Lagbanner
Alltid Blåvitts Arenaspecial - AIK
Trots att arenan bara varit med i fem säsonger har det redan hunnit bli några trevliga fotbollsminnen från Friends Arena

Alltid Blåvitts Arenaspecial - AIK

Sista stoppet i Alltid Blåvitts Arenaspecial var egentligen givet på förhand. Det var alltid vår slutdestination. Mordor. Domedagsberget. Där den unga blåvita truppen ska förgöra den onda ringen.

Friends Arena
Publikkapacitet:
ca 50 000
Plats: Norra Solna. Enklaste sättet att komma dit är att ta pendeln till Solna Station, men när Blåvitt är på besök så avgår allt som oftast bussar från Kornhamstorg i Gamla Stan som går rakt till arenan. 
Publikrekord: 50 128
Underlag: Grönt vackert gräs, vilket bara visar att livet finner en väg även i de mörkaste av platser! 

Arenan
Friends Arena stod klar hösten 2012 och stod som värd för sin första Allsvenska match våren 2013 efter en del års debatter fram och tillbaka. Arenan utannonserades redan 2006, men projektet ändrade utformning en del sedan dess. 

I konceptet ingick en helt ny satsning på vad som kallades Arenastaden, där bostäder, kontor och ett köpcentrum byggdes i anslutning till arenan. En pendeltågsstation öppnades upp och i framtiden kommer även Stockholms nya tunnelbanelinje (Gula Linjen) gå mellan Farsta/Skarpnäck och Arenstaden ifall allt går som planerat. Det skulle i så fall innebära att man för första gången når alla Allsvenska fotbollsarenor i Stockholm från en och samma linje. 

Annars har SvFF och Solna fått en del kritik för hur processen och deras inblandning i bygget gått till. Solna kommuns stadsdirektör Sune Reinhold blev dömd för mutbrott i samband med att arenan byggdes, och SvFF har kritiserats för hur dålig affär det gjorde. Framför allt handlar rör det sig om kritik mot att SvFF står för ett projekt som gynnar många andra men inte dem själva. Övriga aktörer i bygget var Solna stad, Jernhusen, PEAB och Fabege. PEAB fick i uppdrag att bygga väldigt mycket av bygget och har tjänar mycket pengar på projektet. Fabege äger kontor i området och tjänar pengar på dem och de hyrorna de kan ta ut på grund av närheten till arenan. Jernhusen ägde marken och tjänade pengar på att sälja den. Solna stad säljer mark i området runt som ökar markant i värde när arenastaden byggdes.

Kvar står SvFF som ett tag ägde 33% av arenan utan att ha möjlighet till intäkter från närområdet. Tvärt om så har de sitt huvudkontor på Evenemangsgatan 31 där Fabege är hyresvärd. Vilket reser frågan, hur mycket tjänade svensk fotboll på bygget, och hur mycket tjänade övriga aktörer på bygget?

Bortaläktaren
Vilken av dem? Beroende på hur många supportrar som köper biljetter till bortaläktaren får Blåvitt olika platser. Under ca 1500 bortasupportrar och vi får de betydligt trevligare hörnet på nedre etage (se bild längst upp) men vid större bortaföljen blir det etage 3, en bit upp i bygget om vi säger så. 


Finn fem... tusen Göteborgare! Ledtråd, de är längst upp i högra hörnet


Väldigt långt upp till och med. Förr i tiden var det den permanenta bortaläktaren och i matcher där AIK inte hade över 30 000 sålda biljetter så hölls ett skynke framför resten av etage 3. Man kan konstatera att det inte var den supportervänligaste läktaren i landet. Men AIK lyssnade på kritiken, och numera sitter bortaklacken närmare plan. 


Vyn från det nedre etaget är lite bättre

Arkitektur
De som minns de tidiga skisserna av arenan kommer säkert ihåg att den såg lite annorlunda ut när den annonserades ut. Först var det en betydligt fyrkantigare skapelse som ritades upp. Då var det en märkbart nordisk design med höga torn som bar upp taket. Hörnen var inglasade lådor. 

Sen gick projektet från att heta Nationalarenan till Swedbank Arena och blev väldigt rund och svart i sin utformning. Den svarta fasaden med grå horisontella linjer påminde lite om utformningen av Swedbank Stadion i Malmö och den norra kortsidan. Det skulle kunna vara för att Swedbank köpt namnet till båda arenorna, men de delade något annat. 

Nämligen C. F. Moller Architects, kontoret som ritade arenan i Malmö och tog fram de första skisserna i Solna. Under projektets gång byttes dock arkitekterna ut mot Göteborgsbaserade Krook & Tjäder (ganska vanligt att ett kontor tar fram de första förslagen men att bygghandlingarna sedan går över till ett annat kontor). Under resans gång blev Swedbank Friends och den mörka fasaden blev rätt ljus. De horisontella ränderna byttes ut mot ett mönster av polygoner som återkommer i pendeltågsstationens utformning. 

Inne på arenan går inredningen mycket i mörkt blå och gul, vilket inte rimmar helt fel med att det är Sverige nationalarena, men färgvalet är också påfallande likt den mörkblå nyans som AIK har i sitt klubbmärke. 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2019-03-28 07:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel