Lagbanner
Alltid Blåvitts Arenaspecial – Örebro SK
Huvudläktaren på Berhn Arena har den underliga utformningen där ett VIP etage på bara några rader hänger ovanför huvudläktaren

Alltid Blåvitts Arenaspecial – Örebro SK

Lite gammal, lite ny. Tradition utan att det sitter i väggarna. Behrn Arena, tidigare Eyravallen har en stolt historia med bland annat VM spel på arenan 1958, men inget av den arenan finns kvar idag. Välkomna till den historiska arenan med mestadels ny historia.

Behrn Arena
Publikkapacitet: 12 645
Plats: Sydöstra Örebro, längs Rudebecksgatan
Publikrekord: 20 066
Underlag: Gammal sunkig, troligtvis möglig, plast.
 
Arenan
Lite gammal, lite ny. Eyravallen invigdes 1923 och stod värd för VM 1958, men inget finns kvar från den arenan idag. En efter en har alla läktare rivits och bytts ut. Den södra läktaren är den äldsta och invigdes 1974. Den norra läktaren revs och byggdes om 2003 och i samband med det kastades även den fina gräsmattan ut och Örebro första laget i Allsvenskan att spela på plast istället för gräs. Efter det har även namnet bytts ut, och den västra läktaren där hemmasupportrarna står revs 2007. Senast ut är den östra läktaren där bortasupportrar står. Det officiella publikrekordet på 20 066 är satt vid en match där arenan hade ett annat namn, spelade på ett annat underlag, och publiken stod på fyra helt andra läktare.
 
Nu ska inte det ses som någon kritik mot Örebro kommun eller Örebro SK, utan mer som en allmän reflektion kring hur vi ser på historia. Gamla Ullevi anses vara en helt ny arena eftersom alla läktare revs, även om själva planen i den mån möjligt bevarades från Gamla Ullevi. I Norrköping redovisar man två olika publikrekord eftersom arenan totalrenoverades i slutet av 2000-talet, trots att ingen av läktarna byttes ut. Innan Östgötaporten köpte namnrättigheterna kallades arenan till och med ”Nya Parken” trots att inga läktare rivits. I Örebro har man bytt ut varje planka i bygget, och inget kvarstår från matchen mot Degerfors där publikrekordet sattes, men arenan beskrivs fortfarande som ”Historisk”.
 
Bortaläktaren
Bortaläktaren är den senast byggda läktaren i Örebro och invigdes hösten 2009. Här har man faktiskt tänk till ordentligt och läktaren är byggd så att det går att anpassa läktaren efter behoven. I huvudsak är det de raderna närmast plan som är avsedda för bortasupportrar men det går att öppna upp mot sittplatserna ovan vid stora bortaföljen och på så sätt göra hela kortsidan tillgänglig för bortasupportrar.
 
Sikten är även den ganska bra. Läktaren kommer rätt nära plan och är så pass brant att du snabbt kommer upp i en lite bättre betraktningsvinkel. Det enda negativa som går att säga är egentligen att taket inte täcker ända ner till en ordinarie borta läktaren så det är först vid stora bortaföljen där sittplatsen öppnas upp som bortasupportrar får tak över huvudet.
 
Inte de mest gynnsamma akustikförhållandena.
 
Arkitektur
Behrn Arena blir lite av ett lapptäcke när det kommer till den arkitektoniska stilen. Den äldsta läktaren – den södra ­– är inte den vackraste, men har sin egen stil. Utan att ha suttit där själv så är den spontana känslan att det antagligen är betydligt bättre service på den Norra läktaren.
 
Just den norra läktaren har en väldigt udda utformning där man satt ett slags VIP etage längst upp. Ett par rader skilda från övriga med loger bakom.
 
Ska absolut inte säga att arenan är fantastiskt vacker, men det finns ändå något skoj med att varje läktare är unik. Du kan få olika upplevelser beroende på var du köper din biljett.

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2019-03-19 07:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel