Lagbanner
Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan 2020: Norrköping
Förra året tog Blåvitt 4 av 6 poäng mot Norrköping.

Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan 2020: Norrköping

Allsvenskan 2020 närmar sig och nu är premiären (förhoppningsvis) bara veckor bort. Då passar Alltid Blåvitt på att gå igenom de olika lagen i serien. Den här veckans sista stopp blir hos Sveriges bästa småstadslag, Norrköping.

Förra årets placering: 5:a
Matchställ
Vita tröjor, blå byxor
 
 
Arenan Östgötaporten Arena (läs förra årets arenagenomgång här)
Publikkapacitet: 16 000
Publikrekord: 32 234
Byggår: 1903
Underlag: Plastigare än FC Gothia
 
Stereotype supportern
Gillar att röra sig i ”topplagskretsar” och tycker själv att den är väldigt rolig. Gillar att se sitt lag nämnas i samma kretsar som Blåvitt, Malmö, och AIK. Ogillar att bli jämförd med lag från andra mellanstäder i Sverige som Västerås, Örebro eller Jönköping.  Kritiserar gärna Östersund för deras kommunala doping men tycker bara det är naturligt att Norrköping får köpa mark av kommunen till ett pris långt under marknadsvärde.
 
Har lärt sig att det är fin supporterkultur att hata VAR men ser inga problem med att spela sina matcher på konstgräs.
 
Ser sig själva som ett av Sveriges främsta lag och pekar glatt på sina 13 SM Guld. Pratar tystare som att de spenderat större delen av 2000-talet i Superettan.
 
Spelare vi ogillar
Isak Pettersson. Har en riktigt jobbig tendens att alltid göra årets räddning i Allsvenskan på Gamla Ullevi och räddar poäng till ett annars utspelat Norrköping.
 
Spelare som är svår att ogilla
Simon Thern. Simon har varit i både Malmö och AIK och saknar bara Gais på listan för att fullända den oheliga treenigheten och ta sin rättmätiga plats som Satans högra hand. Trots detta är det en spelare som är svår att ogilla. Svingar friskt mot etablerad media när de gått över gränsen eller ”clickbaitat” för hårt, samtidigt som han själv är väldigt öppen med sina egna problem.
 
Laget
Senaste säsongerna och historik
Norrköping åkte ur Allsvenskan 2002 och spenderade större delen av 2000-talet i Superettan. 2008 var de uppe igen men fick lämna serien direkt. 2009 var läget nära att trilla ur Superettan men med en andraplats 2010 kunde laget säkra Allsvenskt spel 2011, och där har man varit sedan dess.
 
2011 undvek laget precis kvalplatsen, men 2012 slutade laget lite överraskande femma. 2013 blev ett år i mittenriket och 2014 var det återigen kamp om att hålla sig kvar.
 
Men så 2015 hände något, och laget som var tippat på tabellens nedre halva vann match efter match. Publiken som stannat hemma de senaste åren kom tillbaka. Det räckte hela vägen till ett överraskande SM Guld. Åren efter slutade laget trea, sexa, tvåa och femma.
 
Det har lyckats vara med i toppstriden flera år i rad även om det kanske bara var 2018 som man verkligen var med och hotade hela vägen in i mål. Har blivit väldigt duktiga på att ta fram egna talanger samtidigt som de plockat in många duktiga unga spelare med vidareförsäljningspotential och har byggt upp en ekonomisk buffert.
 
Gamla änglar:
Inte just nu.
 
Senaste möten: Hur har matcherna gått de två senaste åren?
Blåvitt vann, inte helt välförtjänt, bortamötet med 2-1 där Patrik Karlsson Lagemyr och Giorgi Kharaishvili gjorde målen. Hemmamötet hade också ett resultat som kanske inte speglade matchbilden helt, och slutade 0-0 efter att tidigare nämnde Isak Pettersson gjort en rad fina räddningar.
 
Möten 2019: När möts lagen den kommande säsongen?
Tanken är att Blåvitt ska ta emot Norrköping i omgång 11, någon gång i Maj, för att sedan spela bortamötet i omgång 28, i slutet av Oktober. Med rådande samlingsförbud och spel inför tomma läktare återstår att se om det blir ändringar i spelschemat.
 
 
Tips
Sedan 2016 har jag år efter år tippat Norrköping som guldlag. För det känns som om laget har den rätta mixen. De har rutinen, de har talangen. Simon Thern, Alexander Fransson och Christoffer Nyman är både väletablerade och fortfarande rätt unga. De utvecklas fortfarande. Man har en av seriens bästa målvakter i Isak Pettersson. Kort och gott har jag länge känt att laget haft de rätta ingredienserna, men man har inte lyckats blanda dem riktigt rätt.
År efter år hänger de precis bakom toppen. Utmanar aldrig riktigt men är ändå med i toppen. Pusselbitarna lägger sig inte riktigt på plats.
 
Förra året lämnade den stora ledargestalten i Andreas Johansson laget för att varva ner i Halmstad, och känslan är att laget tappat lite. De hängde fortfarande med i toppen 2019 men känslan var att de kanske inte riktigt höll samma nivå som t ex Djurgården eller Hammarby.
 
I fjol såldes både Jordan Larsson och Simon Skrabb, och Jonathan Levi har tagits in för att ersätta dem. Inte ett dåligt namn på något sätt, men är inte helt övertygad om att han kommer kunna fylla de skorna. Sead Haksabanovic som var lite trögstartad kom igång bra mot slutet av året men tillhör fortfarande West Ham så efter att lånet går ut i Juni är det inte helt säkert att han blir kvar.
 
Norrköping kommer kunna ställa upp med en stark startelva, men på ytterbackspositionerna ser imponerar de inte lika mycket som centralt, och bänken håller inte alls samma nivå som startelvan.
 
Samtidigt finns ekonomin för att stärka truppen om behovet skulle finnas. I alla fall kortsiktigt. Men fönstret stänger snart och i så fall kommer de förstärkningarna först i sommar. Då kan det vara för sent.
 
Tipset blir att Norrköping gör ett sämre år. Början på fallet eller ett mellanår? Det får framtiden utvisa, men 2020 blir Norrköping ett mittenlag.

 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-03-13 07:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg