Lagbanner

Beklämmande besked om damsatsningen

Avknoppningen rullar vidare – inga besked om juniorlag och seniorlag

Den information om damsatsningen som lämnades av styrelseledamoten Marie Svensson på medlemsmötet var delvis tydlig. Målsättningen är fortfarande att så snart dagens spelare kommer upp i den ålder när det är dags att lämna akademiverksamheten som den ser ut idag, kommer de att hänvisas till en annan sektion. Planerna på en avknoppning 1 januari 2022 ligger kvar, tills något annat beslutats.

Vad som däremot saknades var besked om inrättandet av junior- och seniorlag. Den saken hör väl till dem som under året ska utredas av en arbetsgrupp ledd av akademichefen Jonas Olsson. I övrigt pratades det en del om F16/damlagets fantastiska säsong. Det nämndes också att laget spelat en fantastisk fotboll, men att det som Svensson påstod skulle varit rättighetsinnehavaren Göteborgs-Posten som hindrat IFK från att under Coronasäsongen sända de matcher GP själva inte varit intresserade av stämmer helt enkelt inte. GP har varit tydliga med att de inte gjorde anspråk på dessa matcher. I några fall ställde sig föräldrar själva bakom kameran på PSA. IFK hade kunnat göra detta bättre, och det hade åtminstone varit klädsamt om klubben tog ansvar för det i efterhand.

Däremot finns all anledning att lyfta de framgångar akademin haft på flicksidan. Det är inte bara F16-laget som gjort en fin säsong, för en vecka sen vann vårt F14-lag IFK Invitational, ett inofficiellt SM med femton inbjudna lag från hela landet. Men det räcker inte att akademin har en väl fungerande verksamhet. Hela klubben måste visa sitt intresse, och exempelvis borde de ansvariga för hemsidan fråga sig varför akademin visar upp 61 herrspelare som gått vidare till olika elitverksamheter, i Sverige och internationellt, men inte en enda kvinnlig spelare. Vi har två duktiga juniorer i Sveriges bästa lag Göteborgs FCs A-lagsverksamhet, Evelyn Ijeh och Hanna Andersson (den senare var för övrigt påpassligt prisutdelare vid F17-finalen i söndags). Att dessa förebilder, och det finns säkert fler, inte lyfts fram är helt obegripligt.

Klubben har en fantastisk akademi, och spelarna därifrån kan mäta sig med de främsta i landet. Men på frågan om varför de ska spela kvar i klubben är svaret helt enkelt att de får göra det i en annan sektion (och det blir inte bättre av att klubbens representanter mot bättre vetande står och kallar F16-laget för juniorer – det är en annan åldersgrupp och akilleshälen är att det är i just den åldern vi tappar spelarna).

Vad detta antyder i klartext är helt enkelt att klubben vill försäkra sig om att inte behöva drabbas av några extra kostnader för damlaget. Klubben vill däremot gärna ta del av de sponsorpengar som kommer från sponsorer som kräver en jämställd fotboll. Att då tillsätta en kommitté med två kvinnor och fem män för att reda ut hur ekonomin – det vill säga sponsringen – ska se ut de båda sektionerna emellan är direkt illavarslande (även om akademichefen Jonas Olsson kommer att leda kommittén). Det är en sak att herrfotbollen inte vill betala för damfotbollen. Men då ska också damsektionen ha full frihet att sluta de sponsoravtal den vill, även om dessa pengar inte kommer herrlaget tillgodo. Det är ett minimikrav.

Mats Deland2020-10-28 23:12:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg