Lagbanner
Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan 2020: Falkenberg
Falkenberg lyckades precis hålla sig kvar förra året. Kan laget upprepa bedriften i år? Alltid Blåvitt tror det i alla fall.

Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan 2020: Falkenberg

Allsvenskan 2020 närmar sig med stormsteg och nu är premiären bara veckor bort. Då passar Alltid Blåvitt på att gå igenom de olika lagen i serien. Först ut i årets genomgång är Falkenberg

Förra året gick Alltid Blåvitt igenom de olika lagens arenor och framför allt bortaläktarna. För att inte gå i gamla fotspår lämnar vi den här gången arenorna och tittar på de som fyller arenorna. Den stereotypa supportern. 

Förra årets placering: 13
Matchställ
Gula tröjor och vita byxor. Mycket reklam.
 
Arenan: Falcon Alkoholfri Arena. (Förra årets arenagenomgång hittar ni här
Publikkapacitet: 5500 men kan utökas med provisoriska kortsideläktare.
Publikrekord: 6214 i förra årets match mot Blåvitt
Byggår: 2017
Underlag: Beundransvärt Gräs
 
Stereotype supportern
Växte upp med att hålla på antingen Halmstad eller Blåvitt när Falkenberg inte hade ett eget lag värt att nämna. Finner stor glädje i att påminna Halmstad supportrar om var de olika hallandslagen befinner sig i seriesystemet och tycker att det är viktigt att leva i nuet, speciellt när Halmstadsupportrar tar upp sina SM Guld. Kallar både Varberg och Halmstad för ”lillebror” trots att Falkenberg är Hallandskustens minsta kommun. (Hylte ligger inte vid kusten.)
 
Spelare vi ogillar
Que? Om vi ska välja en så får det bli Anton Wede. Uteslutande för att han spelat i Gais, och det tenderar att vara en indikator på svag personlighet.
Alternativt John Chibuike. Under upptaktsträffen inför Allsvenskan 2019 pratade vi med tränare Hans Eklund om Falkenbergs förmåga att spela i allsvenskan med små medel, stark talangutveckling och utan stjärnor. Eklund höll med, men påpekade att John Chibuike utgjorde undantaget mot den regeln. Inhyrd legoknekt som varit i AIK och Häcken. Det är lite för mycket ”den moderna fotbollen” över den pojken och sånt gillar vi inte.
 
Spelare som är svår att ogilla
Resten av Falkenberg. Det känns mest mysigt att ha Falkenberg i Allsvenskan.
 
Laget
 
Senaste säsongerna och historik
Efter att överraskande ha spelat sig upp i Allsvenskan 2014 lyckade laget hålla sig kvar i tre år innan det till sist blev respass ner i Superettan. Där förväntade sig nog många att laget skulle göra samma resa som de flesta småklubbarna innan gjort. Åtvidaberg, Mjällby, Trelleborg och Gais hade alla svårt att ställa tillbaka till en tillvaro med betydligt mindre ekonomiska medel när de åkte ur och fortsatte resan ner i Division ett också. Men inte Falkenberg som bara behövde två säsonger på sig för att studsa tillbaka upp i Allsvenskan. Väl där höll sig laget kvar ännu en gång och kan 2020 se fram emot föreningens femte Allsvenska säsong.
 
Gamla änglar:
Inga i skrivande stund
 
Senaste möten:
Falkenberg spelade tre matcher mot Blåvitt förra året. Dels två oavgjorda möten i Allsvenskan, men också en katastrofalt dålig träningsmatch på Valhalla. Inför säsongen. Båda de Allsvenska mötena slutade 1-1.
 
I bortamatchen brände Blåvitt först flera lägen att stänga matchen och framför allt Giorgi Kharaishvili fick mycket kritik för att han på övertid skjuter ett väldigt svagt skott som ger Falkenberg möjligheten att få till ett sista kvitteringsförsök. Efter att Falkenberg gjort just det och kvitterat genom att klättra på inbytte junioren Rasmus Wikström utspelade sig den berömda scenen där någon skäller ut domaren i spelargången och Sebastian Eriksson får ta skulden.
 
Hemmamötet i sin tur präglades av att både Calisir och Da Graca var avstängda och nyss nämnde Wikström ska göra sin första match från start. Sex minuter in drar han korsbandet och Blåvitt tvingas spela med två mittfältare som mittbackar och byta in Tobias Sana, som skrev på bara dagarna innan, för att agera balansspelare.
 
Möten 2020
Blåvitt tar emot Falkenberg hemma på Gamla Ullevi i omgång 15 (Preliminärt den 26:e Juli), och spelar borta mot Falkenberg i omgång 26 (Preliminärt 18:e Oktober).
 
 
Tips
Falkenberg har inte ändrat speciellt mycket i laget jämfört med 2019 där man klarade sig kvar utan att behöva kvala. Den kanske största förändringen är på målvaktspositionen där Hampus Nilsson byts mot Tim Erlandsson. Hampus stod för både fantastiska insatser och stora tavlor under 2019 och man kan anta att föreningen söker lite mer trygghet i Tim som en gång i tiden ryktades till Blåvitt.
 
Falkenberg ser marginellt bättre ut än förra året. Tim Erlandsson kan vara en bra investering som säkert kan trygga upp där bak även om han kanske inte haft den karriären många trodde under hans år som ungdomsproffs i England.
 
Annars hoppas säkert många att några av lagets yngre spelare tar nästa steg, framför allt 21 åriga John Björkengren, men risken är i så fall att han fort lämnar laget.
 
Falkenbergs stora hopp ligger i att laget med hårt arbete kan gneta ihop tillräckligt många poäng, och att övriga lag – framför allt nykomlingarna – inte är starkare än 2019.
 
Med ett Östersund i fritt fall, möjligtvis ett Brage som inte vet om att de spelar i Allsvenskan än, så är känslan att Falkenberg har goda förutsättningar. Mjällby har tagit in en del rutin men magkänslan är att de inte riktigt kommer få till det, och då tror jag att Falkenberg bör kunna knipa en kvalplats i alla fall.
 
Tips från andra redaktionsmedlemmar
 
John Fhager
Falkenberg borde precis klara sig kvar på säker mark. Tippar 13:e plats för laget.

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-03-09 10:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg