Lagbanner
Cupgrupp, förlängningar och utgångna avtal – det här händer runt Blåvitt just nu.
I veckan blev det klart att Alf Westerberg inte får förlängt med Blåvitt och lämnar föreningen efter att ha varit i IFK Göteborg i många år, och nästan lika många olika roller. Från U-lagstränare, till assisterande, till huvudtränare (hösten 2017) till koordinator.

Cupgrupp, förlängningar och utgångna avtal – det här händer runt Blåvitt just nu.

Den Allsvenska säsongen må vara slut för i år, men redan under första veckan sedan säsongen avrundades så har det hänt en del i och runt Blåvitt.

Redan när serien avslutades stod det klart att Blåvitt skulle spela gruppspelet i Svenska Cupen i samma grupp som Norrköping (då de Allsvenska lagen grupperas efter slutposition i Allsvenskan och inte via lottning) men bara dagar senare lottades även Sundsvall och Sandviken in i Blåvitts grupp. Eftersom Norrköping placerade sig bättre än Blåvitt i serien innebär det att mötet med just Norrköping blir på bortaplan. Blåvitt spelar således en match hemma, och två borta.

Föreningen gick i början av veckan även ut med att Alf Westerberg och Linda Breding inte får förlängt kontrakt och lämnar föreningen. En nyhet som blev relativt uppmärksammad i lokalmedia och framför allt Alfs ord om att laget hade ”behövt den typen av cynisism på plan i år”.

Mycket av kritiken handlar om att det var ett beslut som kommunicerades ut väldigt sent, där det går att ha viss förståelse för båda parter. Givet tidpunkten för beskedet så förefaller det som om föreningen ville avsluta allsvenskan innan man tillkännagav den uteblivna förlängningen, vilket kanske inte är så konstigt i sig. Men givet den sena säsongen så kommer beskedet väldigt tätt inpå Jul såväl som kontraktsslut, vilket försvårar för Alf och Linda dels genom att vara en svår tid att hitta nya arbetsplatser i, men också genom att de får väldigt kort tid på sig att leta efter något nytt innan deras anställning är slut.

Det ryktas lite lätt om att de båda skulle ha fått indikationer på att de skulle få vara kvar bara dagar innan beskedet kom, vilket om det stämmer (stort om) inte känns som ett helt schyst agerande från en kamratförening.

För en utomstående som inte har full insikt i hur samtalen ser ut förefaller det dock som rätt väntat att Alf inte får förlängt. Redan 2018 när Mats Gren fick gå flyttades Alf från rollen som assisterande tränare till att bli koordinator runt laget. Bortsett från ett gästspel i A-laget under tiden mellan att Poya Asbaghi fick lämna och att Roland Nilsson tillsattes har Alf haft en mer tillbakadragen roll det senaste och i en tid av prövad ekonomi kändes det alltid som om föreningen skapade en tjänst för att Alf man skulle kunna ta till vara på Alf kontraktet ut.  

Samma går att säga om Linda som varit videoanalytiker. Givet Blåvitts avtal med Soccer Services och den analys de förser föreningen med är det kanske inte helt nödvändigt för föreningen att genomföra interna videoanalyser.

Så det finns en del argument för beslutet, samtidigt som det i båda fallen handlar om två personer som brinner för Blåvitt och som supporter känns det alltid i hjärtat när två personer som jobbat så hårt och brinner så mycket för föreningen inte får vara kvar.

En annan som lämnar, men som inte kommer som någon överraskning för någon, är Kennet Andersson. Kennet satt ju från början som sportsligt sakkunnig i styrelsen, men hoppade in som t.f. Sportchef när Mats Gren lämnade, och blev sedan en halvpermanent lösning. Redan när det presenterades att Kennet skulle bli sportchef med Pontus Farnerud som sin assisterande kändes det som om planen på sikt var att Pontus Farnerud var den långsiktiga lösningen.

I samband med att Poya Asbaghi fick lämna under hösten valde även Kennet att lämna sin tjänst som sportchef men blev kvar som stöd åt Farnerud ett tag. Nu när säsongen är slut väljer Kennet alltså att lämna helt.

Någon som däremot inte lämnar är Mattias Bjärsmyr som förlängt sitt kontrakt med ett år. Bjärsmyr som kom till Blåvitt lite som en nödlösning har trots många skador (kanske lite tack vare att övriga också varit skadade) varit Blåvitts bästa mittback under säsongen och avslutade året med att göra tre mål på två matcher.

Andra nyheter i spelartruppen är att Jakob Johansson ska genomföra en operation efter att ha spelat halvskadad under hösten. Det var därför han stod över den avslutande omgången när kontraktet var säkrat.
 

Adrian Pihl Spahiu @pihlbaoge2020-12-11 13:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg