Lagbanner
Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan 2020: Brage
Brage flyttas upp i Allsvenskan efter att Östersund inte fått förnyad Elitlicens.

Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan 2020: Brage

Allsvenskan 2020 närmar sig med stormsteg och nu är premiären bara veckor bort. Då passar Alltid Blåvitt på att gå igenom de olika lagen i serien. Två ut i genomgången är Brage, som förlorade kvalet mot Kalmar men blev uppflyttade när Östersund inte fick förnyad elitlicens.

Förra årets placering: 3:a i Superettan
Matchställ
Gröna tröjor och vita byxor.
 
 
Arenan: Domnarsvallen
Publikkapacitet: 6500
Publikrekord: 14 206 mot Gais. Det var en kvalmatch, vilket förklarar det mesta.
Byggår: 1925
Underlag: Unken jävla Gajsplats
 
Stereotype supportern
”Det fanns ett enda jävla ljus i mörkret som är ett liv i Borlänge, och det var Peace and Love festivalen. En vecka under sommaren fick staden liv och glädje. Borlänge fick ta emot Sverige och Borlänge fick vara i Sveriges blickfång. Nu har vi inte ens den längre…”
 
Bubblare: Gunde Svan
 
Spelare vi ogillar
Pass


Spelare som är svår att ogilla
Pass
 
Laget
Senaste säsongerna och historik
Brage som en äldre generation minns som ett återkommande lag i Allsvenska sammanhang har varit nere och vänt i de lägre divisionerna innan de 2018 var tillbaka i Superettan. Där överraskade de många och knep en sjätteplats.
 
2019 tippades laget inte upprepa sin bedrift, men överraskade igen genom att länge slåss om direktuppflyttning till Allsvenskan. En lite svagare avslutning av serien gjorde att laget slutade på en tredjeplats som innebar kval. Där ställdes man mot Kalmar FF. Efter ett sent 2-0 mål på bortaplan i första mötet kunde Kalmar relativt enkelt hålla säkra kontraktet genom 2-2 hemma.
 
I december var dock Brage åter ett Allsvenskt lag när licensnämnden nekade Östersund elitlicensen. Brage tilldelades Östersunds plats i Allsvenskan men blev av med den igen när Östersund överklagade. Många blev nog förvånade när överklagansnämnden gav Östersund rätt, och när det senare visat sig att Östersund lämnat oriktiga uppgifter är det nog många i Dalarna som är minst sagt irriterade över utgången. Vi väntar i skrivande stund fortfarande på att rättvisa ska skippas och Brage åter blir ett Allsvenskt lag även på pappret. 
 
Gamla änglar:
Inga Gamla änglar i Brage
 
Senaste möten:
Senaste mötet var i Svenska Cupen 2013 där Blåvitt vann med 2-0. Även mötet innan dess var i Svenska Cupen och slutade med Blåvitt som segrare, det år 2000. Släng in segrar i två vänskapsmatcher på mitten av 1990 talet och vi behöver gå tillbaka till när Brage senast var i Allsvenskan – 1993 – för att hitta senaste matchen som inte slutade i seger. Det var en 0-0 match. Mellan raderna går att se att lagen inte möts speciellt ofta och att tidigare resultat troligtvis har väldigt låg påverkan på utgången i de här matcherna.
 
Möten 2020
Blåvitt spelar borta mot Brage i omgång 14, och hemmamatchen är i omgång 19, preliminärt i slutet av augusti.  
 
 
Tips
Går det att säga något annat än degradering?
 
SvFF har fortfarande inte tagit förnuftet till fånga och officiellt petat ner Östersund i Superettan (eller helst ännu längre…) även om det såklart hade varit det enda rätta. När ett sådant beslut väl kommer så kommer Brage bara ha veckor på sig att slå om från att sikta på spel i Superettan till att hålla sig kvar i Allsvenskan. De skulle gå in i serien otroligt dåligt förberedda och som en av de största underdogsen serien sett.
 
 

Okej. Som det ser ut just nu finns en risk att det blir Östersund som spelar i Allsvenskan 2020, så vi kör väl samma visa för dem med…
 
Arenan: Jämtkraft Arena
Publikkapacitet: 8143
Publikrekord: 8369
Byggår: 2007
Underlag: Gaisplast
 
Stereotype supportern
”Ja men det är väl okej att förskingra lite kommunala pengar. Det skänker ju glädje till stadens befolkning. Vem bryr sig om att vi fuskade för att komma dit. Lilla Östersund fick spela mot Arsenal på Emirates. Det var värt det.”
 
Spelare vi ogillar
Ledningen som ljög överklagansnämnden rakt upp i ansiktet
 
Spelare som är svår att ogilla
Ronald Mukiibi. Fostrad i Mossen och gick på högstadiet med undertecknad. Riktig jävla retsticka som barn men tycks ha mognat en del sedan dess
 
Laget
Senaste säsongerna och historik
 
Östersund var askungesagan som lät för bra för att vara sann. Och som var för bra för att vara sann. Grundad så ”nyligen” som 1996 klättrade föreningen genom seriesystemet och när de gick upp i Superettan fick den breda fotbollspubliken upp ögonen för föreningen som skulle revolutionera svensk fotboll. Med oortodoxa träningsmetoder, lugn och ro och öppna sinnen skulle föreningen ta Svensk elitfotboll med storm.
 
Idag är det få som ens vill komma ihåg att man Östersund var föreningen som hittade och förädlade den idag respekterade Premier League tränaren Graham Potter. Eller att ett svenskt bruksortslag faktiskt spelade skjortan av Europeiska klubbar som Galatasaray, Berlin, Athletic och Arsenal.
 
Idag minns folk hur ordförande och sportchefen Daniel Kindberg dömdes till fängelse. Hur föreningen fuskat med bokföringen för att rädda resultatet. Hur de så sent som i vintras ljög om ett sponsoravtal på 16 miljoner för att inte tvångsdegraderas.
 
Den stora frågan idag är inte hur lilla Östersund kunde nå Emirates Stadium. Den stora frågan är om Östersund borde spela i Allsvenskan 2020. Och kanske viktigast av allt. Kommer Östersund ens kunna spela klart Allsvenskan 2020?
 
Gamla änglar:
Isak Ssewankambo var i Blåvitts ungdomsakademi innan han lämnade för att prova lyckan som ungdomsproffs i Chelsea. Som för så många andra spelare som tar den vägen fick det inget vidare. Isak var i NAC Breda, Derby och Molde innan han hamnade i Malmö på lån 2018. 2019 spelade han med Östersund och det är enda klubben där han fått regelbundet med speltid som senior.
 
Senaste möten:
Sommarens möte i Östersund slutade 0-0 i en match som annars mest blir ihågkommen som den iskalla mardrömmen där Paka skadade sig och Emil Holm brände ett friläge. Desto roligare i returmötet där Blåvitt i sista omgången firar ut 2019 med en 7-1 seger.
 
Tips
Går det att säga något annat än degradering? Östersund avslutade 2019 otroligt svagt, har ett akut konkurshot hängandes över sig och beroende på hur deras överklagan hos CAS i Ghoddos fallet går så kan de åka på ett värvningsförbud också.
 
Gissningsvis sker följande. Östersund kommer spela i Allsvenskan 2020. Min personliga teori är att styrelsen visste att de aldrig skulle överleva som förening om de spelade i Superettan 2020, och då gjorde allt tillåtet och otillåtet för att övertyga överklagansnämnden om att rädda kvar föreningen. De kommer satsa allt på att sälja av så många spelare som möjligt fram till sommaren och dumpa kostnaderna. Ställ upp ett inlånat juniorlag i höst om det behövs, samtidigt som hoppas på att få in mer sponsorpengar och TV pengar genom att spela i Allsvenskan och inte Superettan.
 
Om föreningen överlever säsongen ut och kan starta om med sanerad ekonomi i Superettan 2021 ser styrelsen det troligtvis som ett lyckat uppdrag.  

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-03-10 07:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg