Lagbanner
Alltid Blåvitt redaktionen tycker till: Värvningen av Marek Hamšík
Marek Hamšík tränar med IFK Göteborg. Finns det en chans att hans professionalitet smittar av sig?

Alltid Blåvitt redaktionen tycker till: Värvningen av Marek Hamšík

Årets, decenniets och mycket möjligtvis tidernas allsvenska värvningsbomb slog den gångna helgen. Marek Hamšík, ikon i Napoli, över 400 Serie A matcher och 122 mål, är klar för Blåvitt. Vad innebär den här värvningen egentligen?

Alltid Blåvitt redaktionen försöker granska värvningen, vad den innebär på plan, utanför plan, och för framtiden. Med oss har vi Andreas Astegren, John Fhager, Viktor Fridén och Adrian Pihl Spahiu.

Vad skulle du säga att är en rimlig förväntning att ha på Marek Hamsik i Blåvitt?

Andreas

Med tanke på korttidskontraktet, trots att det blev längre än vad som var sagt från början, så bör man kanske inte ha alltför höga förväntningar på stordåd. Men i Marek Hamsik så får vi in klass. Klass på riktigt.

En spelare som haft otroliga höjder i sin karriär och som genomsyras av professionalism, kvalitet och inte minst löpkapacitet vilket bör smitta av sig på omgivningen under den period som han är här. Sedan vill man såklart tro och tänka att han kommer att kunna bidra med en spets i det offensiva spelet i form av mål och assist, något som känns väldigt välkommet när man blickar tillbaka på den skrala offensiva spetsen som visats upp under de matcher som spelats hittills denna säsong.

John
En spelare gör inget lag, och även om Marek slagit Maradonas rekord i Napoli kan han inte förväntas göra Maradona-mål helt på egen hand i IFK Göteborg. Jag tror dock att hans spelintelligens, finkänsliga passningsfötter samt rörlighet kommer göra honom till en ofta tillgänglig uppspelspunkt som kan hitta lösningar och skapa möjligheter åt andra. Lite som en Pontus Farnerud om än helare, mer tvåfotad och med kvaliteten uppdragen på 11.

Viktor
Blir det succé med Marek? Är påven katolik? Sover Dolly Parton på rygg? Hamsik är inte bara en otroligt bra spelare rent sportsligt, utan även väldigt stark psykologiskt. Det märks inte minst under hans många år som kapten för Napoli, samma roll som har fått Neapels egen son Lorenzo Insigne, klubbens nuvarande kapten, att gå av plan gråtandes. Något som visar vilken mental styrka rollen kräver. Därmed är det rimligt att förvänta sig en extremt hög lägstanivå och en trygghet för laget att luta sig mot i varje match, samt en högsta nivå som kommer vara för bra för att kunna matchas av någon spelare de senaste 10-15 åren i Allsvenskan. Det är ändå mittfältaren som gjort flest mål i Serie A under 2000-talet som vi pratar. Hamsik kommer även dra till sig lite extra bevakning, vilket kommer underlätta för andra spelare runt om honom. Till exempel som Alexander Farneruds kvittering mot Djurgården borta förra året, då skåningen blev helt ren i straffområdet tack vare att hela motståndarförsvaret var upptagna med att markera Wernbloom.
Det är även värt att nämna det Calle Johansson och Pontus Wernbloom säger till Media efter träningen idag. Ingen har svävat iväg, istället fokuserar de på att hålla fötterna på jorden och skapa ett bra kollektiv, som Slovakiens meste landslagsman kan excellera i. Ifall resten av laget resonerar på ett liknande sätt, finns det inget annat att sikta på än stjärnorna.

Adrian
Ganska höga ändå. Å ena sidan går det att peka på hans statistisk från Kina som inte är den bästa. Å andra sidan har jag sett lite klipp från hans matcher i Kina, och man kan ju inte direkt påstå att hans medspelare håller hög klass. Nackdelen med att vara spelfördelare och någon som förväntas göra många assist är ju att det spelar ingen roll om du levererar bollen rakt på foten på din anfallare om den inte kan avsluta. Nu tror jag att både Robin Söder och Kolbeinn Sigthorsson är bättre än de inhemska medspelarna i Dalian, således lär fler lägen konverteras på.

På det ska man ju komma ihåg att det här är en landslagsikon som ska försöka bära sitt lag till ett lyckat EM slutspel i sommar. Inte en Jari Litmanen som letar efter en lagom nivå att varva ner på.

Intrycket jag fått är att även om supportrarna har höga förhoppningar på Hamšík så har han minst lika höga förväntningar på sig själv.



Hur bör Blåvitt använda honom?

Andreas

Spontant så känns det som att han bör spelas i en offensivt viktad position på banan.
De defensiva alternativen är redan många i truppen som det är, tillsammans med det faktum att han besitter han såpass stora spetsegenskaper offensivt som blåvitt bör dra nytta av.
Under tiden i Kina har han förvisso haft en mer defensiv roll, men jag både tror och hoppas att det är i en framskjuten position som han kommer att användas.

Under presskonferensen så pratade Marek själv att han gärna ser sig som en ”nummer 8”, något som även verkar vara förmedlat till tränarstaben. Det kommer därför bli väldigt spännande att se på vilket sätt de väljer att formera laget på ett sätt som också gör att de kan dra nytta av honom på bästa möjliga vis.

John
Två ord: fasta situationer. Blåvitt har en erkänt fysiskt stark trupp med många bra huvudspelare, men hittills har leveranserna dit växlat i kvalitet. Med Allsvenskans bästa speluppfattning och två bästa passningsfötter borde Blåvitts målproduktion från fasta öka rejält. Andra kommer ta upp annat, men jag blir inte förvånad om det är i detta Hamsik bidrar till flest mål för IFK Göteborg.

För övrigt räknar jag kallt att kontakt tas med hans personliga tränare om hur vi kan höja den fysiska statusen i laget som helhet. Bättre ork åt hela laget för att kunna ta löpningarna som bollarna slås mot lär vara en nyckel för att få ut max av Marek Hamsik.

Viktor
På sin presskonferens berättade Hamsik att han pratat med Rolle Nilsson och att han förmodligen kommer spela på sin favoritposition, vilket är som en “åtta” och när en spelare som Marek Hamsik säger vad ens favoritposition är samtidigt som han spelar för en allsvensk klubb spelar han helt enkelt på den positionen. Detta innebär att Hamsik förmodligen tar plats som en av två lite mer framskjutna mittfältare i Roland Nilssons nya 3-5-2 formation, vilket också var Mareks position under Onsdagens träning. Väl på mittfältet, bör Hamsik få en fri roll och vara delaktig i spelet så ofta som möjligt.

Adrian
I en offensiv position. Problemet är ju att Hamšík konkurrerar med några av lagets bästa spelare. Frågan för ledningen är om det är bäst att spela Hamšík där han är bäst (offensiv mittfältare) på bekostnad av att Sana eller Simon Thern får flytta på sig under våren, eller om man ska spela Hamšík på en annan position och låta spelarna som är kvar i föreningen i flera år spela in sig på sina positioner?

Jag lutar nog åt att låta Hamšík ta den positionen som Simon Thern hade mot Norrköping och flytta ut Thern på en kant. Att låta Simon Thern spela wingback låter galet, men känns kanske som den bästa kompromissen. Förhoppningsvis kommer Blåvitt vara så pass spelfördelande den positionen mer kommer innebära en offensiv ytterposition än en backposition.



Farnerud och Mild pratade på presskonferensen om att det var en långsiktig värvning. Går det verkligen att kalla ett kontrakt på några månader långsiktigt?

Andreas

Inte en långsiktighet vad gäller värvningen som sådan, men i form av signalvärde gentemot övriga lag i allsvenskan och kanske ännu mer den hype som nu dragit igång kring föreningen. I nuläget känns det som att det bubblar bland supportrarna på ett sätt som man knappt minns när man kände senast. Att få ögonen på sig från hela Sverige och även från andra delar av världen, av skäl som inte i främsta hand rör varken ekonomi eller undermåliga resultat på fotbollsplanen. Det tror jag betyder väldigt mycket för blåvitt som förening och att det även är det som herrarna Farnerud och Mild syftar på. Sedan är ju långsiktighet också beroende av resultat. Skulle dessa utebli så är ju frågan vad betyget blir för denna episod när den slovakiska virvelvinden blåst förbi för sista gången i slutet på sommaren och vad som då anses kunna vara något att bygga en långsiktighet kring.

John
Kinas utrikesminister under Mao Zedong, Zhou Enlai, fick en gång frågan av en fransk journalist  om franska revolutionen, nästan 200 år tidigare, hade varit starten för den moderna tidseran. Ministerns legendariska svar löd: “Det är för tidigt att svara på.”

Värvningen av Marek Hamsik kommer att ha konsekvenser. Det är för tidigt att veta exakt hur det påverkar klubben på sikt. Men om vi använder uteslutningsmetoden och ställer den motsatta frågan: kommer kontraktet med Marek Hamsik enbart ha kortsiktiga effekter? Nja, intresseökningen, inkomstökningen i sålda plagg och årskort, statusförändringen för Blåvitt och målbildshöjningen på träningar som man redan sett kommer ge effekter över tid. Där finns något tydligt långsiktigt, även om tiden på planen lär bli kort.

Viktor
Den före detta Napoli kaptenen kommer inte vara iklädd den blåvita tröjan i en oändlighet, men värvningen leder trots detta till konsekvenser som kan komma att vända den onda spiral klubben befunnit sig i de senaste åren. Till exempel börjar vi äntligen fått något att tro på och ifall man skrollar genom ett blåvit flöde i sociala medier är det just nu mer snack om SM-guld än Europaplats, där närheten av en Europaplats kändes avlägsen för en vecka sedan. Även om Blåvitt inte slutar säsongen med 90 poäng och flera nya rekord uppradad till sin nittonde SM-titel, finns det stor chans att Hamsik, tillsammans med det äldre gardet, bygger upp en kultur och grund som klubben kan bygga vidare på, för att etablera sig där blåvitt hör hemma. Lyckas föreningen med detta finns det en tydlig långsiktig effekt i värvningen.

Adrian
Jag ser väl framför allt tre långsiktiga faktorer i värvningen.

Först och främst ska den passa in i en långsiktig plan som Blåvitt har. Där rapporterar flera olika medier att Marcus Berg kommer skriva på ett 2,5 års kontrakt i vår och att Oscar Wendt skriver på för 1,5 år.
Tittar vi på kvaliteten i truppen som Blåvitt kommer ha hösten 2021 och under 2022 så är det inte alls orimligt att säga att det är ett lag som borde kunna kvala in till ett europeiskt gruppspel. Men då ska laget få chansen att kvala också. Och en dålig vår 2021 kan kosta föreningen den chansen. Att Blåvitt är med och slåss om topplaceringarna när Wendt och Berg flyttar hem är alltså väldigt viktigt för den långsiktiga målsättningen. Där kan Hamšík spela en viktig roll.

För det andra så ska man ju se till den egna verksamhetens utveckling. Av alla rapporter att döma, och vad jag hört från andra spelare och supportrar som haft med Hamšík att göra så är det ett superproffs som tar sin fotboll oerhört seriöst. Att ha någon på Kamratgården som kan visa unga talanger vilket arbete och noggrannhet som krävs för att nå den absoluta toppen (vilket de flesta nog ändå håller med om att Hamšík har varit på) kan bli guld värt. Det finns ju många som argumenterar för att bra spelare hjälper lovande spelare att bli bra spelare. Och där kan Hamšík bli väldigt nyttigt.

För det tredje, så finns det ett enormt viktigt signalvärde i det här. Blåvitt har de senaste åren inte lyckats på plan och fler och fler ser en förening på dekis. Jag som ändå varit på några av försäsongsmatcherna har sett hur reportrar satt sig på McDonalds och följt matchen på telefonen för att det var kallt på Valhalla, har sett hur reportrarna gemensamt snackat ihop sig om hur de ska ställa snabba frågor så de kan gå hem efter matcherna.

Nu har Blåvitt tagit in vad många beskriver som den mest spektakulära värvningen i Allsvenskans historia. Journalisterna slåss om chanser att få intervjua Hamšík. Det var mer medianärvaro på Hamšíks första träning än på någon av matcherna som spelats hittills.

Blåvitt sålde slut på årskorten omgående, matchtröjorna som var kvar från förra året sålde slut på en dag med Hamšík tryck på ryggen. En helt ny kollektion har släppts, och antagligen sålts slut redan.

Lägg på det hur Hamšík själv pratar om att han tycker det är spännande att komma till föreningen som ’Svennis’ vann UEFA Cupen med och vi har en historisk och nutida styrkedemonstration som saknar motstycke.



Det har snackats en del om att det har skulle ta en plats från en egen produkt. Tror du det finns en risk för att den här typen av värvningar kan äventyra det långsiktiga arbetet som görs i akademin? Det är trots allt en av våra främsta intäktskällor idag.

Andreas

Det har jag väldigt svårt att tro.
Visst att enskilda spelare riskerar att känna sig förbisedda och att de kanske inte får chansen, men det hade de känt även om det var en mer okänd spelare från ett lag utifrån som kommit in. Så fungerar man som spelare.

Ambitionen med en akademi är ju att fylla på representationslaget med grabbar från klubben och detta när de anses redo, så hade det varit även om vi inte plockat in en spelare likt Hamsik. Det som man däremot kan ha frågor kring är vilken väg man vill gå som förening, den här typen av värvning på korttidskontrakt hör ju såklart inte till vanligheterna men med de spelare som det ryktas om i övrigt (Wendt och Berg) så har kanske detta lag enbart en fortsatt brinntid på ett par år. Vart tar man vägen efter det? Hur många talanger har fått speltid och rutin under denna period? Vilka har tappat tålamodet och sökt sig vidare? Där ligger kanske den stora frågan, men att akademin som sådan skulle bli lidande av denna typ av värvning tror jag personligen inte.

John
Inledningsvis: värvningen av Marek Hamsik är såklart ensam i sitt slag och därför svår att räkna som en särskild sorts värvningar. Effekterna på akademin ligger troligen mycket i hur man tar vara på den korta tiden. Om man kan involvera Marek även i akademi-arbetet, vilket inte är osannolikt med tanke på hans intresse för att driva en egen akademi hemma i Slovakien, skulle man kunna få en “What would Marek do”-effekt som snarare skulle styrka laget.

Problemet för akademin borde inte ligga i en enskild världsstjärna som tar upp en plats i truppen, utan allt annat som står emellan världsstjärnenivån och våra akademispelare. Det finns luckor bland yttrar, ytterbackar, mittbacksreserver och tredjeanfallare som akademispelarna kan ta upp, och där de borde kunna konkurrera med spelare som Sebastian Eriksson och Kolbeinn Sigthorsson om en plats. Om de tränar lika hårt i akademin som Marek gjort ensam kommer de också kunna göra det, och jag hoppas att tiden med Marek Hamsik i klubben kan ge just den insikten.

Viktor
Hamsik fyller rollen som lagets etablerade stjärna och frälsare, därmed tror jag snarare denna värvningen tar en plats från en hemvändare än en akademiprodukt. Samtidigt kvarstår möjligheten att låna ut unga spelare som håller på att slå sig in i laget, där det saknas plats för de just för den kommande säsongen, som klubben också gjort med Tom Amos och Adil Titi.

Angående akademiverksamheten på lång sikt tycker jag det är värt att nämna en av målsättningarna Richard Berkling, nuvarande styrelseledamot och valberedningens nominering till att efterträda Mats Engström som ordförande för styrelsen, berättade om i Alltid Blåvitts intervju med honom.

Berkling ville att blåvitts akademispelare skulle ses på samma sätt som Frölundas talanger inom hockeyn, det vill säga att när ett lag från NHL plockar in Rasmus Dahlin till exempel, vet de att han redan har en väl genomförd hockeyutbildning, eftersom han skolats i Frölunda, vilket förenklar det för både klubb och spelare. Därmed blir talangerna mer attraktiva för klubbar utomlands, eftersom det är bevisat att de klarar av steget. Ifall Blåvitt lyckas med ett liknande arbete som Frölunda, kommer IFK kunna sälja sina spelare för ett högre pris i längden och tjäna mer på sina exporter.
Hur ska blåvitt lyckas med detta då? En väg Berkling nämner är att träna de lika hårt som övriga klubbar gör ute i Europa, en annan är att ge de unga talangerna möjligheten att träna med världsklass spelare när tillfälle ges, som Marek Hamsik, för att visa upp en konkret bild av vad som krävs på och utanför plan, istället för att rapa klyschor. I detta fall tror jag inget av alternativen utesluter det andra, utan istället samspelar och triggar varandra. Lägg även till Wernbloom, men också Wendt och Berg som kommer till sommaren och du får en miljö att utvecklas i på Kamratgården, som kommer vara svår att matcha i Norden.

Adrian
Känner mig som en repad skiva som upprepar samma sak om och om igen, men det finns flera aspekter att ta i beaktning här.

Först och främst vilket värde den här typen av spelare har för utbildning av talanger. Som jag nämnde i ett tidigare svar är det här ju en möjlighet för unga spelare att lära sig från en spelare som nått den absolute toppen av världsfotbollen. Att få se vilket tempo som krävs, men också vilken seriositet som krävs. Även om jag har ganska lite empiriska bevis för detta, så är känslan den att riktigt bra spelare som kommer till Allsvenskan brukar har en sidoeffekt att fler talanger blommar ut i föreningen. T ex hur många spelare som kom fram i Blåvitt när Alexandersson och Mild spelade i klubben på mitten av 2000-talet.

Men också vad som finns i akademin på väg upp. Vilka spelare är det i IFK Göteborg som potentiellt förlorar speltid när Marek Hamšík startar i IFK Göteborg? Eller ens, vilka som förlorar potentiell speltid på att man tar in Wernbloom, Thern och Sigthorsson för den delen. För det har ju snackats, främst utifrån, om att de här värvningarna är gamla dinosaurier som kommer kväva talangutvecklingen.

Men vilka spelare är det egentligen som konkurreras ut? Alhassan Yusuf spelar ju nästan varje match ändå. Noah Alexandersson dras med skador just nu och är nog inte redo att konkurrera på ett tag. Samma med Oscar Vilhelmsson. Tittar vi på u19 truppen och de spelare som varit uppe med A-laget några gånger är det bara Tim van Assema och Lucas Kåhed, som båda fyller 19 i år, som man kan säga att får en tuffare väg till A-lagsspel, och i både de fallen är jag nog benägen att påstå att de nog snarare gynnas mer av att träna med spelare som har massvis med erfarenhet från t ex Champions League och landslagen något år för att slåss om A-lagsplatser 2022-2023, än att få speltid i ett Blåvitt som harvar i mitten av tabellen.

Man hör ju gång på gång när spelare lämnar Sverige att de pratar om hur mycket snabbare allt går ut i Europa, hur seriösa alla är där, och för den långsiktiga akademiverksamheten tror jag det är otroligt viktigt för Blåvitt att det gapet minskas. Och för att göra det tror jag det är viktigt att få in den kulturen först och främst i A-laget, och sedan låta den sprida sig neråt. Spelare som tränat med A-laget ska ta med sig den inställningen ner i U-laget osv. I det arbetet gör nog spelare som Hamšík, Wernbloom, Wendt och Berg enormt mycket mer än om Blåvitt haft en trupp bestående av spelare som Traustasson, Une Larsson eller Ofori som håller bra Allsvensk nivå, men som aldrig lyckats i större ligor.


 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2021-03-11 12:30:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg