Lagbanner
Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan 2020: Örebro
Förra året gjorde Robin Söder 2 mål borta mot Örebro, men efter en målvaktstabbe i slutsekunderna kunde Örebro kvittera till 2-2

Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan 2020: Örebro

Med mindre än en vecka kvar till Allsvenskan drar igång fortsätter Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan. Idag är det dags för ett lag som alltid är med, men aldrig riktigt med och slåss om det. Örebro.

Örebro
Förra årets placering: 9:a
Matchställ
Vita tröjor, Svarta byxor
 
 
Behrn Arena (Förra årets arenagenomgång finner ni här)
Publikkapacitet: 12 645
Publikrekord: 20 066 (innan ombyggnation)
Byggår: 1923, men ombyggd senast 2009
Underlag: Pionjärer inom plast! Första plastplanen i Allsvenskan och bör hatas för den trendsättare den var!
 
Stereotype supportern
Gillar att gnälla och känner sig ofta orättvist behandlad. Varje gång något annat allsvenskt lag har någon form av ekonomiska problem så gillar den att påminna om hur Örebro minsann blev nedflyttade för några hundra tusen kronor i skulder.
 
Blir väldigt upprörd och konspiratorisk om du påpekar att Örebro hade haft negativt eget kapital fyra år i rad och hade fått tre ”andra chanser” innan de till sist blev nedflyttade.
 
Örebro ligger på tiondeplats i den Allsvenska maratontabellen och men har aldrig vunnit några titlar. För att nå nästa lag i listan som är titellösa måste vi gå ner till plats 21 och Sandvikens IF. Det skulle kunna förklara varför Örebrosupportrar tenderar att sjunga om titlar innan de faktiskt säkrat dem. Både 1994 och 2015 sjöng supportrarna om SM Guld, respektive Cupguld i paus när Örebro ledde, för att sedan tappa båda titlarna i andra halvlek. 1994 tog som bekant Blåvitt SM Guld efter att ha vunnit mot Malmö på bortaplan (hade Blåvitt spelat oavgjort i den matchen hade ÖSK säkrat guldet) och 2015 ledde ÖSK cupfinalen mot Blåvitt på Gamla Ullevi i paus, men Blåvitt kunde vända i andra halvlek och ta hem ännu en cuptitel.
 
Spelare vi ogillar
Det är uppriktigt svårt att hitta någon spelare vi direkt ogillar i Örebro. Möjligtvis Michael Almebäck som kan spela ganska fult ibland. Jack Lahne försökte filma till sig en straff i den enda matchen jag kan komma ihåg att jag sett honom i, men det räcker inte riktigt för att bli ogillad.  
 
Spelare som är svår att ogilla
Nordin Gerzic. Jag vet att Nordin är lite kontroversiell bland Blåvita supportrar, dels för att han var en väldigt dyr värvning som inte alls lyckades, dels för sina kommentarer om Blåvitt innan han gick till Blåvitt, men bortsett från det är det en väldigt skön person. Bortsett från att vara en väldigt trevlig kille så har Nordin i efterhand erkänt att mycket av hans problem i Blåvitt handlade om ett spelmissbruk vid sidan av plan, och genom att komma ut på det sättet belyste han ett problem inom fotbollen som än idag är en väldigt aktuell fråga där flera medier rapporterar om ett stort spelmissbruk bland fotbollsspelare.
 
Laget
Senaste säsongerna och historik
Örebro är ett lag som förvisso känns som en ganska naturlig del av Allsvenskan, och de har varit i Allsvenskan nästan alla säsonger de senaste 20 åren, men samtidigt ett lag som känns väldigt, utan att försöka vara otrevlig, intetsägande. Har slutat på nedre halvan de flesta säsongerna och har inte riktigt fått fram några större profiler heller, förutom tidigare nämnda Nordin Gerzic.
 
Bortsett från andraplatsen 1994 är föreningens främsta prestationer en tredjeplats 2010 och cupfinal 2015. 2012 åkte föreningen ur Allsvenskan, men studsade snabbt tillbaka och kunde med en andraplats i Superettan 2013 vara Allsvenskt redan till 2014 igen. Sedan dess har det blivit en sjätteplats, fyra niondeplatser och en elfteplats i serien.
 
Laget dras med en konstant dålig ekonomi och det är ibland lite svårt som utomstående att förstå hur det går till. Staden är sjätte störst i Sverige efter Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Västerås (i den ordningen) och har i mångt och mycket saknat konkurrens från andra lag (Örebro Hockey har etablerat sig i Elitserien, och ja det heter Elitserien för jag vägrar anamma SHL, men de var länge ett lag i de lägre serierna) men Örebro har ändå haft svårt att bygga ett framgångsrikt lag. Staden ligger relativt ensam och har inte mycket lokalkonkurrents som t ex Uppsala och Västerås som ligger så pass nära Stockholm att många supportrar väljer Stockholmslag istället för det lokala laget.
 
Men likväl får ÖSK se sig meritmässigt utklassade av andra lag från mellanstora städer, som Norrköping, Helsingborg och Borås.
 
Det blir ännu konstigare när det trots allt finns en del bra fotbollsspelare och ledare från staden, där Jimmy Durmaz, Jiloan Hamad och till och med den blåvite legenden Magnus Erlingmark är från Örebro. Alla tre har gått via lokalklubben Forward, men bara Magnus tog mellansteget via Örebro innan de nådde de föreningarna som de framför allt är kända för att representera.
 
Annan fun fact är att Malmös välprofilerade gamla sportchef Hasse Borg också är en gammal Örebroare.
 
På pappret borde Örebro kunna ha ett mer profilstarkt lag som vinner mer, men av någon anledning så är ekonomin konstant svår och de flesta spelarna lämnar för att slå igenom i andra delar av landet.
 
Gamla änglar:
Nordin Gerzic gick som bekant till Blåvitt 2012 men hade väldigt svårt att lyckas i Blåvitt, och var först utlånad till Örebro innan kontraktet med Blåvitt gick ut och han skrev på för Örebro ”på riktigt”.
 
Senaste möten: Hur har matcherna gått de två senaste åren?
 
2018 vann Blåvitt hemma med 2-0 i en match där Nordin Gerzic fick ett frispel på Carl Starfelt och skallade honom redan i minut 23. Rött kort och efter det var det väl ingen som trodde att Örebro skulle kunna ta poäng i den matchen. De gjorde dock oväntat bra motstånd och det var först i 90:e minuten som Blåvitt kunde stänga matchen med ett 2-0 mål.
 
Höstmötet blev säsongens sista match och där blev det än en gång rött kort och Blåvitt-seger efter att Michael Almebäck dragit ner Benjamin Nygren i straffområdet. Matchen var på många sätt Nygrens stora genombrott i Blåvitt, där supertalangen fick starta och bortsett från att han ordnade straffen (Giorgi gjorde 2-0 där) fick Nygren även göra 1-0 målet och 3-1 målet som fastställde slutresultatet.
 
2019 gick det desto tyngre för Blåvitt mot Örebro. Första mötet på Gamla Ullevi slutade i en lite skrällartad bortaseger för Örebro och gav Blåvitt som gjort en väldigt fin vårsäsong sin första förlust på åtta matcher. Blåvitt dominerade första halvlek men en storspelande Janson i Örebromålet räddade allt, och i den 44:e minuten blev det totalt hjärnsläpp i Blåvitt försvaret och man i princip gav Örebro ett ledningsmål. (Seriöst. Titta på reprisen. Det där blir fan inte ens mål i mitt korplag.)
 
Blåvitt trycker på och har många lägen som borde blivit mål men skärpan är inte där. När det väl blev mål i slutminuterna vinkades det (felaktigt) bort för offside. Enorm bitterhet i det Blåvita lägret efter den matchen om vi säger så.
 
Bortamötet blev spelmässigt jämnare, men slutade likväl i en stor Blåvit besvikelse. Robin Söder gör två väldigt snygga mål och har 2-0 mot slutet av matchen när Örebro får straff. När de även bränner den straffen känns det som om de tre poängen är nedpackade, men två väldigt slarviga ingripanden i slutet av matchen gav Örebro två mål och det hela slutar med att Blåvitt åker hem med en poäng, än en gång enormt besvikna.
 
 
Tips
 
Det är svårt att tro något annat än att Örebro än en gång blir ett mittenlag. De har förvisso en ganska anonym trupp, men spelare som Besara, Jake Larsson, Broberg och Almebäck håller ändå rätt hög Allsvensk nivå. Oscar Jansson i målet är väldigt kompetent och kommer rädda poäng åt laget även i år, och utöver det är truppen, med Allsvenska mått, väldigt bred och borde klara av att hantera ett tätare spelschema väldigt bra.
 
Samtidigt så saknar laget den där spetsen som krävs för att vara med och slåss högre upp i tabellen. Bortsett från tidigare nämnda Jake Larsson så är det svårt att se någon spelare i laget som skulle ta nya steg i utvecklingen och bli en Allsvensk stjärna. Örebro hade nog hoppats på att få ut en bra vår ur Jack Lahne men det lånet går ut om några veckor och han lär inte göra många matcher för Örebro.
 
Samtidigt ska Örebro inte behöva oroa sig för att dras med i någon bottenstrid. Den som läst de tidigare tipsen och genomgångarna vet att jag förutsätter att Östersund åker ut. Antingen genom att gå i konkurs, eller genom att de tvingas sälja i princip hela laget för att rädda ekonomin och mer eller mindre ställer upp med ett juniorlag. Bakom Östersund så ser Mjällby, Varberg och Falkenberg helt ärligt ut att tillhöra ett eget skikt bakom övriga lag i Allsvenskan. Ett eller två av de lagen kan säkert överraska och göra bättre ifrån sig än experterna tror, men att alla tre lagen skulle spela över förväntan, samtidigt som Örebro spelar sämre än förväntat ser jag som osannolikt. Och även om det skulle ske så borde Örebro fortfarande vara bättre än t ex Sirius. 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-06-09 17:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg