Lagbanner
Blåvitt släpper tre talanger
Tre unga talanger lämnar IFK Göteborg. Från vänster: Tim van Assema, Alfons Nygaard, Gustav Lillienberg.

Blåvitt släpper tre talanger

Säsongen är knappt över men det har redan hänt mycket i det som ska bli Blåvitts trupp 2023. Sex spelare har redan lämnat, däribland tre unga talanger.

Det har gått knappt en vecka sedan säsongens sista match men flera spelare har redan gjort sin sista match. Bland annat har meriterade spelare som Warner Hahn och Hosam Aiesh har meddelat att de går vidare i karriären. Därtill har blåvitt gått ut med att tre av klubbens unga talanger inte kommer få förnyat kontrakt. Spelarna det rör sig om är försvararen Tim van Assema, målvakten Gustav Lillienberg och anfallaren Alfons Nygaard.

Tim van Assema kom till blåvitts U19 från Säffle FF 2018 och var en bärande spelare där i flera säsonger. Han var bland annat lagkapten i det laget som vann guld i P19 Allsvenskan 2021 och för det belönades han med ett seniorkontrakt inför 2022. Men, det blev bara 15 matcher för van Assema i A-laget. Ett kort inhopp hemma mot Sirius och ett längre borta i 4-1 segern mot Mjällby blev det i årets allsvenska och i ytterligare två matcher fanns han med på bänken. Oftast var han dock inte ens med i truppen vilket tyder på att det var rätt beslut att låta honom gå.

Med i det guldvinnare P19-laget fanns även Alfons Nygaard, som faktiskt gjorde det avgörande 2-1 målet under förlängningen i finalen mot Hammarby. Han har jobbat sig hela vägen genom den blåvita akademin och fick även han sitt A-lagskontrakt inför årets säsong. Totalt blev det 11 matcher i A-laget, varav en i Allsvenskan (4 minuter i borta segern mot Mjällby). Nygaard hann dock med att göra ett A-lagsmål i en träningsmatch mot Halmstad 2021. Han har dock haft stora problem med skador under säsongen, vilket kan vara en anledning till att han inte lyckats nå sin fulla potential i IFK Göteborg. Förhoppningsvis gör han det i en annan klubb i framtiden.

Gustav Lillienberg har haft en annorlunda väg till Blåvitts A-lag jämfört med Nygaard och van Assema. Han kom på fri transfer från Southamptons akademi inför årets säsong som tänkt tredjemålvakt. Men, precis som Nygaard har Lillienberg haft stora skadeproblem i år. Hans första och enda match för klubben var sommarens träningsmatch mot Fredrikstad som slutade 3-1 till norrmännen.

Alltid Blåvitt vill önska alla tre ett stort lycka till i sina fortsatta karriärer!

Ludwig Härlin@ludwigharlin2022-11-10 19:49:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg