Lagbanner
Blåvitt spelar sista träningsmatchen innan Svenska Cupens gruppspel idag, mot Lokomotiv Moskva
Defensiven såg bättre ut senast än i säsongspremiären. Kan vi hoppas att Mikael Stahre nu har dragit några offensiva äss ur rockärmen?

Blåvitt spelar sista träningsmatchen innan Svenska Cupens gruppspel idag, mot Lokomotiv Moskva

Blåvitt har avklarat åtta dagar av träningslägret nere i Marbella och idag är det match mot ryska Lokomotiv Moskva. Kan IFK Göteborg vände den negativa försäsongs-trenden och åtminstone göra ett mål framåt?

Matchen mot Hammarby blev en besvikelse resultatmässigt, förvisso bara en träningsmatch, så det går att leva med. Spelet såg betydligt bättre ut än i matchen mot Nordsjælland. Istället för misstag i Blåvitts backlinje bjöds det på två tveksamma domslut som resulterade i två mål för Hammarby. Det som ännu saknas är ett etablerat anfallsspel. Det känns som att Blåvitt, har svårt att bygga upp ett bibehållet passningsspel, utan slarvar för mycket i passningsspelet för att få till det. Det är endast kontringarna som Blåvitt lyckats utnyttja någorlunda framgångsrikt, visserligen utan att göra mål men med fina tendenser i spelet. Just anfallsspelet är något som Blåvitt lagt stort fokus på under träningsveckan, åtminstone om vi ska tro Mikael Stahre själv i en intervju på Blåvittplay. Nu när försvarsspelet sitter kanske vi därför få se ett mer offensivt Blåvitt med ett tydligt etablerat anfallsspel.

Motståndet för dagen är Lokomotiv Moskva och på pappret bör det vara ett bättre lag än Blåvitt. Laget placerar sig på en sjätteplats i ryska Premier League och utan att jämföra allt för mycket emd Allsvenskan så kan vi landa i ett det är en ganska bra liga. Vårt ryska
motstånd spelade dessutom Europa League under den föregående säsongen. Där slutade man sist i gruppen som bestod av Lazio, Galatasaray och Marseille. Annars spelade “Lokomotivet” en träningsmatch mot Malmö i dagarna som slutade 1-1. Blåvitt ska absolut ha en chans att kunna hävda sig även om ryssarna nog får ses som favoriter. 

I övrigt känns det som att Blåvitt behöver minst ett mål framåt. 0 mål på 3 matcher är ett skrämmande scenario, både för mentaliteten i truppen och de negativa rekationer som skapas i och kring klubben. Det räcker inte att bara visa fina tendenser i sitt spel, resultat måste komma tillslut. Det blir idag extra viktigt med tanke på att detta blir den tredje och sista träningsmatchen innan cupen drar igång om en dryg vecka.

Något som faktiskt sett bra ut är presspelet. Både i matchen mot Nordsjælland och Hammarby lyckades Blåvitt vinna bollen högt upp i plan tack vare hög press. Där gäller det bara att förvalta chanserna så kan det bli riktigt bra.

Det tycks omöjligt att diskutera läget i och kring IFK Göteborg utan att nämna Hussein Carneil. Nu har till och med Blåvitt börjat använda honom som lockbete i de officiella kanalerna, senast igår dök han upp i tiktok-flödet. Av videoklippen att döma känns det som att det bara är en tidsfråga innan han får sitt A-lagskontrakt. Jag skulle till och med vilja påstå att varje dag som går utan att “Husse” får A-lagskontrakt är en dålig dag. Det ska bli spännande att se vad ynglingen kan tillföra i matchspel. Några andra spelare som undertecknad kommer håller ett extra öga på är. 

Tim Van Assema: Den egentlige innermittfältaren fick spela som mittback sista halvtimmen mot Hammarby. Han gjorde det bra, så gott som felfri den tiden han spelade. En extra mittback i A-truppen vore inte fel, speciellt ifall han kommer från akademin. Enligt BBPodd såg han riktigt fin ut på en träning under veckan, spännande att se ifall han kan bibehålla formen.

Warner Hahn: Äntligen är han här, vår nya förstemålvakt. Efter att göteborgskämten haglat över Blåvitt-twitter måste vi ställa oss frågan: Håller Hahn måttet? Det verkar som att den surinamesiska (!) landslagsmålvakten är på plats i Marbella och därmed kanske vi får se honom debutera redan idag.

Patrik Karlsson Lagemyr: Det ryktas om att Paka är redo för matchspel. Om han är med i truppen eller ej återstår att se, men tänk vad fint det vore. Efter drygt ett års skadefrånvaro skulle vi alltså kunna få se Paka i en blåvit tröja igen. Om så är fallet kan jag inte bärga mig, men jag vågar knappt hoppas.

16:00 är det  avspark på Marbella Football Center.
Framåt Blåvitt!
 

Gästskribent Arvid Larsson2022-02-10 09:00:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg