Lagbanner
Alltid Blåvitts Arenaspecial – Kalmar FF
Kalmar har haft svårt att locka publiken till Guldfågeln Arena, vilket tvingat klubben att sälja arenan till kommunen. Det är synd på en annars väldigt fin arena.

Alltid Blåvitts Arenaspecial – Kalmar FF

I den näst minsta Allsvenska staden 2019 hittar vi en av de trevligare arenorna – Guldfågeln Arena – där det kanske siktades lite för högt, med lite för lite.

Guldfågeln Arena
Publikkapacitet: 12 150
Plats:
Öster om centrum, längs E22. Ligger vid Ikea.
Publikrekord: 11 991
Underlag: Vackert grönt mjukt, gosigt och fantastiskt gräs!
 
Arenan

Guldfågeln arena invigdes 2011 och har dragits med en del problem sedan dess. Arenan är sällan välfylld, och Kalmar FF tvingades 2017 sälja arenan till kommunen för att rädda sin ekonomi. En på många sätt ovanlig affär i och med att kommunen köpte arenan för noterbart mindre än den var värderad till av Kalmar FF. Ovanligt i skenet av att många andra kommuner ofta tar tillfället i akt att sponsra sina lag när arenor och mark byter ägare. Affären innebar en förlust på ca 17 miljoner kronor för Kalmar FF.
 
Affären är ett bra exempel på hur fort saker kan gå i fotboll. Arenan invigdes 2011 och då var Kalmar en av Allsvenskans rikaste klubbar, med ett historiskt första SM Guld bara ett par år tidigare. Försäljning av spelare som  Rasmus Elm, Ari Ferreira, Caesar Santin m fl hade fyllt kistorna på Kalmars kansli till bristningsgraden och föreningen gjorde nästan allt rätt. När första spadtaget togs 2009 såg framtiden ljus ut för Kalmar.
 
Sedan arenan invigdes 2011 har det dock sett annorlunda ut. Laget har bara nått övre halvan av tabellen två gånger, och flera säsonger har man varit rejält indragna i nedflyttningsstriden. Publiken har uteblivit, och den där kistan som stod välfylld på kansliet är tom.
 
Kanske spände Kalmar FF bågen för hårt? För med ett publiksnitt 2017 på 6182 var arenan bara halvfull. Samtidigt innebär ett publiksnitt på 6182 att 16% av stadens befolkning på 38 000 invånare går på matcherna. Det är, om vi räknar publiksnittet jämfört med stadens befolkning, bäst i Allsvenskan. Som jämförelse så hade Blåvitt haft ett publiksnitt på över 80 000 personer ifall man lockat 16% av de som bor bara i kommunen, utan att räkna med Mölndal, Partille osv.
 
Frågan är om det någonsin var realistiskt att tro att fler skulle gå på matcherna i Kalmar?
 
Bortaläktaren
Det är inte den största bortaläktaren i Allsvenskan, men utrymmena runt omkring är väldigt generösa. Det finns gott om plats att socialisera och en kiosk som är (relativt) väl anpassad för den mängd av supportrar som kommer till bortaläktaren även vid lite större bortaföljen.
 
Avståndet från kortsidelinjen till läktaren i samband med att läktaren börjar ganska lågt gör att översikten över planen blir lite sämre än på vissa andra arenor. Men överlag är det bra platser.
 
På sommaren är Kalmar en trevlig bortamatch. När du väl nått Kalmar det vill säga. För resan genom Småland för att komma dit är inte lika skoj.
 
Arkitektur
Arenan ser, om vi ska vara helt ärliga, mer ut som ett köpcentrum utifrån. Exteriören är täckt i kanalplast och kan i teorin lysas upp i hemmalagets färger. I praktiken spelas många matcher när det är ljust ute, och när det väl är matcher då arenan kan lysas upp så äter ljuset från strålkastare och publikutrymmen ofta upp det röda ljus som är tänkt att flagga för att Kalmar spelar match.

Och om inte det var nog så bildar fönster mot restauranger och fläktrum stora fläckar i fasadbelysningen. Det är synd på en rolig tanke som inte riktigt gick hem.

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2019-03-18 07:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel