Lagbanner
Alltid Blåvitts Arenaspecial – IF Elfsborg
En brun låda för fotboll, men som arena gör den sitt jobb bra. Bortsett från plasten då. Plasten är hemsk.

Alltid Blåvitts Arenaspecial – IF Elfsborg

På många sätt och vis var det Borås som satte bollen i rullning när det kommer till den våg av nya arenor som byggts runtom i Sverige när de 2005 färdigställde Borås Arena. En arena som där och då representerade den moderna Allsvenskan, men som kanske inte har åldrats så väl.

Borås Arena
Publikkapacitet: 16 200
Plats: Knalleland, norr om Borås centrum.
Publikrekord: 17 083
Underlag: Vedervärdig badrumsmatta
 
Arenan
Borås Arena får på många sätt ses som startskottet till den våg om nya arenor som sköljt in över Allsvenskan de senaste åren. Arenan som stod klar 2005 var den första nya arenan i Allsvenskan sedan byggnationerna inför VM 1958. Där de flesta andra lagen fortfarande spelade på träläktare med pelare som skymde sikten satt Elfsborg plötsligt på en sprillans ny arena med tak över alla platser, loger för företagskunder, och butiker i arenan som höll liv i området även när det inte var match.
 
Idag har det gått fjorton år och det som 2005 framstod som väldigt modernt framstår idag som ordinärt som bäst. När arenor som Tele2 och Friends har riktiga restauranger i gångarna står det fortfarande en korvvagn utanför läktarna på Borås Arena. Att vara först ut är en välsignelse såväl som en förbannelse. Alla andra får möjlighet att se vad som funkat och vad som inte funkat och göra det bättre. 
 
Det finns de som skyller det misslyckade bygget av Gamla Ullevi på Borås och Borås Arena. Blåvitt hade länge jobbat för en ny arena i Göteborg, men de planerna gick inte riktigt hem hos kommunen. Fram till det Borås bygger en ny arena. Då blev det fart i Göteborgs kommunhus. Tyvärr gick det för fort, och arenan blev både dyrare än tänkt och dåligt anpassad efter de behov som finns.   
 
Bortaläktaren
Bortaläktaren, om än simpel, gör sitt jobb på ett bra sätt. Taket och höjden på läktaren gör att det skapas ett bra tryck utan onödiga problem att synka supportrar. Bortasupportrarna ges platser av samma dignitet som hemmasupportrarna, vilket uppskattas, även om det råder delade meningar gällande den bländande kvällssolen som lyser på den östra kortsidan (där bortasupportrar står).
 
Sikten är bra, nära plan, och läktarens utformning gör att det skapas väldigt bra tryck när Blåvitt är på besök.
 
Arkitektur
Arenan med sin bruna färg omgiven av parkeringar i ett köpcentrum/industriområde är inte direkt visuellt tilltalande, men den gör sitt jobb. Det finns något väldigt tilltalande i hur fackverken som bär upp taken ovanför läktarna ges utrymme i det visuella för arenan. Inte riktigt min kopp te, men det finns ju något avslappnat och enkelt med en brun låda för fotboll.
 
Det är på många sätt ändå imponerande hur mycket arena Borås fick till ett relativt lågt pris.

 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2019-03-15 07:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg