Lagbanner
Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan 2020: Varberg
Blåvitt och Varberg möttes i Cupen 2018 och då vann Blåvitt med 1-0 på Bravida Arena

Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan 2020: Varberg

Med bara dagar kvar till Allsvenskan drar igång fortsätter Alltid Blåvitts nedräkning inför Allsvenskan. Idag når vi ett lag som gör sin första Allsvenska säsong, bara runt hörnet från Göteborg. Varberg.


Förra årets placering: 2:a i Superettan
Matchställ: Grön och svart randiga tröjor. Svarta byxor.
 
 
Påskbergsvallen
Publikkapacitet: 4500
Publikrekord: 5197 (Mot Blåvitt 1939)
Byggår: 1925
Underlag: Gräs
 
Stereotype supportern
Väldigt oklart. Den enda från Varberg som faktiskt höll på ett Varbergslag höll på Varbergs GIF. Är inte det typiskt?
 
Övriga Varbergskontakter vi nådde ut till var mer kopplade till Blåvitt, förutom en helikoptertekniker som hade en lång och troligtvis uppdiktad utläggning om hur hans morfar (?) var Djurgårdare och eftersom han inte ville hålla på samma lag som sin bror valde han Djurgården istället för Blåvitt.
 
Efter att ha letat vidare på sociala medier hittade vi en hemsida som hette ”Klacksparken” där kortare rapporter om kända fotbollsspelare skrevs med väldigt oklar koppling till Varberg, och en Facebook grupp med samma namn det faktiskt skrevs om Varberg.
 
De flesta medlemmarna verkade vara Varbergsbor som tycker det är skoj att staden har ett Allsvenskt lag och det är faktiskt lite fint och inget vi tänker driva med. Skoj för er! Grattis!
 
Spelare vi ogillar
Pass
 
Spelare som är svår att ogilla
Hampus Zackrisson är en gammal blåvit bekantskap som tagit den långa vägen tillbaka till Allsvenskan, genom Degerfors och nu Varberg. Påstås ha blåvita sympatier och sådan uppskattas ju alltid.
 
Laget
Senaste säsongerna och historik
Varberg spelade i inledningen av 2000 talet derbyn i division 4 mot tidigare nämnda Varbergs GIF, men där GIF gick i konkurs kunde Bois istället klättra i seriesystemet. 2012 gjorde laget sin första säsong i Superettan, den högsta serien de spelat i fram till dess. Laget sedan dess båda kvalat sig kvar i Superettan såväl som slagits om uppflyttning. Både 2015 och 2016 slutade laget 5:a i Superettan. 2017 och 2018 var dock tyngre år. Framför allt 2018 där laget slutade på en 14:e plats och tvingades kvala. Efter en 2-4 förlust mot Oskarshamn såg Varberg ut att vara tvingas till spel i Division 1 2019, men kunde vinna returmötet med 2-0 och höll sig kvar tack vare bortamålsregeln.
 
Efter att precis ha klarat sig kvar 2018 var fotbollssverige tämligen enigt. Varberg skulle åka ur med dunder och brak 2019. De hade nästan slagits ut av Oskarshamn som slutade tvåa i Div 1 södra, Mjällby hade vunnit den serien 12 poäng före Oskarshamn och kört över dem i mötena. Och då ansågs Div 1 södra ändå vara märkbart svagare än Div 1 norra.
 
Kort och gott. Nykomlingarna såg starkare ut än Varberg. Mycket starkare ut. Och det skulle expertisen få delvis rätt i. För Mjällby var starkare än Varberg. Men det var också enda laget som var det. Väldigt överraskande kunde Varberg knipa en andraplats i Superettan och gå upp i Allsvenskan. Bara nykomlingen Mjällby var bättre.
 
Gamla änglar:
Hampus Zackrisson kom upp genom Blåvitts akademi och var med i A truppen 2012 till 2014, men fick bara 3 inhopp under de säsongerna. Eftersom han var ung kunde han 2013 spela med U19 laget och tog ett SM Guld med dem.
 
August Strömberg har också varit i Blåvitt, men fick aldrig spela för föreningen på seniornivå.
 
 
Senaste möten:
Lagen har inte möts i seriesammanhang tidigare. Dock mötes lagen i Cupen 2018 där Blåvitt vann med 1-0.
 
Tips
Tidigare nämnda Hampus Zackrisson är, absurt nog, en av de spelare i laget som har mest Allsvensk erfarenhet av alla med sina 3 inhopp för Blåvitt. Stojan Lukic har stått en del för Halmstad i Allsvenskan men det är tveksamt om han kommer få spela något i Varberg, utan känns mer som en spelare som tagits in för att täcka upp vid skador.
 
Annars har Robin Tranberg spelat några matcher för Sundsvall och Dalkurd i Allsvenskan, Monday Samuel har några matcher på kontot han med, Tashreeq Matthews gjorde två matcher för Helsingborg förra året, men det blir ganska snabbt tydligt att det rör sig om en trupp med väldigt lite erfarenhet av att spela på den här nivån.
 
Som tidigare nämnt räknar jag iskallt med att Östersund på ett eller annat sätt lämnar Allsvenskan i år, så kvar blir en nedflyttningsplats och en kvalplats att undvika för Varberg.
 
Varberg gjorde det väldigt bra när de tog sig upp i Allsvenskan, och truppen består faktiskt av en del tidigare talanger som inte riktigt blommade ut som många hade hoppats på. T ex minns de som följt Blåvitt ett tag kanske att både August Strömberg och Hampus Zackridsson varit med i ungdomslandslagen, Matthews kommer från Dortmunds ungdomsakademi och Alibek Aliev spåddes av många att spela på en högre nivå än i Varberg vid det här laget.
 
Så det finns potential i laget, och det är inte omöjligt att man med en bra organisation och jävlaranamma kan plocka in en del poäng, men det går inte att komma runt att det på pappret är en av seriens mest oprövade och på förhand svagaste trupper. Personligen säger magkänslan att Varberg har byggt ett bättre lag än Mjällby som i sin tur satsat på individuellt bättre spelare men som jag tror kommer ha svårt att spela ihop.
 
I slutändan är det svårt att se något annat än att Varberg kommer hamna på antingen den andra nedflyttningsplatsen eller en kvalplats. Men jag blir gärna motbevisad. Varberg borta är en trevlig resa och det grämer mig att jag troligtvis inte kommer få åka till Varberg för att se Allsvensk fotboll. Så jag tar gärna det nästa år istället! 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-06-10 17:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg