Lagbanner
Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan 2020: Sirius
Lasse Vibe firar sitt 1-0 mål i det senaste Allsvenska mötet mellan Blåvitt och Sirius. Sedan dess har lagen även mötts en gång i Svenska Cupen, där Blåvitt avancerade från gruppspelet.

Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan 2020: Sirius

Nu när det är klart att Allsvenskan ska dra igång igen fortsätter Alltid Blåvitts nedräkning inför säsongen 2020! Näst ut är Sirius!

Sirius
Förra årets placering: 11:a
Matchställ
Blåsvart randiga tröjor med svarta byxor. Oftast gömd bakom väldigt mycket reklam.
 
 
Studenternas (Förra årets arenaspecial kan ni läsa här)
Publikkapacitet: ca 10 000
Publikrekord: 12 546 (innan ombyggnationen)
Byggår: Ombyggnationen ska stå klar i år, men idrottsplatsen invigdes 1909. Värt att notera är att komplexet innehåller två arenor. En för fotboll, en för bandy. Båda kallas studenternas och står bredvid varandra. Det är alltså samma arena som är känd från SM Finalerna i Bandy, men en annan plan på arenan, med andra läktare. Helt frånskild. Kom aldrig och säg att det är svårt att göra skillnad på Ullevi och Gamla Ullevi igen…
Underlag: Gaisplast
 
Stereotype supportern
Uppsalastudent uppvuxen i en svensk småstad utan eget elitidrottslag. Kommer i kontakt med väldigt få utanför Universitetet och har således missat att de flesta uppvuxna i Uppsala håller på andra lag.
 
Alternativt Kristdemokrater som försöker framstå som folkliga för att i nästa stund rasera hela bilden genom att håna miljöpartister för att de cyklar istället för att köra muskelbil till torgmöten.
 
Spelare vi ogillar
Ogillar är ett starkt ord, men Robert Åhman Persson har spelat i AIK, Malmö och Belenonsens och en person som gör så många affärer med djävulen kan inte ta sig ur det med rent mjöl i påsen.
 
Spelare som är svår att ogilla
Sirius har en ganska anonym trupp, och en anononym moståndare är en bra motståndare. 
 
 
Laget
Senaste säsongerna och historik
I många år så var Uppsala ett stort mysterium i idrottssverige. Det var trots allt landets fjärde största kommun, men saknade representationslag i de största sporterna i landet. Sirius hade gjort tre säsonger i Allsvenskan på 60 och 70 talet, men har spenderat de flesta säsonger sedan dess i tredjeligorna eller lägre. Staden var känd för bandyfinalerna, men trots att de gjort gästspel i bandyns högstsaliga så har grannstäder som Gävle (Sandviken) och Västerås varit några av svensk bandys dominanter.
 
På senare år har det dock ändrats en del. Innebandyn har vuxit fram som en av landets mer populära sporter, även om publiken och mediebevakningen fortfarande ligger en bra bit bakom fotbollen och hockeyn, och Storvreta från Uppsala har dominerat 2010 talet. I Fotbollen lyckades Sirius etablera sig först i Superettan för att 2016 ta steget upp i Allsvenskan. Där har de med en rätt låg budget lyckats hålla sig kvar och ska nu göra sin fjärde säsong i rad i Allsvenskan och får ses som relativt etablerade.
 
Föreningens första säsong sedan ”återkomsten” slutade med den bästa placeringen någonsin, en sjundeplats i Allsvenskan. De efterföljande åren har varit lite tyngre med en 13:e plats 2018 och 11:e plats 2019.
 
Gamla änglar:
Ett tag kändes det som om Sirius var ett lag bestående av gamla änglar och spelare från Blåvitts ungdomslag, men när Philip Haglund och John Alvbåge lämnade förra säsongen finns det nu inte några gamla änglar kvar i Sirius.
 
Senaste möten: 2018 vill de flesta nog glömma, även om det säkerligen finns en viktig läxa att ta med sig därifrån. Där ledde Blåvitt båda mötena med 2-0, och tappade i båda matcherna till 2-3 i slutet. Första mötet kunde vändningen delvis tillskrivas två väldigt tveksamma straffar, men i andra mötet fanns inte riktigt några ursäkter. Blåvitt dominerade och borde avgjort, men slutade sedan spela och släppte in Sirius i matchen. Två möten som odlade lite av en myt om att Blåvitt har svårt för Sirius. Något som inte stämmer. Tvärt om, så är Sirius det lag i Allsvenskan Blåvitt har bäst statistik mot de senaste åren. 
 
2019 satt de flesta blåvita med magsår efter att Blåvitt tappade 1-0 till 1-2 på bara 90 sekunder borta mot Sirius efter två enormt slarviga ingripanden, men i andra halvlek kunde Blåvitt, vända och vinna med 4-2. Hemma under hösten såg det än en gång ut som om Blåvitt skulle straffa sig själva genom att släppa in Sirius i en match de egentligen hade kontroll på, men lyckades efter en onödig reducering ändå hålla ut till en 2-1 seger.
 
Möten 2020: Som alla vet blir det en väldigt speciell Allsvenska i år, och när Blåvitt möter Sirius är i skrivande stund inte klart.
 
 
Tips
Sirius har börjat etablera sig i Allsvenskan och går in i sin fjärde raka Allsvenska säsong. Men fokus lär även i år ligga på att hålla sig kvar. Det är precis som förra året en väldigt anonym trupp som ställs på plan och stöttepelarna blir inte yngre. Kebba Ceesay och Åhman Persson har troligtvis sina bättre dagar bakom sig och vi ska nog inte underskatta vikten av en spelare som Philip Haglund som ofta förtjänade mer beröm än han fick för sina ledaregenskaper.
 
Kennedy Igboananike har tagits in, men i och med att han var klubblös under hösten och att säsongen årets säsong blivit förskjuten har han inte spelat fotboll på snart ett år.
 
Känslan är att Sirius inte har ett bättre lag än förra året, där de lyckades säkra kontraktet först i omgång 29. Men frågan är om inte Sirius kan klara en femte raka Allsvensk säsong ändå. För även om Sirius inte ser starkare ut 2020 än 2019, så finns det andra lag som ser svagare ut.
 
Tipset blir således att Sirius hamnar strax ovanför kvalstrecket. Det känns som om laget är på nedgång, men med tanke på att Östersund sannolikt inte kommer kunna spela klart säsongen och att t ex Varberg och Mjällby ser rätt svaga ut så lär de kunna klara kontraktet ändå.

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-06-01 16:30:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg