Lagbanner
Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan 2020: Häcken
Robin Söder firar 2-1 mot Häcken i fjolårets bortamöte.

Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan 2020: Häcken

Allsvenskan 2020 närmar sig och nu är premiären (förhoppningsvis) bara veckor bort. Då passar Alltid Blåvitt på att gå igenom de olika lagen i serien. Eftersom få gillar måndagar blir det denna måndagen en genomgång av ett lag få gillar. Häcken.

Förra årets placering: 6:a
Matchställ
Gulsvartrandiga tröjor och svarta byxor.
 
 
Arenan: Bravida Arena (Ni kan läsa förra årets genomgång här)
Publikkapacitet: 6500
Publikrekord: 6380, mestadels bortasupportrar i och med att det var match mot Blåvitt
Byggår: 2015
Underlag: Det är Häcken vi pratar om, klart det är plast.
 
Stereotype supportern
Det faktum att man döpte supporterklubben till ”Getingarna” och inte ”SjöRÖVarna” får ses som det ultimata beviset på att gemene Häckensupporter lider av en grav brist på humor.
 
Gillar annars att kalla sig bäst i stan. Definitionen av vad som faktiskt ÄR bäst i stan varierar beroende på om Häcken vunnit senaste mötet eller slutat före Blåvitt i tabellen. Kallar gärna Blåvittsupportrar ”mainstream och medgångssupportrar” och svarar aggressivt att ”Jag har ALLTID hållit på Häcken” så fort någon frågar var de var innan Häcken blev ett rikt Allsvenskt lag.
 
Tog mer än bara de svarta ränderna från Gais, vilket kanske bäst symboliseras av den ikoniska intervjun där Häckens sportchef Sonny Karlsson svarade på en kritisk fråga om lagets 0-2 förlust mot Brommapojkarna med de bevingade orden ” Är du blåvit? Du får inte skriva om oss. Jag vill inte prata med dig mer. Nu vet jag ju hur du ser ut.”

Det krävs en del Gais i blodet för att kunna få en förlust mot BP att handla om Blåvitt. 
 
Spelare vi ogillar
Daleho Irandust har stått för en del underliga uttalanden kring Blåvitt genom åren. Påminner en hel del om en tidigare Häckenspelare, Simon Gustafsson. Irandust, precis som Simon, har en hel del fotbollstalang, men tenderar att lägga väldigt mycket fokus på att prata om Blåvitt i media när vankas match.
 
Spelare som är svår att ogilla
Christoffer Källqvist. Till skillnad från en klar majoritet av Häckensupportrarna kan Källqvist stolt säga att han var med från början. Fick A-lagskrontrakt i Häcken 2000 och har varit kvar sedan dess. Den erfarne målvakten har varit med om att både gå upp till Allsvenskan och åka ur Allsvenskan.
 
Har tvingat fram ett och annat skratt genom åren när han som siste spelare (är ju trots allt målvakt) dribblat bort pressande anfallare.
 
Laget
Senaste säsongerna och historik
Häcken som länge var Göteborgs motsvarighet till Brommapojkarna i Stockholm har under 2000-talet metodiskt tagit över taktpinnen från Gais och Öis i Göteborgsfotbollen. Med en stabil inkomstkälla som övriga föreningar saknar i form av Gothia Cup har Häcken i många år kunnat ställa upp med en betydligt dyrare trupp än deras skrala publik- och sponsorsunderlag normalt sett hade tillåtit.
 
Efter att i många år ha varit en av Göteborgs största talangfabriker har Häcken under 10-talet satsat mer på att värva sig till toppen av Allsvenskan, vilket kulminerade med 2012 års andraplats. Under decenniet har föreningen även tagit sina enda titlar, två segrar i Svenska Cupen 2016 och 2019.
 
Trots en hel del pengar och relativt mycket framgång så dras laget fortfarande med svaga publiksiffror och har haft svårt att hitta stabilitet. Laget har traditionellt haft en väldigt hög högstanivå men samtidigt en ganska låg lägstanivå, vilket i en serie tenderar att bli dyrt. Laget har trots flera försök inte lyckats upprepa bedriften från 2012 och har de flesta åren slutat en bit bakom den absoluta toppen, utan att riktigt blanda sig in i guldstriden. 2019 slutade laget sexa.
 
Gamla änglar:
Två Alexander med ett förflutet i Blåvitt återfinns i Häcken. Den de flesta kommer ihåg är troligtvis Alexander Faltsetas som togs in till Blåvitt 2010 från Trollhättan. Då sågs han av många som ersättaren till Pontus Wernbloom, men redan i premiären drog Alexander på sig en ganska klantig straff och efter några fler mindre bra ingripanden, samtidigt som hela Blåvitts säsong blev en missräkning, förpassade Faltsetas mer och mer till bänken. Det bar sedan vidare till Gefle och Djurgården innan han flyttade till Göteborgs skärgård.
 
Den andra Alexander är Alexander Nadj, målvakten som är fostrad i Blåvitt men fick spela tredjefiol bakom Bengt Andersson och John Alvbåge i början. Lämnade sedan Blåvitt och har varit i en lång rad klubbar innan det slutade i en andra sejour i Häcken. Han kom till Häcken i somras för att fylla upp efter en skada, och han kontrakt förlängdes nyligen med två månader, men troligtvis lämnar han så fort Häcken får tillbaka sin ordinarie reservmålvakt.
 
Senaste möten: Hur har matcherna gått de två senaste åren?
Förra året vann Blåvitt först mötet på Bravida Arena. En match där Blåvitt avgjorde med en av matchens sista sparkar. Robin Söders segermål på stopptid fick symbolisera det nya Blåvitt som vågar vinna matcher istället för att bli rädda för att förlora.
 
Mötet på Gamla Ullevi däremot slutade 0-0 och minns tydligast för de omtalade situationerna. I skärgården var det många som ville få det till att Kritopher Da Grace skulle blivit frilägesutvisad tidigt i matchen, men eftersom domaren lämnade fördel av boll kunde han sedan bara ge gult kort. Från det Blåvita hållet missade domaren istället två ganska klara straffar. Ingen var särskilt nöjd med matchen, men Blåvitt kunde i alla fall trösta sig med att de hade två ribbträffar och var närmast segern.
 
Möten 2019: När möts lagen den kommande säsongen.
Blåvitt möter Häcken på Bravida Arena i omgång 10. Få lär ju ha missat att spelschemat troligtvis kommer kastas om en del, så det återstår att se när det blir. Andra mötet är planerat till omgång 17.
 
 
Tips
Häcken som slutade sexa förra året har till i år tappat en del kraft framåt. Både Jeremejeff och Paulinho har lämnat Häcken som tagit in Alexander Söderlund och Gustaf Nilsson som ersättare. Söderlund kommer från Rosenborg där han gjort relativt bra ifrån sig och förra året spelade nästan alla matcher för den norska storklubben.
 
Gustaf Nilsson däremot är mest känd för att ha varit väldigt lovande i Falkenberg en gång i tiden. Då ryktades han till både Blåvitt och Malmö men valde lite överraskande Bröndby i Danmark istället. Där gick karriären i stå, och Gustaf tog vägen via Silkeborg och Vejle till Häcken förra hösten. Där Gjorde han ett mål på 11 matcher.
 
Gustaf är fortfarande bara 22 år gammal så han kan gott och väl få igång in karriär igen, men i dagsläget känns det som om laget är försvagat.
 
Annars är det noterbart att det Häcken som tidigare byggde mycket av sin framgång på att producera egna talanger idag har en av seriens äldsta trupper. Häcken hoppas säkerligen att spelare som Gustaf Nilsson, Gustav Berggren, Adam Andersson och Irandust ska ta nästa steg i sin utveckling. Och det behövs nog för att inte säsongen ska bli ännu en fast i det Allsvenska mittenriket.
 
Precis som i Kalmar är känslan att centrallinjen i startelvan börjar bli ganska gammal, och lagkaptenen Rasmus Lindgren har haft en nedåtgående trend ett tag nu.
 
På pappret känns truppen inte alls lika bra som t ex Hammarby och kärnan lär snarare bli sämre med åldern än ta nya steg i utvecklingen. På det så har Häcken ett seriens svagaste publikstöd och frågan är vad som då ska få en 35 årig Rasmus Lindgren och ta det där extra löpsteget i slutminuterna i kall oktoberkväll.
 
Häcken slutar någonstans i mitten, en bit bakom guldstriden. Igen.




Avslutningsvis lär det ha undgått få att Allsvenskan antagligen kommer skjutas upp en stund på grund av en pågående pandemi. Därför kommer Alltid Blåvitt framöver publicera dessa artiklar med lite mellanrum de kommande veckorna istället för att försöka bli klara till en premiär vi inte tror blir av. 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-03-16 07:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel