Lagbanner
Adam Carlén klar för Blåvitt

Adam Carlén klar för Blåvitt

IFK Göteborg fortsätter att förstärka truppen. Adam Carlén från Degerfors är klar på ett treårskontrakt!

Efter en tids rykten står det nu klart att Adam Carlén är klar för IFK Göteborg. 22-åringen lämnade Degerfors efter att kontraktet gick ut vid årsskiftet och har nu skrivit på ett treårskontrakt med Blåvitt.

Västgöten Carlén började, likt David Moberg Karlsson, sparka boll i Björsäters IF innan han gick vidare till IFK Mariestad. I kamratklubben från Mariestad fick han debutera i Division 4 som 15-åring. Året efter gick flyttlasset vidare till Värmland och Degerfors IF. Efter en tid som junior flyttades han upp till A-laget som 19-åring och tog direkt en ordinarie tröja på mittfältet. Totalt blev det 108 tävlingsmatcher och sex mål (varav 57 matcher och ett mål i Allsvenskan) i Degerfors. För sina insatser i Allsvenskan har han också blivit uttagen till U21-landslaget, där det blev två landskamper.


Adam Carlén återvänder till Gamla Ullevi i år, denna gång i blåvit tröja.

Carlén har hittills i sin karriär gjort sig känd som en tuff och kompromisslös defensiv mittfältare. Detta visar sig inte minst i att han, och en viss Gustav Svensson, var de som orsakade flest frisparkar förra säsongen med 61 var. Värt att notera är han dock aldrig blivit utvisad i sin seniorkarriär. Efter flera fina säsonger som mittfältare är det därför något överraskande att Carlén primärt är värvad som mittback, och ses som ett komplement till Sebastian Hausner och Johan Bångsbo. Uppenbarligen ser den blåvita ledningen stor omskolningspotential här. I en intervju till Göteborgs-Posten säger Carlén själv:

– Det är klart att det blir ett annat sätt att spela där jag får tänka om lite, men jag ser det bara som en rolig utmaning som jag kan lära mig mycket av. Sen kommer jag få bra hjälp av mina lagkamrater och tränare. Jag ser det bara som utvecklande.

Om man tillåter sig att spekulera lite är det nog inte omöjligt att han, på längre sikt, dock ses som en ersättare till Gustav Svensson.

Alltid Blåvitt hälsar Adam Carlén varmt välkommen till Sveriges finaste fotbollsförening!

Mattias Wiklund2023-02-02 22:18:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg