Lagbanner
Blåvitts cupgrupp är lottad: Dubbla derbyn
Senaste gången Blåvitt och GAIS möttes i en tävlingsmatch var 2019.

Blåvitts cupgrupp är lottad: Dubbla derbyn

Under söndagkvällen lottades gruppspelet till Svenska cupen 2023. Nu står det klart vilka Blåvitt kommer möta. Bland annat blir det två derbyn mot Utsikten och GAIS.

Blåvitt kvalificerade sig för Svenska cupen 2023 i somras genom en komfortabel 3-0 seger mot Torns IF. Det efter mål från Emil Salomonsson och Eman Markovic (x2). Nu är motståndarna i huvudturneringen lottade och det blir en spännande grupp bestående av IFK Göteborg, IFK Norrköping, Utsiktens BK och GAIS. 

Att Blåvitt och Norrköping skulle ställas mot varandra var klart redan inför lottningen då de allsvenska lagen placeras ut baserat på tabellplaceringen 2022. De 16 högst rankade lagen (av de som kvalificerat sig) placeras ut på förhand med två i varje grupp. Det högst placerade laget möter laget på plats 16 och så vidare. Eftersom Elfsborg åkte ut i kvalet innebär det att Blåvitt flyttades upp till plats 7 och detsamma gäller för Norrköping som också flyttades upp i rangordningen eftersom Värnamo inte tog sig vidare.

När Rickard Norling tränade Norrköping i början av säsongen pratade han om SM-guld. Istället blev det ett riktigt magplask och man slutade på tolfteplats. Det var faktiskt så illa att man fram till de absolut sista omgångarna riskerade att få kvala för att hålla sig kvar. På pappret är Norrköping dock ett betydligt bättre lag än så och får därför ses som huvudkonkurrenten till avancemang.

Nästa lag i gruppen är Utsikten, som tog sig in i turneringen genom att besegra Västra Frölunda. Segern satt dock långt inne och man avgjorde genom en straff på övertid. I Superettan hamnade man på en elfteplats, med bland annat Erik Gunnarsson och Karl Bohm i laget, som båda har ett förflutet i Blåvitt.

Gruppens sista lag är rivalen GAIS. Eftersom de spenderade årets säsong i division 1 innebar det att man gick in redan i cupens första kvalomgång. Där slog de Lindome med 1-0, trots att man gjort misstaget att glömma bort matchen och därför skickat A-laget på semester. Istället var det GAIS juniorer som lyckades lösa avancemanget åt klubben.  I andra omgången lyckades man slå ut IFK Värnamo efter en jämn match som avgjordes i förlängningen och slutade 3-1. Senast Blåvitt och GAIS möttes i en tävlingsmatch var i Svenska cupens gruppspel 2019. En match där GAIS tilldelades en skrivbordsseger (3-0) efter ett mindre lyckat rakettifo från IFK-klacken.

Samtliga IFK Göteborgs matcher i gruppspelet kommer spelas i Göteborg eftersom man säkrat två hemmamatcher genom sin tabellplacering. Bortamatchen kommer att spelas mot GAIS då det är gruppens lägst rankade lag.

Uppdatering 1/12: Avsparkstiderna för gruppspelet är nu fastställda.
13:00 18/2: IFK Göteborg- Utsiktens BK
13:00 26/2: GAIS - IFK Göteborg
15:15 5/3: IFK Göteborg - IFK Norrköping

11-12/3: Kvartsfinal 
18-19/3: Semifinal
18/5: Final

Ludwig Härlin@ludwigharlin2022-11-13 19:13:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg