Lagbanner
Alltid Blåvitts Panel: "Kan nog bli svårt att räkna hem..."
Har Mikael Stahre handlag nog för att ta Blåvitt tillbaka till toppen?

Alltid Blåvitts Panel: "Kan nog bli svårt att räkna hem..."

Med sex omgångar avslutade har Blåvitt vunnit en, förlorat en, och spelat fyra oavgjorda matcher. Alltid Blåvitts panel har tittat närmare på hur spelet har sett ut så här långt. Veckans panel består av Adrian Pihl Spahiu, chefredaktör för Alltid Blåvitt, liksom skribenterna Viktor Fridén och John Fhager, båda här hos Alltid Blåvitt.

Var det rätt att sparka Roland Nilsson?

Viktor: Tycker det finns flera argument för att det var rätt att göra sig av med Roland Nilsson. För det första var Rikard Berkling mycket tydlig när han tog över rollen som ordförande att det skulle ställas krav längs vägen tillbaka mot toppen. Utifrån det är det ohållbart att låta en tränare, med den truppen IFK Göteborg idag befogar över, ha kvar jobbet efter vårens resultatrad.

För det andra har det sällan funnits ett lika bra tillfälle att sparka en tränare som nu, då den nya tränaren får tid att sätta sin spelidé under EM-uppehållet samtidigt som Berg och Wendt ansluter under sommaren. Med de forstärkningarna på ingång, och 22 allsvenska omgångar framför oss, är det ett generalfel att inte sparka en tränare som den sportsliga ledningen inte tror på.

John: Det finns ett par olika sätt att se det på. Resultatmässigt, som i att man tror att man kommer kunna uppnå bättre resultat med en annan tränare - kanske. Ekonomiskt, där man tar på sig kostnaden att betala 1,5 års tränarlön till Rolle, kan det nog bli svårt att räkna hem.

Det jag tror att det här handlar om är att klubben i år velat ta ett snabbt stort kliv upp i tabellen, inte nödvändigtvis till översta toppen utan bara till en punkt där klubben får lite andrum i att vara ett topp 5-lag igen, och där supportrar och sponsorer återfår lite tilltro till klubben igen. I det syftet är ju en handfull billiga men spelskickliga hemvändare en unik möjlighet, och där känner man nog från klubbledningen att Rolle inte tycks kunna utnyttja det tillfället på rätt sätt. Det återstår att se vad som i slutänden visar sig vara objektivt rätt.

Adrian: Ska man tro ryktena om att Roland Nilsson tappat omklädningsrummet så var det nog tyvärr oundvikligt, och resultaten under våren har ju varit allt annat än godkända. Med det sagt så känns det som om medlemmar och supportrar förtjänar att få lite kort på bordet snart. Att sparka sin andra tränare på mindre än ett år är ju ett enormt underbetyg.

Egentligen har ju hela tiden med ’Rolle’ präglats av en enorm otydlighet från föreningen. Föreningen säger A men gör B. När ’Rolle’ togs in pratade man om att fortsätta det långsiktiga arbetet som inletts. ’Rolle’ snackar själv om hur han vill kunna följa unga spelare i deras utveckling och inte bara ha dem till låns som en förbundskapten ofta har. Även under våren har han gång på gång i intervjuer varit tydlig med att det tar tid att få ihop grupper.

Intrycket jag fått av att ha pratat med ’Rolle’ är att han hela tiden sett uppdraget som långsiktigt, medan kravet utifrån varit omedelbara resultat. Och oavsett vem som bär ansvar för det resultaten under våren 2021 så måste föreningen vara ödmjuka inför det faktum att man rekryterat en tränare vars vision för sitt lagbygge inte alls stämmer överens med föreningens vision.

Som sagt, om det stämmer att ’Rolle’ tappat omklädningsrummet så är det ju oundvikligt att gå skilda vägar. Samtidigt finns det ett gäng personer på Kamratgården som nog ska ta sig en rejäl titt i spegeln. Att två tränare får sparken på 9 månader är ett monumentalt misslyckande som inte ’Rolle’ kan lastas för.

Är Mikael Stahre rätt man att ta över?

Viktor: Ser man till hans föregående blåvita sejour uppnådde Stahres blåvitt det som Berkling vill få ut av dagens trupp: att nå resultat samtidigt som laget fortsätter utvecklas. Då lyckades stockholmaren även förädla och sälja vidare talanger som “Samba-Sam” och Augustinsson. Det är också en tränare som kommit in i pressade situationer men ändå fått sitt lag att prestera på en hög nivå, inte minst vid året vi inte ska nämna.

Sett från den vinkeln känns det svårt för klubben att hitta en mer lämpad tränare. Å andra sidan har Stahre inte världens mest imponerande resultat rad på under de senaste åren i USA och Norge. Det hade även varit uppfriskande ifall klubben scoutade via fler källor än ifkdb.se.

John: Mikael Stahre är å ena sidan en av de yngsta tränarna att vinna SM-guld på 2000-talet, och en tränare som trots motgångar första året i IFK Göteborg ändå levererade på ungefär den nivå som klubbens ekonomi dikterat - något som saknats senaste fem åren där Blåvitt genomgående slutat 5-6 platser lägre än man borde kunna uppnå.

Å andra sidan har han som Viktor varit inne på knappast rosat marknaden sedan han lämnade de finaste av färger. Det är svårbedömt, och även om han har bättre meriter än de flesta andra namn på marknaden skulle jag knappast jublat om jag för en vecka sedan fått höra att Blåvitt skulle ersätta Rolle med Stahre. Det gör jag inte riktigt nu heller när de väl blivit verklighet.

Adrian: Av alternativen som finns så kan det vara så. Stahre är en väldigt noggrann tränare och tydligt tränare, som inte lämnar mycket åt slumpen. Det är också en tränare som släppte fram spelare som David Moberg Karlsson och Gustav Engvall, så han kan nog både få ordning på det som saknas i Blåvitts spel såväl som att fortsätta släppa fram duktiga talanger. Samtidigt är det ju inte helt solklart att han är en tränare som får igång Blåvitt genom att trycka på några knappar.

Det är ju många som tycker att guldet med AIK var grundlagt med Rickard Norlings hårda arbete, och bortsett från det så har Stahre ingen historik av omedelbar succé. Tvärt om. I Panionios blev det sparken efter bara fyra poäng på åtta matcher. I Blåvitt så tog han ett storsatsande Blåvitt till en sjundeplats. Visserligen blev det bättre under 2013 och 2014, där det blev 3:e och 2:a plats, men man ska också komma ihåg att 2014 var Blåvitt borta från guldstriden redan i maj. Han har haft ganska tveksamma starter även i San Jose och Sarpsborg. Även i Häcken var det väl en del upp och ned under året även om laget till sist slutade fyra. 

Jag hoppas verkligen att det här är en välscoutad rekrytering, och kanske är det så att Blåvitt ser en lång framtid med Stahre, som trots allt skriver på för 3,5 år. Men vi ska nog inte förvänta oss omedelbara resultat. För Mikael Stahre har ganska svag historik av att leverera från start. Men han har ju varit i Blåvitt förr, och många av spelarna var faktiskt med då, så vem vet, kanske kan vi hoppa över första säsongen och gå rakt på säsong två?

Hur kommer IFK Göteborg spela efter EM-uppehållet?

Viktor: Vad det gäller spelidé har jag svårt att säga exakt hur det kommer se ut, det som går att säga är att det åtminstone kommer vara ett blåvitt som, klyschigt nog, spelar för emblemet på bröstet. Förhoppningsvis får laget en mycket bättre balans än man haft under Roland Nilsson, där det antingen inte skapats någonting i offensiv riktning eller läkt som ett såll defensivt. Med ett bättre försvarsspel, och ett kollektivt spel med några av de potentiellt bästa spelarna i serien, känns det som IFK Göteborg kan gå en ljus framtid till mötes.

John: Det är ju kanske lite märkligt att man sparkar en tränare på grund av dålig offensiv utveckling, för att ersätta honom med den tränare som satte svenskt rekord i få gjorda mål för ett titelvinnande lag 2009... Stahre är ju ingen bländande offensiv taktiker, även om man nog får klassa honom som funktionell, och han lyckades 2012 ändå stoppa ett begynnande ras genom att pragmatiskt förenkla spelet och styra upp ett spel som tog idel medaljer de påföljande åren.

Utöver en "All in"-attityd har Stahre tidigare också stått för intränade löpvägar och ett snabbt, intensivt spel som till och från kunde blixtra till på ett väldigt effektivt sätt. Det är dock osäkert vad klubben vill stå för och hur delarna ska sättas samman inför första matchen mot Elfsborg efter uppehållet - får Kalley chansen till vänster i en fyrbackslinje innan Wendt kommer hem? Hur hanterar man Hamsiks sannolika frånfälle? Har man inte - liksom förra gången Stahre tränade laget - lite väl många centrala mittfältare för att över huvud taget kunna ha ett vettigt kantspel? Det finns, som ni hör, mycket att diskutera.

Adrian: Mikael Stahre har såklart utvecklats en del sedan han var i Blåvitt senast. Då var det ju ett ganska rakt 4-4-2 som gällde, men i hans senaste klubb, Sarpsborg, har han lirat ett 3-4-3 som påminner en hel del om det 3-4-3 som Poya Asbaghi försökte spela under inledningen av 2018.

Huruvida Stahre känner att Blåvitt har materialet till den uppställningen eller om det blir något annat återstår att se. Kan Blåvitt bara få till en vettig trebackslinje så är nog känslan ändå den att det finns mycket att få ut ur den startuppställningen.

Jag kan känna att trebackslinjen fått lite oförtjänt kritik, framför allt under tiden med Roland Nilsson i Blåvitt där det defensiva fokuset gjort att det oftast varit en fembackslinje snarare än en trebackslinje. Fördelarna med trebackslinjen är att du kan trycka upp mycket av laget utan att omställningarna blir för farliga bakåt, samtidigt som du är väldigt tung att anfalla mot när försvaret är samlat. Men i grund och botten är ju trebackslinjen en offensiv uppställning. Och Blåvitt 2021 har varit väldigt defensiva.

Om Stahre kan få fart på kantspelare som Hosam Aiesh, med wingbacks i form av Jallow och Oscar Wendt med en tung central linje med Sightorsson och Berg i mitten att mata bollar på så kan Blåvitt nog få bättre resultat ur en trebackslinje.

Samtidigt så kanske Stahre känner att han gärna vill ha både Kolbeinn och Berg inne i straffområdet, och då kanske en klassisk 4-4-2 ändå är det man återgår till?

 

Alltid Blåvitt-redaktionen2021-06-02 22:09:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg