Alltid Blåvitts Arenaspecial – IK Sirius
I många år var det många fotbollssupportrar som saknade ett lag från landets fjärde största stad. Vi hade återkommande representation från småstäder som Borås och Trelleborg, men Uppsala sken med sin frånvaro. Nu är har Sirius varit i Allsvenskan några år, men tar staden till vara på den möjligheten?
Studenternas
Publikkapacitet: Ca 6000 den här säsongen
Plats: Södra Uppsala. Strax sydväst om Centralstationen, precis bredvid Akademiska Sjukhuset.
Publikrekord: 12 546, 1968 i kvalet mot Landskrona Bois
Underlag: Vedervärdig gaisig grön plastmatta
Arenan
Studenternas är ett arenanamn som klingar bekant i mångas öron. Även innan Sirius gick upp i Allsvenskan var arenan känd som platsen där de flesta av SM Finalerna i Bandy spelades. Vad som kanske inte är lika känt utanför Uppsala är att Studenternas IP består av flera planer och är uppdelad i vad kommunen kallar ”Sommararenan” och ”Vinterarenan”. Den plan som fotbollen spelas på är inte samma som bandyfinalerna spelas på. Det är den norra anläggningen som har fotbollsplan, och den södra som har dubbla bandyplaner.
Just nu genomgår arenan en stor ombyggnation. Precis som i fallen Helsingborg och Norrköping så spelar laget vidare på arenan under byggnationen. Förra året var den västra långsidan riven, men ska vara i drift till årets säsong när den östra långsidan istället rivs. Säsongen 2020 är det tänkt att arenan ska stå helt klar. I skrivande stund är norra och östra läktaren rivna. Konstruktionen för västra och södra läktaren är på plats, men de är inte helt färdigställda.
Tyvärr har Uppsala kommun valt att lämna den tappra skara som fortsätter kampen för svensk fotbolls bästa, och har således beslutet att gå över till konstgräs på sin nya arena. Inför 2019 byts gräset ut mot en plastmatta.
Bortaläktaren
Den södra kortsidan är bortaläktare och har hittills varit en byggställningsläktare likt de vi vant oss vid på arenor som Vångavallen, Gamla Rambergsvallen etc. Det ska byggas nya läktare även på kortsidorna, men vi ska nog inte räkna med att de kan användas den här säsongen.
De läktare som användes förra året står på de gamla löparbanorna (löparbanorna tas bort vid ombyggnationen) och ger relativt bra sikt, men det finns inga som helst skyddade utrymmen runt arenan. Sparsamt med toaletter och kiosker och det är uppenbart att arenan inte riktigt var helt lämpad för Allsvenskt spel med de större bortaföljen som följer med det.
Arkitektur
I fallet med Falkenberg uppmärksammades att arenan hade ett betongfundament där de övre raderna var byggda i trä. I Uppsala görs en annan tolkning men med grunden i samma princip av att blanda trä med betong beroende på behov. Den stora västra läktaren som ska bli ny huvudläktare med två etage och tillhörande kontorsbyggnader byggs i betong, samtidigt som övriga läktare blir mindre och byggda i trä.
Att bygga så mycket som möjligt i trä ligger väldigt rätt i tiden. Trä anses på många sätt och vis vara ett betydligt hållbarare alternativ till betong, och utvecklingen av bärverk i limträ har kommit långt.
Annars ligger arenan väldigt fint bredvid Fyrisån och med utsikt mot slottet och domkyrkan från den tidigare bortaläktaren. Just slottet och domkyrkan framhävs ofta av Uppsala kommun som viktiga landmärken, och när vi ritat på vissa stadsdelar (Norra Luthagen bland annat) så har det ofta stått med i planerna att ny bebyggelse inte får skymma domkyrkan och slottet i stadssiluetten.