Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan 2020: Mjällby
Med bara dagar kvar tills Allsvenskan äntligen drar igång har vi bara två gulsvarta lag kvar i vår nedräkning inför Allsvenskan. Först ut av dem är Mjällby.
Förra årets placering: 1:a i Superettan
Matchställ
Gula tröjor och svarta byxor.
Strandvallen
Publikkapacitet: 7000
Publikrekord: 8438
Byggår: 1953
Underlag: Gräs
Stereotype supportern
Kör med en rattmuff i äkta minkpäls och lämnar gärna traktorn på tomgång för att ropa ut i tomma intet ”Vad ska du göra nu Greta?”.
Är partiledare för Sverigedemokraterna och gillar att klä sig i folkdräkt. Gillar utländsk kultur som togs in i landet innan sin födsel, ogillar utländsk kultur som tagits in i landet efter sin födsel. Ambivalent till kultur som kom där emellan.
Vid närmare eftertanke är Jimmie Åkesson den enda vi vet som håller på Mjällby, så det här kan vara missvisande…
Spelare vi ogillar
Gais-Marko är ju självskriven här. Killen lider av en kroniskt dålig självbild och tror nog fortfarande att Roma ska köpa honom för 80 miljoner. På senare tid kanske mer känd bland de Blåvita som spelaren som först hade migrän efter att en fyrverkeripjäs landat 40 meter ifrån honom och inte kunde spela ifall matchen mellan Blåvitt och Gais hade återupptagits, för att sedan samma kväll bli ertappad på en nattklubb i stan.
Spelare som är svår att ogilla
David Löfquist har flera gånger om vänt tillbaka till Mjällby för att hjälpa dem, trots att han kanske har kapaciteten att spela på en högre nivå än så. Och den typen av klubbhjärta måste man ju uppskatta.
Laget
Senaste säsongerna och historik
Mjällby gjorde som många säkert minns en rad säsonger i Allsvenskan i början av 2010 talet. De vann Superettan 2009 och överraskade stort under sin första säsong genom att sluta sexa. Då fanns högt flygande planer om att ”ta nästa steg” men istället blev de placeringar strax ovanför kvalstrecket 2011, 2012 och 2013 innan laget till sist trillade ur 2014.
Därefter gjorde Mjällby samma resa som t ex Öster, Trelleborg och BP tidigare gjort, och föll rakt igenom Superettan. De slutade på negativ kvalplats i Superettan 2015 och förlorade sedan kvalet mot Öis. 2016 slutade laget på en åttondeplats i Division 1 Södra. 2017, efter att ha slutat tvåa och förlorat ännu ett kval mot Öis, kunde Mjällby 2018 vinna serien i överlägsen stil och spelade 2019 återigen i Superettan. Där fortsatte laget av bara farten och trots att de tippades långt ner i tabellen kunde de vinna hela serien och ta steget tillbaka upp i Allsvenskan, bara fem år efter att de åkte ur. Intressant för övrigt är att både Mjällby och Varberg av de flesta tippades antingen tvingas kvala sig kvar eller åka rakt ur Superettan, men kan istället knipa de två Allsvenska platserna. Även Brage, som slutade trea tippades långt ner i tabellen. Öster och Brommapojkarna som tippades slåss i toppen fick istället ta placeringarna på kvalplatsen och flyttas ner. (Öster kvalade sig kvar, BP åkte ur). Superettan 2019 var en väldigt underlig serie där få lag gick som de hade tippats göra.
Gamla änglar:
Inga
Senaste möten: Hur har matcherna gått de två senaste åren?
Lagen har inte mötts de senaste två åren.
Tips
Med tanke på hur bottentippade Mjällby var i Superettan 2019 och hur de ändå gick och vann hela serien ska vi kanske akta oss för att döma ut dem totalt i år.
Inför årets säsong har det varit en del förändringar i laget jämfört med det lag som tog steget upp i Allsvenskan 2019. Flera lån från bland annat Malmö har gått tillbaka till Malmö, samtidigt som en del profilerade spelare tillkommit. Tidigare Mjällbyspelaren Eric Björkander ville inte följa Sundsvall ner i Superettan och flyttar tillbaka till Mjällby, och in kommer även Viktor Agardius, tidigare i Kalmar, vilka båda ger Mjällby en hel del allsvensk rutin i försvaret. Framför dem kommer David Batanero, även han från Sundsvall, och Mamudo Moro från Helsingborg som komplement till David Löfquist som varit med sedan tidigare.
Det är främst i anfallet det blir lite svårare att hitta namn vi känner igen sedan tidigare. Moses Ogbu har hoppat omkring en del i Allsvenskan och Superettan. Även Erik Pärsson har varit i Allsvenskan tidigare med Falkenberg men i övrigt är det spelare från de lägre divisionerna som tagits in till Mjällby.
Värt att notera här är att av de spelare som nämnts är det bara David Löfquist som var i laget inför 2019. Resten är nyförvärv.
När det kommer till nyförvärv uppstår en intressant situation i mål där Mjällby tagit in ’Gais-Marko’ Johansson på lån från Malmö. Det får ses som osannolikt att någon part genomför det lånet utan en tydlig målsättning om att ’Gais-Marko’ ska starta i mål för Mjällby, vilket såklart blir konstigt för Carljohan Eriksson som var förstemålvakt 2019 och är kvar i laget.
Känslan när man tittar på Mjällbys lag är att de tagit en hel del bekanta namn för att hålla sig kvar i Allsvenskan, men två stora frågor uppstår. Först och främst, hur samspelt blir laget när stora delar av kärnan byts ut? Ny (troligtvis) målvakt, en i mångt och mycket ny backlinje, halvnytt mittfält och nya anfallare. Men den andra frågan är minst lika viktig. Hur bra är spetsen som tagits in egentligen? Batanero gjorde en väldigt fin säsong 2018 men imponerade inte alls på samma sätt när Sundsvall åkte ur 2019. Samma gäller Björkander som inte kunde rädda kvar Sundsvall.
Moro fick inte vara kvar i Helsingborg som länge var inblandade i bottenstriden i Allsvenskan 2019.
Ju mer man granskar Mjällbys lag 2020 ju mer verkar det som om de försökt hålla sig kvar genom att värva in ett Allsvenskt lag, men de har inte kunnat ta in spelare från de övre hyllorna.
Känslan är att spelarna de tar in petar en del spelare som är samspelta och var med och tog laget upp i Allsvenskan utan att egentligen vara tillräckligt bra för att själva kunna rädda kvar ett lag i Superettan.
Kort och gott. Nyförvärven är inte tillräckligt bra för att lyfta laget mer än deras ankomst rör runt i truppen. Känslan är att Mjällby kommer slåss med Varberg om att undvika nedflyttningsplatsen.