Lagbanner
Årets spelschema - Alltid Blåvitt analyserar spelprogrammet!
IFK Göteborg ligger i hårdträning inför Svenska cupen, som verkar tas på stort allvar baserat på lagets spelschema.

Årets spelschema - Alltid Blåvitt analyserar spelprogrammet!

Det är ännu tidigt på försäsongen, men utifrån att årets spelprogram för träningsmatcher, Svenska cupen och Allsvenskan 2021 lagts fast kan vi ta en titt på hur året lär utveckla sig och göra några kvalificerade gissningar om hur det påverkar Blåvitts möjligheter och utmaningar under året.

(Vänligen notera att speldatumen i Allsvenskan är baserade på schemat för hela omgångarna, och därför kan ändras med någon dag i endera riktning.)

Försäsong

5/2 IFK Göteborg - Halmstad (Träningsmatch)
9/2 IFK Göteborg - Degerfors (Träningsmatch)
13/2 Helsingborg - IFK Göteborg (Träningsmatch)
20/2 Sandviken - IFK Göteborg (Svenska cupen)


IFK Göteborg inleder säsongen på Valhalla IP, fredagen den 5 februari, med möte mot nykomlingen Halmstad, vilket sedan följs upp med möte mot den andra nykomlingen, Degerfors IF, endast fyra dagar senare. Det täta träningsmatchandet fortsätter i bortamötet mot Helsingborg, sannolikt för att snabbt bygga upp en god matchform inför tävlingspremiären i Svenska cup-mötet mot Sandviken veckan därefter.

28/2 IFK Göteborg - GIF Sundsvall (Svenska cupen)
7/3 IFK Norrköping - IFK Göteborg (Svenska cupen)
26/3 Malmö FF - IFK Göteborg (Träningsmatch)
2/4 IFK Göteborg - IFK Värnamo (Träningsmatch)


Svenska cupens gruppspel fortsätter in i mars, där Blåvitt efter gruppspelet lämnat en avslöjande lucka i schemat på den plats där kvarts- och semifinaler väntas spelas. Denna ledtråd om föreningens ambitioner gör att vi lär se ett hårt kämpande Blåvitt mot Sundsvall och Norrköping, innan man sedan ersatt den tilltänkta träningsmatchen mot Vålerengen med en träningsmatch mot Malmö FF som lär blir en bra fingervisare inför allsvenska starten två veckor senare.

Allsvensk premiär

10/4 Örebro SK - IFK Göteborg
19/4 IFK Göteborg - AIK
26/4 IFK Göteborg - Degerfors
2/5 Halmstad - IFK Göteborg


Den allsvenska säsongen inleds med fyra matcher med relativt korta avstånd - oerhört synd att det inte lär vara publik! Blåvitt inleder överlag rätt välspelande lag, med defensiva AIK som undantag. De långa mellanrummen, den låga skaderisken och det relativt överkomliga motståndet (även om nykomlingar ofta är duktigt taggade i säsongsinledningen) gör att det finns tid att hinna sätta spelet och komma igång innan man ställs inför mer prövande motstånd.


8/5 IFK Göteborg - AFC Häcken
12/5 Kalmar FF - IFK Göteborg
17/5 IFK Göteborg - Sirius
23/5 Djurgården - IFK Göteborg


4 matcher på två veckor, med långa resor till Kalmar och Stockholm. Slitigt innan EM.
De fyra sista matcherna innan EM-uppehållet spelas alla inom 15 dagar, och har dessutom rätt långa bortaresor till Kalmar och Stockholm. Fysiskt tunga matcher mot de brutalare spelande lagen Häcken och Kalmar lär slita på truppen, även om ett Blåvitt med Wernbloom, Johansson och Bjärsmyr sannolikt innebär att även vi lär ha kapacitet att spela närmare gränsen för “hårt/fult”. Vårserien avslutas sedan med en bortamatch mot ett Djurgården som alltid är svåra att förutsäga inför en säsong (och ibland inför en enskild match) där de kan vara såväl briljanta som usla vid det skedet.

Efter EM-uppehållet

4/7 IFK Göteborg - IF Elfsborg
11/7 Östersunds FK - IFK Göteborg
18/7 IFK Göteborg - Mjällby AIF
25/7 Varbergs BoIS - IFK Göteborg


Lite lättare motstånd som uppstart igen efter EM-uppehållet, även om Elfsborg gjorde ett hyfsat bra fjolår som bar dem till andraplats ett väldigt speciellt år där många var svagare än vanligt. Flygresan till Östersund klaras av med god återhämtningstid och lag som Mjällby och Varberg torde IFK Göteborg kunna städa av relativt enkelt. Visserligen risk för sommarskrällar, men förhoppningsvis är det ett rejält förstärkt Blåvitt som tar vid efter EM-slutspelet…

1/8 IFK Göteborg - IFK Norrköping
8/8 IFK Göteborg - Hammarby
15/8 Malmö FF - IFK Göteborg
22/8 IFK Göteborg - Varbergs BoIS
29/8 AFC Häcken - IFK Göteborg


Om juli bjöd på ett lite enklare schema lär Augusti vara raka motsatsen, där man på en månad möter topplag efter topplag med Varberg som enda undantag. Det kan tänkas att man luftar truppen något hemma mot Hallands stolthet för att ladda upp rejält mot AFC Häcken innan landslagsuppehållet. Ur Covid-19-synpunkt är det något hoppfullt att dessa stormöten sker mitt under sommaren, där möjligheterna kan finnas till ett större publikstöd än annars.

Höstmatcher

12/9 IFK Göteborg - Halmstad
19/9 AIK - IFK Göteborg
22/9 Hammarby - IFK Göteborg
26/9 IFK Göteborg - Kalmar


I det täta septemberschemat sparar Blåvitt möjligen lite tid i att ta två matcher i Stockholm på raken. Det är svårt att värdera hur laget kommer formeras och därmed hur tungt man ska väga motstånd som Hammarby borta eller ett Kalmar där Henrik Rydström nyss klivit in med ett huvud fullt av idéer och ohejdbara tankar som bara måste uttryckas i ord. Halmstad hemma en bra bit in i säsongen känns dock som en av årets säkrare trepoängare.

3/10 IF Elfsborg - IFK Göteborg
17/10 IFK Göteborg - Örebro SK
24/10 Mjällby AIF - IFK Göteborg
27/10 IFK Göteborg - Djurgården
31/10 Degerfors IF - Djurgården


Ett tätt matchat oktober bjuder på varierande svårighetsgrad, som dock med god form och ett förhoppningsvis bra spel torde vara överkomligt. Det är också motstånd som sannolikt passar en återvändande Patrik Karlsson Lagemyr rätt bra. Skulle det vara medaljstrid på gång, alternativt kvalspel att undvika, utgör dessa matcher goda chanser att hösta in viktiga trepoängare. Förhoppningsvis kan man trots lömska höstmattor undvika skador för att kunna avsluta säsongen på topp.

7/11 IFK Göteborg - Malmö FF
21/11 Sirius - IFK Göteborg
28/11 IFK Göteborg - Östersund
5/12 IFK Norrköping - IFK Göteborg


November inleds med vad som lär bli ett av de tyngsta mötena i Allsvenskan på år och dag, när ett Malmö som inspirerats allt mer av brottarfotbollen det senaste decenniet möter ett IFK Göteborg som tycks ha återupptäckt det på Gamla Ullevis naturgräsmatta i höstregn och novembermörker. Även om man nog bör flagga för att det skulle kunna bli publikbegränsningar även nästa vinter lär det smälla rätt rejält, när säsongen dessutom ska knytas ihop. IFK Göteborg avslutar sedan säsongen med två halvkluriga bortamatcher i Mellansverige samt senhöstmötet med Östersund som av tradition brukar ha lagt av vid den tiden på året.

Säsongsanalys

Om det är något man kan hylla fjolåret för, sett till spelprogrammet, är det möjligen att det visat att serien rent teoretiskt kan spelas ända in i december vilket årets schemaläggare tycks ha tagit intryck av. Det ger ett ledigare spelschema genom resterande säsongen trots EM-uppehåll, vilket förhoppningsvis kan ge färre skador. Samtidigt har Blåvitts trupp och sannolikt även spel förändrats ganska drastiskt från fjolåret, och det återstår att se om kärnstridsspetsar som Jakob Johansson och Pontus Wernbloom är mer eller i själva verket mindre skadebenägna än tidigare truppmedlemmar.

Ett vanligt år hade vi tittat närmare på spelprogrammet ur biljettförsäljningssynpunkt. Det blir med hänsyn till pandemiläget betydligt mer oklart, och det kan ur det perspektivet vara en rätt gynnsam säsong där man har många av storlagen och derbymatcherna under högsommaren, även om hemmapremiären mot AIK och tänkbara seriefinalen mot Malmö FF i november riskerar att bli lidande av den överlappande virussäsongen. För den som har hopp om tillåten publik är schemat ändå relativt lovande, där man kan göra eventmatcher av mötena med Kalmar och Örebro under hösten i händelse av kamp om en god placering, och där säsongsavslutningen kan dra extra publik och närmast en målgaranti mot annars rätt ointressanta Östersunds FK.

Något som är nästan lika svårt att förutsäga som hälsoutvecklingen är hur IFK Göteborg kommer spela, samt vilka resultat det kommer ge. Relativt lätta uppstarter i inledningen av säsongen och efter EM-uppehållet borde ge laget styrka inte minst som man sätter ett nytt spelsystem. Samtidigt finns det uppenbara risker att man kör huvudet i väggen när man möter idel topplag i augusti och att man då landar i det förhatliga mittenbältet redan då. Skulle man dock ha fått med sig poängen i de lite lättare matcherna i början av säsongen kan det trots det bli väldigt spännande i det matchtäta september och oktober, för att sedan kunna spela direkt avgörande matcher mot Malmö FF och IFK Norrköping i seriens sista matcher.

Alltid Blåvitt ser hursomhelst fram emot att kunna följa IFK Göteborg ännu en allsvensk säsong, oavsett form, oavsett plats.

 

John Fhager2021-01-30 18:01:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg