Lagbanner
Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan 2020: Kalmar
Förra året fick Robin Söder fira mål flera gånger om när Blåvitt slog Kalmar med 4-0 hemma på Ullevi.

Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan 2020: Kalmar

Allsvenskan 2020 närmar sig med stormsteg och nu är premiären bara veckor bort. Då passar Alltid Blåvitt på att gå igenom de olika lagen i serien. Tredje stoppet blir hos ett lag som faktiskt har en av seriens längsta Allsvenska sviter. Kalmar


Förra årets placering: 14:e, kvalade sig kvar
Matchställ
Röda tröjor och vita byxor.
 
 
Arenan: Guldfågeln Arena. (Ni kan läsa förra årets arenagenomgång här)
Publikkapacitet: 12 150
Publikrekord: 11 911
Byggår: 2011
Underlag: Mysigt, värmande och silkeslent gräs!
 
Stereotype supportern
För många supportrar var det väldigt roligt med fotboll runt 2007-2010 när Kalmar var ett av landets bästa lag, med kulmen i 2008 års SM Guld. Då hade styrelsen stora planer och byggde ny arena (baserat på vad som bäst kan beskrivas som en fantasikalkyl).
 
Idag är Kalmar längre från den dagens glansdagar och de flesta Kalmarbor stannar hemma när laget spelar. Kvar på läktarna är ungdomarna som tittat lite för mycket på Stockholmslagen och numera tycker att ord som ”horunge” är och bör vara en naturlig del av läktarklimatet. I sann Djurgårdsanda tvingade man hösten 2019 bort tränaren Magnus Pehrsson och utifrån ser det idag ut som om Kalmars läktare mest består av sommarturister från Kaknäs som inte hittade hem.
 
Spelare vi ogillar
Piotr Johansson. Piotr skrev på för Kalmar inför 2019 och gick omgående ut i media och pratade om Blåvitt (behöver vi säga att han är fostrad i Malmö?). Enligt honom själv var han erbjuden ett kontrakt av Blåvitt som var så dåligt att han hellre hade suttit i kassan på ICA.
 
Under säsongen visade Piotr sedan upp ungefär samma arbetsmoral som en bakfull sommarjobbare på ICA så frågan är om Piotr inte i smyg faktiskt drömmer om kassan på ICA.
 
Spelare som är svår att ogilla
Rasmus Elm. Det är svårt att inte lida lite med en spelare som hade potentialen att blir en av Sveriges riktigt stora men istället konstant drogs med skador. Det faktum att Rasmus ändå, trots ständiga problem gång på gång ställer upp för Kalmar och kämpar för att hjälpa laget på plan är en egenskap de flesta vill se i sitt lags spelare. (Rasmus Elm har sedan det här skrevs officiellt lagt skorna på hyllan.)
 
Laget
Senaste säsongerna och historik
Kalmar är förvånansvärt nog ett av lagen som varit i Allsvenskan längst av de nuvarande lagen. Sedan 2004 har det tidigare jojo-laget varit ett relativt stabilt Allsvenskt lag och under 2000 talet blandade laget scoutad talang med egenproducerad talang. Man tog in flera brasilianska ungdomar som såldes vidare dyrt, och sedan hittade man guldklimpar i bröderna Elm som alla såldes utomlands.
 
2008 är föreningens höjdpunkt såklart, där man följde upp 2007 års cupguld med ett SM Guld. Sedan dess har laget haft det lite svårare och framför allt att bryta upp med vad som fungerade förr. Nanne Bergstrand har gjort flera comebacks i föreningen, och varje gång försök att gå vidare misslyckas tycks föreningen gå tillbaka till det trygga som funkade förr.
 
2019 var föreningens värsta år sedan Superettanåren då laget tvingades till kval för att hålla sig kvar och arga supportrar tvingade tränaren att avgå precis innan kvalet.
 
Till råga på allt har föreningen i flera år dragits med ekonomiska problem i form av en arena som är långt ifrån att gå runt. I projekteringen hade Kalmar räknat med att kunna höja sitt publiksnitt från guldåret 2008, ett snitt som redan då innebar att var tredje Kalmarbo var på fotbollsmatcherna. Att kalla det en glädjekalkyl är att vara snäll, och istället har Kalmar tvingats pumpa in pengar år efter år i ett arenabolag som blöder. Nu har de sålt arenan till kommunen, men frågan är hur lång tid det tar för föreningen att komma tillbaka på fötter. Om de någonsin gör det?
 
Gamla änglar:
Inga idag
 
Senaste möten: Hur har matcherna gått de två senaste åren?
Vårmötet slutade 1-1 i Kalmar, men mötet i Göteborg slutade med en förkrossande hemmaseger. 4-0 blev det till sist och Blåvitt hade bud på fler mål än så.
 
Möten 2020:
Blåvitt tar emot Kalmar i omgång 13, preliminärt i mitten av Juli. Sen får vi vänta ända till sista omgången, en vecka in i November, innan Kalmar tar emot Blåvitt.
 
Tips
Kalmar tvingades kvala sig kvar 2019 och det är nog många som tycker att laget underpresterade en del när de hamnade där. Samtidigt så dras laget med en åldrande kärna. Rasmus Elm har flaggat för att han inte kommer kunna spela så mycket (som sagt, Rasmus har gått ut med att han slutar sedan detta skrevs), om alls, Emin Nouri är 34 nu, lagkapten Viktor Elm likaså. Romario är i sina bästa stunder en av seriens bästa innermittfältare men även han är 34 år. För Kalmars del är det nog bäst att andra spelare kliver fram i år.
 
Positivt för laget är att man har en av Allsvenskan bästa målvakter i Lucas Hägg Johansson.
 
Jag har lite svårt att se att Kalmar skulle rycka upp sig märkbart jämfört med 2019 och tror snarare att laget kommer få det jobbigt även 2020.
 
På längre sikt än så måste nog Kalmar börja jobba med att få tillbaka publik och få fram fler unga spelare igen. De kan inte låna in gamla Kalmartalanger år efter år för att ge andra klubbars spelare speltid istället för sina egna. Känslan är att Kalmar blivit ”bekväma” och förlitar sig mycket på gamla trotjänare.
 
Annars är frågan om inte Öster tar tillbaka sin naturliga plats som Smålands bästa lag snart. Växjö är trots allt en större stad med bättre förutsättningar.

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-03-11 07:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg