen tycker till om den nya matchtröjan
Blåvitts matchställ för 2021 presenteras av de gamla Serie A kompisarna Marek Hamsik och Sebastian Eriksson.

Alltid Blåvitt-redaktionen tycker till om den nya matchtröjan

Idag kom då dagen när Blåvitt presenterade matchtröjan för 2021 och Alltid Blåvitt-redaktionen passar på att tycka till om den nya matchtröjan

Dagens panel består av John Fhager, Simon Eek och Adrian Pihl Spahiu

Hemmatröjan är ganska lik förra årets tröja, med några små förändringar. Vad tänker du om tröjan? Blev den bättre eller är det ett steg ner?


John
Grundmodellen från fjolåret är snygg, och det är förståeligt att man i det läget är konservativ och endast ändrar kragen, ärmändarna och några få andra detaljer. Det som är synd är att man när man väl ändrar dessa detaljer gör man det för en halvbra randig lösning som framför allt tar fokuset bort från den stiliga grunddesignen i stället för att bygga på den och stärka helheten. Dels missar man tillfället att sätta på en klassisk skjortkrage à la Cantona, dels kompletterar inte de tvärliggande ränderna på ärmarna helheten särskilt bra, utan bryter i stället ut och av från de klassiska lodräta linjerna på fronten.

Det är varken Blåvitts bästa eller sämsta tröja, men det är synd att det inte är bättre med tanke på de höga förhoppningar Craft lyckats sätta med fjolårets ställ och de ställ man levererat till rivaliserande klubbar.

Simon Eek
I regel vill jag att matchtröjor - åtminstone hemmaställ - ska hållas så simpla som möjligt och inte styra undan från det klassiska. När det kommer till kragen däremot tycker jag det är en del av tröjan där man borde våga experimentera lite. Även om årets krage inte är det mest spännande man sett, är det ändå kul att det händer något med den efter förra årets tråkiga, blå rand. Jag tycker också huvudsponsorn smälter in bra med ränderna på magen. Även om förändringarna är små tycker jag att årets tröja gör ett litet lyft från fjolårets.

Adrian
Tyckte förra årets tröja var en av de bästa på länge, så ribban lågt högt inför släppet, men det känns som om Blåvitt och Craft faktiskt identifierade de delar av tröjan som kunde göras bättre. Nu går ränderna längre upp mot axlarna (tyvärr fortfarande inte hela vägen, men små segrar).

Jag är enormt svag för randiga kragar, och det får Blåvitt nu, såväl som randiga armslut. Väldigt nöjd med det jag sett hittills.

Bortatröjan återupplivar en gammal supporterfavorit från 1990-talet, den gamla röda med en horisontell Blåvit rand över bröstet. Dina tankar om den?

John
Tvärliggande ränder är farligt, det vet var och en av oss som någon gång behövt dölja en begynnande utbuktning  ovanför midjan. Den breddande magranden kombineras av en lite för långt utdragen Serneke-logga, som tillsammans med färgkombinationen ger tröjan ett starkt intryck av hockeytröja från 1978. För den som redan här börjat bli skeptisk blir tyvärr inte presentationen bättre av att tröjan helt enkelt inte verkar sitta så värst bra på den modell man valt, Marek Hamsik.

Nej, idag är jag glad att det bara är ett år till en ny bortatröja. Förhoppningsvis gör IFK Göteborg som Hammarby gjort i år och presenterar nästa matchställ redan i januari.

Simon Eek
Om man var sparsam på förändringar i hemmatröjan var man minst sagt inte det när det gällde bortatröjan. Vid första anblick tyckte jag tröjan såg väldigt orange ut och jag blev en aning besviken, men efter att ha tittat ett tag insåg jag att den är mer klassiskt röd vilket känns bättre. Orange är för mig en färg som hör hemma på vägskyltar och reflexvästar, inte fotbollströjor. Tröjan är en passning till den man hade på mitten av 90-talet. Jag är för ung för att ha en emotionell koppling till den tröjan, men kan förstå att årets tröja växer i mångas ögon tack vare den historiska kopplingen. Jag är mycket positiv till att kragen matchar ärmsluten, något som kan anses vara en banal detalj, men som gör mycket för helhetsbilden. De stora ränderna över magen är jag lite skeptiskt till, men kan som sagt förstå att den uppskattas med tanke på den historiska betydelsen.

Adrian
Jag blev faktiskt lite förvånad när jag såg den. Jag vet att många supportrar i flera år ropat efter att återuppliva ”Sampdoriatröjan” som Blåvitt hade på 1990-talet, men jag trodde att röda bortatröjor var ett minne blott i och med de nya riktlinjerna som togs fram om att Blåvitt skulle vara blåvita. Det ska noteras att riktlinjerna säger att tröjan får vara i andra färger, men att blått och vitt ska framhävas, och det får man nog ändå säga att det absolut görs.

Det jag är lite fundersam till är om inte den blåvita randen kommer ganska långt ner på magen.

Att tröjan knyter an till en period där Blåvitt tog SM Guld efter SM Guld och regelbundet spelade i Champions League kan man väl säga både det ena och det andra om. Å ena sidan är det ju en tröja som blivit förevigad som Champions League tröjan under en period där Blåvitt regelbundet slog lag som Milan, Porto, Manchester United och Barcelona.

Å andra sidan är det ju vatten på kvarnen för de som hävdar att Blåvitt fastnar i sitt förgångna och inte klarar av att blicka framåt.

Många supportrar är glada över att det kommer bli spelarnamn på tröjorna igen efter många år utan. Är det en så stor nyhet?

John
Efter vår uppmärksammade intervju med Craft började det tisslas och tasslas om att den efterlängtade överraskningen skulle vara just spelarnamn, så nu när de presenteras är det kanske ingen större nyhet. Samtidigt är det något som varit väldigt efterfrågat, och även om Craft tyvärr inte riktigt lyckats integrera namntexter och den ovanliggande sponsorloggan helt klockrent - ett bättre exempel syntes i Joacim Ohlsons förslag i vår tröjtävling  - lär namnskyltarna ändå kunna vara något som gör tröjorna lite extra heta bland supportrar.

Simon Eek
Jag tycker egentligen spelarnamn borde vara en självklarhet i en så stor klubb som IFK Göteborg. Med tröjor utan spelarnamn får jag känslan av att man slängt ner en hög slarvigt tvättade tröjor i en IKEA-kasse och delat ut dem på måfå till spelarna innan matchstart. Det känns helt enkelt proffsigare med spelarnamn på ryggen och med blåvitts namntunga värvningar på sistone är det inte mer än rätt att de namnen också får tryckas på matchtröjorna.

Adrian
Personligen följer jag laget så pass nära att siffrorna nästan blir som namn. Ser jag nr 22 så läser jag ”Sana”. Men för många är det ju stort att kunna se spelarnas namn på bilderna. Tänker framför allt på lite yngre supportrar. Det känns i slutändan som en grej som så pass många vill ha, att det är dumt att inte ha det.
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-03-24 21:20:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg