Lagbanner
Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan 2020: Malmö
Tifo mellan Malmö och Blåvitt 2010. Lite symptomatiskt för Malmösupportern att de hyllar fem seriesegrar i rad, mot Blåvitt när Blåvitt tog SM Guld, UEFA Cup Guld och var en domarskandal ifrån att spela final i Europacupen under dessa år.

Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan 2020: Malmö

Allsvenskan närmar sig och Alltid Blåvitt räknar ner. Den här gången har turen kommit till Malmö.

Malmö
Förra årets placering: 2:a
Matchställ
Ljusblå tröjor, vita byxor.
 
 
Eleda Arena (Förra årets arenaspecial finner ni här)
Publikkapacitet: 24 000
Publikrekord: 24 148
Byggår: 2009
Underlag: Gräs
 
Stereotype supportern
Tror att den är ”skönt kaxig”, men är mest arrogant. Är oftast oenig med resten av fotbollssverige om, ja det mesta. Ibland även sig själva. Tycker att seriesegrar är lika viktigt som SM Guld om de kom under 80 talet, men seriesegrar under åren 1910-1924 är helt oviktiga för då gavs inga SM Guld ut.
 
Gillar att avrunda uppåt.
 
Dåliga förlorare, ännu sämre vinnare.
 
Spelare vi ogillar
Vart ska vi börja? Malmös trupp har ju inte direkt gjort sig kända för att vara speciellt sympatisk. Speciellt inte de egna talangerna där t ex ”Gais Marko” har stått för en hel del ogenomtänkta påståenden, och Mollins har också varit ute och vevat för vevandets skull, med sin ”Jag gillar inte deras färger” som ett lite extra underligt uttalande. Och då har vi inte ens nämnt den danske Quislingen.
 
Spelare som är svår att ogilla
Johan Dahlin är ju trots allt bror med Erik Dahlin, så det är ju en lite förmildrande omständighet.
 
Laget
Senaste säsongerna och historik
2010-talet lär ha varit Malmös främsta någonsin. Det ska sägas att det är en förening som har en del meriter på kontot sedan tidigare, men fem SM Guld och två gruppspel i Champions League (där de lyckades tangera rekordet för största förlust i gruppspelet med en 0-8 match) slås bara av Blåvitts 90 tal.
 
Malmö har skaffat sig en ekonomisk situation som gör att de klarar av att år efter år har bäst lag i serien. På pappret. De senaste två åren har de dock, trots att de varit storfavoriter, inte klarat av att nå hela vägen.
 
De två senaste åren har laget dock haft det lite svårare, och trots överlägsna förutsättningar har laget missat SM Guld både 2018 och 2019. Efter förra säsongens ”misslyckande” så fick tränaren Rössler lämna och in kom Jon Dahl Tomasson.
 
 
 
Gamla änglar:
Nej. Alla sådana uppgifter har rensats från arkivet.
 
Senaste möten: Hur har matcherna gått de två senaste åren?
2018 vann Blåvitt nere i Malmö med 2-1 efter att Victor Wernersson och August Erlingmark gjort varsitt mål. Höstmötet, som blev Tobias Hyséns sista hemmamatch, tog det dock stopp i. Efter en överlag rätt jämn match klappade Blåvitt ihop på slutet och Malmö vann med 3-0.
 
2019 spelade lagen 0-0 på Gamla Ullevi i en match Blåvitt nog kände att de borde vunnit. Höstmötet kom under en mindre bra period för Blåvitt och slutade med en 1-0 förlust nere i Malmö där André Calisir dragit på sig rött kort för andra matchen i rad. Det går att hävda att Marcus Rosenberg förstärkte, andra sidan var det lite symptomatiskt för Blåvitt 2019 att backlinjen ofta gav motståndarna möjlighet att förstärka.
 
Möten 2019: När möts lagen den kommande säsongen.
 
Än så länge obestämt.
 
 
Tips
Malmö är alltjämt en av de stora favoriterna till SM Guldet såklart. Enligt transfermarkt har de seriens värdefullaste trupp, både totalt sett och i snitt per spelare. De har en bred trupp som kan hantera skador på de flesta positionerna. Vilket kan bli viktigt under en säsong som blir väldigt hoptryckt nu när vi bara får halva säsongen på oss att spela en hel säsong.
 
De frågetecken som trots allt finns ligger framför allt i att hålla ihop laget och få alla att dra åt samma håll. De senaste årens store ledargestalt Marcus Rosenberg har lagt skorna på hyllan, och lämnar såklart ett tomrum efter sig. Vem fyller det hålet?
 
Och hur ska de hålla truppen med högst snittålder i Allsvenskan glad när många spelare inte kommer få spela så mycket som de vill? På det så ryktas det flitigt om att det uppstått konflikter mellan flera av spelarna och tränaren Jon Dahl Tomasson.
 
Med bäst spelare i laget så kommer den avgörande faktorn vara huruvida de kan göra ett lag av spelarna. Se till att många välbetalda spelare förblir nöjda med sin roll i laget och sin speltid. Och där tror jag de kommer ha nytta av det täta spelschemat. De kommer tvingas att gå runt på spelare vilket kommer få den positiva effekten att fler spelare håller sig nöjda och glada.
 
I våras var Hammarby nog min favorit, eftersom de har ett väldigt bra lag och spelarna verkar ha accepterat spelidén och drar åt samma håll. Men de har en tunnare trupp.
 
I dagsläget så känns dock Malmö bättre rustade den konstiga säsongen som är på väg.

 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-06-07 17:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg