Lagbanner
Blåvitt har presenterat årets matchtröja
Blåvitts nya matchställ för 2022

Blåvitt har presenterat årets matchtröja

IFK Göteborg firar 40 årsjubileet av den första UEFA Cup segern 1982 med en tröja inspirerarad av matchtröjan som användes när Blåvitt lyfte UEFA Cuppokalen på Volkparkstadion i Hamburg i Maj 1982.

Årets matchställ består av en tröja inspirerad av den tröja Blåvitt bar när de bärgade föreningens första europatitel 1982, samtidigt som bortatröjan följer de riktlinjer som togs fram för några år sedan om att Blåvitt ska spela i föreningens färger. Det kan ni läsa mer om här. 

De riktlinjerna innebär att förra årets röda tröja var ett undantag som bara får göras då och då, och det var de blåvita ränderna på magen som gjorde att den tröjan blev "laglydig" så att säga. 

Hemmatröjan är en modern tolkning av 1982 års tröja där de klassiska elementen får möta modernare element i en kompromiss. Jämfört med förra årets tröja blir ränderna tunnare och fler (sju ränder blir nio) , det kommer en krage, och ärmarna får vita muddar och siffrorna får det väldigt säregna 82-typsnittet som känns väldigt 80-tal. En noterbar detalj är att Blåvitt 1982 spelade med två olika tröjor, en i Allsvenskan och en i Europa. De var "inverterade" så att den Allsvenska tröjan hade blå rand i mitten, medan europatröjan hade en vit rand i mitten. Årets matchtröja är inspirerad av Europatröjan och kommer således ha en vit rand i mitten. 

Men allt är inte retro och Craft som tillverkar tröjan har uppdaterad sina grundtröjor där de bland annat infört laserskurna lufthål i axelpartierna och en lite nymodig flärp på armarna ovanför muddarna med sju diagonala ränder. Detta återkommer även på Hammarbys tröjor (som också har Craft.) Flärparna blir ett modernare inslag på en annars retroinspirerad tröja.


 
Armarna får vita muddar precis som 82-tröjan, men en modern flärp med diagonala ränder tillkommer

Bortastället blir vitt med gula ärmar, och ränder i en ljust ljust grå nyans som viskar om att det trots allt är ett lag i randiga tröjor som spelar bakom det vita stället. Det som sticker ut här är att bortastället får gula byxor. 

Annars ligger några av de största förändringarna faktiskt i just byxorna som nu får inbyggda kompressionsbyxor vilket ska förbättra spelarnas presationer. Även byxorna får laserskurna lufthål och en flärp med diagonala ränder. 



Byxorna får inbyggda kompressionsbyxor

Något som går att spekulera i redan nu är ett eventuellt tredjeställ. I och med att Värnamo och Norrköping spelar i vita tröjor med blå byxor så är det sannolikt så att inget av de två presenterade ställen får användas i bortamötena mot dessa lag. Då återstår att se om Blåvitt kommer ställa upp i förra årets röda bortatröja ( den skulle i så fall användas som tredjeställ som får avvika från blått, vitt och gult enligt riktilnjenra) eller om det tillkommer ett tredjeställ längre fram. 

Matchtröjan kan ni köpa i Blåvittshoppen som har öppet Onsdag-Lördag och på matchdagar, eller online här. 

Utvärdering av tröjorna kommer längre fram när vi fått se mer av dem. 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2022-03-20 14:35:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg