Lagbanner
Blåvit överkörning i historisk match

Blåvit överkörning i historisk match

IFK Göteborgs nybildade damlag vinner sin första match någonsin i seriespel med 6-0(3-0) efter en överkörning av Ösets BK.


Damernas, eller om man så vill flickornas, första match i seriespel är en ren uppvisning. Borträknar vi första 15 där spelet inte flyter och Öset fortfarande orkar ligga rätt så kan matchen nästan ses som ett långt anfall. Man sårar på alla sätt möjliga och trots de stora siffrorna var de i grav underkant.
Försvaret blir aldrig testade om vi skall vara ärliga, Öset har svårt att etablera något spel då kanterna är totalt stängda och centrala mittfältet är bra på att på Gustav Svensson manér bara kliva in framför och bryta anfallen. Motståndarens ensamma anfallare är riktigt bra på att suga in de långbollar hon desperat får men understöder finns inte där. Både imponerad och förvånad att laget står upp så bra fysiskt matchen igenom trots att man både är mindre och framförallt lättare över hela banan.

Anfallsmässigt har vi ett stort register som vi spelar ut, så fort vi spelar loss en spelare rättvänd så smäller det. Mestadels från kanterna inledningsvis men allt eftersom matchen sätter sig så visar sig hålen centralt, att första målet kommer från instick var befriande efter att ett antal nästanlägen från kanterna så när hittat rätt. Filippa Hopkins skriver in sig som första målskytt och frågan är hur många mål det kunde slutat på för hennes del egentligen. Hon är snabb, rivig och skaffar sig yta matchen igenom, hade med lite flyt satt ett par, tre bollar till trots hattrick. Även andra bollen är det Hopkins som sätter dit, nu har hon sökt sig till högerkanten och får efter en perfekt crossboll öppen gata att vika in och avsluta säkert när ytterback är totalt bortspelad. Mål nummer tre signeras av Alicia Hall Hellström som efter fint spel som avslutas med högt inlägg, målvakt på mellanhand och öppet nickmål. Blåvitt har bud på fler mål, går till halvtid i tremålsöverläge, mina anteckningar påstår att det är minst fyra i underkant men det kan vara lågt räknat.

Känslan man gick i paus med var att det kunde rinna iväg ordentligt i och med att Blåvitts dominans borde tagit ut sin rätt i benen på Öset.
Andra halvan tar vid där första slutade, Blåvitt har ett mycket stort bollinnehav och snabbt går det.

Mest dominant matchen igenom trots Hopkins tre mål är också matchens nästa målskytt Viktoria Svanström. Vilken tjej, det är tittfinter, snurrfinter, genombrottsförsök och alltihop under total kontroll, en artist. Därför känns det nästan orimligt att det tar cirka timman innan hon står i målprotokollet. En enkel genomskärare på några meter som hon timar perfekt och rullar in fri med målvakten. 5-0 är även det hennes förtjänst även om hon bara får Hockeyassist på målet. Hon fastnar på vänsterkanten, stannar upp och slår en krossboll över hela banan som sitter på läppen på löpande ytterspringare i djupet. Väl bakom backlinjen så är passningen in till ett öppet mål för Thilda Gianello inte svår och avslutet bakom förbispelad, storspelande hemmamålvakten självskriven .
.
Inhoppande nummer 5, Ida Landberg, gör vänsterkanten till sin egen och kliver gång efter annan förbi sin ytterback. Bra steg och fin teknik, hade med bättre alternativ kommit av planen med många assist.
Blåvitt stänger matchen efter att Alicia Hopkins trycker sitt tredje för kvällen efter en genomspringning i Ösets trötta försvar i en magisk första historisk match för Blåvitts Damlag. Jag lyfter på hatten bakom glasrutan på Wellness och går hem med en känsla av stolthet. Det här laget är för bra för den här serien, vi skall upp och iväg snarast möjligt. En premiär med bländande, fartfylld och precis fotboll. Stackars Hanna Dahl i målet står ensam hela matchen och har inte ett skott på mål när hon håller sin första nolla.
Vi marscherar så sakteliga på vårt sätt, på våra vägar mot toppen. Men jag lovar att vi inom en inte allt för lång tidsperiod ser Blåvitt i Allsvenskan.
Vi är Blåvitt-Bäst i Sverige.
 

Pontus Fredén2020-06-25 00:23:36
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg