Lagbanner
Blåvitt värvar Elias Hagen
Elias Hagen är klar för Blåvitt, som för övrigt verkar ha satt upp en ny skylt inne på KG!

Blåvitt värvar Elias Hagen

Det har ryktats fram och tillbaka ett tag men sedan igår (onsdag 4:e Januari) är det nu klart att IFK Göteborg värvar in Elias Hagen från Bodö/Glimt. En affär som av vissa sägs vara Blåvitts dyraste någonsin.

Elias Hagen, 22, har fått sitt stora genombrott i de senaste årens norska sensationslag Bodö/Glimt där han blivit dubbel norsk mästare 2020 och 2021. 2019 och 2021 slutade laget tvåa bakom Molde, detta efter att ha blivit uppflyttade till Tippeligaen (Norska högsta serien) inför 2018.

Utöver två raka mästerskap så tog Bodö/Glimt Europa med storm där man gick till kvartsfinal i Conference League och bland annat slog Roma med 6-1 i gruppspelet, för att sedan åka ut mot just Roma i kvarten. Roma gick sedan och vann hela turneringen.

Och i allt det här har Elias Hagen varit en av lagets bärande spelare, men på grund av en hårdnad konkurrenssituation där norske landslagsmannen Patrick Berg flyttat hem från Ligue 1 i Frankrike och man samtidigt värvat in Danske U21 landslagsmannen Albert Grönbaek från Århus har det blivit mindre speltid under hösten. Lägg på det att laget sedan tidigare också hade norske landslagsspelaren Hugo Vetlesen i truppen och det blir tydligt att konkurrensen på mittfältet i Bodö/Glimt är mördande hård.

Från ett konkurrensutsatt innermittfält till ett annat med andra ord för Elias Hagen som byter nordnorge (Norge är ett skumt land för övrigt. Bodö ligger norr om Gällivare och ändå ligger Tromsö en bra bit längre norrut) mot Blåvitt för att istället konkurrera med Gustav Svensson, Simon Thern, Amir Al Ammari, Filip Ambroz, Hussein Carneil, Sebastian Eriksson och Abundance Salaou. Blåvitt har ett rätt tjockt innermittfält och blir inte allt för överraskade ifall någon där lämnar snart.

I media spekuleras det i att Blåvitt ska ha betalat upp emot 9 miljoner för Elias Hagen vilket förhoppningsvis är en indikation på att det är en bra spelare som man har en tydlig plan för, men har också en historik av att inte alltid förvalta sina pengar på bästa sätt, så det finns utrymme för både optimisten och pessimisten att spekulera fritt här.

Det har också rapporterats om att det här skulle vara Blåvitts dyraste nyförvärv någonsin, men där vill undertecknad påminna om att Blåvitt enligt uppgifter ska ha behövt punga ut 13 miljoner till Sunderland när Tobias Hysén hämtades hem 2007, och med Sign-on, bonusar m.m. på det så ska det ha kostat Blåvitt över 20 miljoner. Så 9 miljoner är ju ganska billigt i sammanhanget. (Låt gå för att man hade kunnat få en sprillans ny Najad 450 CC för de pengarna… )

Hur som helst är det roligt med ett stort nyförvärv och Alltid Blåvitt hälsar Elias Hagen varmt välkommen till Göteborg!
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2023-01-05 13:54:07
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg