Lagbanner
Anvisningar för publik inför matchen mot Jitex
Mathilda Berg i en match mot Örgrytes damlag i oktober 2020. Bildbyrån.

Anvisningar för publik inför matchen mot Jitex

På fredag spelar Blåvitts damlag mot klassiska Jitex i F17-SM. Åbyvallen tar emot en publik på 100 personer.

På fredag spelar damlaget en match i gruppspelet i F17-SM. Åtminstone på förhand kan den ses som en tidig seriefinal. Jitex har länge haft regionens bästa akademilag och deltar också i junior-SM (F19) på damsidan. Det är först de allra senaste åren som Blåvitt kunnat konkurrera i den yngre årskullarna (vi har ju inget F19-lag). Vi kan se fram mot en jämn och spännande match. Blåvitt vann sin första match stort mot Alingsås, medan Jitex fick oavgjort mot BK Häcken FF (fd Kopparbergs Göteborg FC F17). Sportsligt sett är F17 en minst lika intressant utmaning som det vanliga seriespelet som startar i höst - Blåvitt spelar för att vinna SM. Det är i praktiken samma lag som spelar båda serierna.

Jitex är givetvis en av de klassiska klubbarna i svensk damfotboll, med spelare som Pia Sundhage, Anette Börjesson, Victoria Sandell Svensson och Fridolina Rolfö. Den är åtta i allsvenskans matatontabell med sex SM-titlar. Det var till Jitex Stefan Rehn gick när han 2011 ersattes av dagsaktuelle Mikael Stahre som tränare för Blåvitts herrlag. De senaste decennierna har placeringarna varit mer blygsamma och 2002 återstartade faktiskt föreningen i division 4. Sedan 2020 är laget tillbaka i Elitettan. Namnet kommer från sponsorn Ji-Tex, som var en klädaffär i Krokslätt. Sedan dess spelar laget i lila matchdräkt. Hemmaplan är Åbyvallen, med en maxkapacitet på 1500 personer (500 sittande).

Inför matchen på fredag 19.00 har Jitex beslutat att tillåta maximalt 100 personer i publiken, 50 från vardera laget. Det kostar inget att gå på matchen. Det behöver inte påminnas om att det är en match med mycket unga spelare och att supporterkulturen därför ser ut på ett annat sätt än vid seniormatcher. Det är skolungdomar som spelar. IFK Göteborg har en varm och öppen supporterkultur och med unga spelare (och domare) på planen gäller det att plocka fram det bästa i den.

Buss 753 från Heden eller Vasaplatsen till Åby arenastad verkar vara bästa sättet att ta sig dit med kollektivtrafik.

Även om publik tillåts pågår pandemin fortfarande och Svenska fotbollsförbundet skickar därför med följande förhållningsregler:

Svensk fotboll har fått förtroendet att under vissa former släppa in publik i våra arenor något vi är väldigt tacksamma för. Vi ska naturligtvis tillsammans förvalta förtroendet och framför allt vara rädda om varandra i dessa tider. För att minimera smittspridning är det viktigt att alla bidrar till efterlevnad av de direktiv vi har att förhålla oss till – tänk därför på följande:

• Gå inte på matchen om du känner dig det minsta förkyld/sjuk
• I det fall du insjuknar under pågående match måste du omgående lämna. För att underlätta eventuell smittspårning så måste personalen meddelas om vilken sektion och stol du satt på
• Kom i god tid till arenan. Följ arrangörens anvisningar gällande insläpp.
• Håll ett tydligt avstånd till varandra i kön – social distansering till närmsta person
• Värna personalens arbetsmiljö – håll social distansering
• Planera eventuella toalett- och kioskbesök på ett sådant sätt att social distansering hålls
• Följ och respektera de avspärrningar som finns i arenan
• Noggrann handhygien. Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten
• Hosta eller nys i armvecket
• Undvik handskakningar och omfamningar
• Hemgång efter matchslut sker enligt arrangörens anvisningar för att undvika folksamlingar/trängsel
• Följ alltid arrangörens anvisningar gällande evenemanget.

Mats Deland2021-06-03 15:12:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg