Lagbanner
Damlaget vann mot Hisingsbacka
IFK Göteborgs Mimmi Bauréus under träningsmatchen i fotboll mellan Elfsborg och IFK Göteborg den 25 juli 2020 i Borås. Foto: JÖRGEN JARNBERGER/Bildbyrån

Damlaget vann mot Hisingsbacka

IFK Göteborgs damlag vann hemmamatchen mot Hisingsbacka FC/Backatorp IF (B) på onsdagskvällen med 4-2. Därmed går de upp på delad andraplats efter Sävedalen i damseriens division fyra.

Det var Blåvitt som började matchen starkast och gick upp i ledning redan efter en minut.
 
- Thilda Gianello gjorde ett-noll efter ett hårt skott av Victoria Svanström, säger tränaren Peter Svanström. Thilda var otroligt påpasslig och slår in returen riktigt vackert dessutom. 

Hisingsbacka kunde emellertid kvittera efter en kvart.
 
- Vi såg ett lågt stående Hisingsbacka och trodde att om vi gör ett mål till kan vi ha avgjort matchen, säger Peter Svanström. Men det blir ett självmål istället till ett-ett och då gick luften ur oss lite. Vi blev lite passiva, och tappade strukturen. 

Efter 25 minuter kunde Blåvitt återta ledningen sedan Selma Holmberg spelats fri med målvakten och avslutade med en vacker lobb. Strax efteråt utökades ledningen till 3-1 genom ett skott från långt håll av Isabella Svanström. Men fem minuter innan halvtidsvilan kom Hisingsbacka tillbaka igen och reducerade till 3-2.
 
- Varken tränare eller spelare är nöjda med matchen, säger Peter Svanström. Det vi gör bra är jättebra, men det är ingen riktig energi däremellan. Det är enkla misstag, lite tunt i närkamperna, ingen rytm. Ibland är man bara trött, många i laget har precis börjat gymnasiet och vi har en hel del sjuka i truppen. Ingen Corona, men vi lämnar dem hemma. 

Efter pausen ändrades matchbilden.
 
- I andra halvlek ber vi om några smärre justeringar i presspelet, säger Peter Svanström. Det gör att vi hindrar de långa bollarna från Hisingsbacka. Vi kan starta fler anfall högre upp och behöver inte springa så långt. Där har vi bestämt i pausen att inte komma lika mycket centralt. Vi får isär Hisingsbacka och i andra halvlek är det inget snack om det. De har ingen målchans. Vi stänger matchen. Det kändes tryggt i andra halvlek. 

Slutresultatet blir 4-2 efter ytterligare ett mål av Thilda Gianello, men siffrorna kunde blivit större.
 
- Vi skapade mycket mot en bra målvakt i Hisingsbacka, Tilda Sannerholm, säger Peter Svanström. Hon kommer från början från IFK, men det är nog inte vi som gjort henne så duktig, hon har fortsatt att utvecklas. Hon gör många kvalificerade räddningar och läser spelet bra så det ser enkelt ut när hon räddar. Det är ett tecken på en bra målvakt. Hon satte stopp för ett målkalas. 

Det fanns också mycket som var bra i Blåvitts spel.
 
- Förutom Gianello som gör två mål tycker jag att Alicia Hall Hellström på vänsterbacken gör en riktigt bra insats, säger Peter Svanström. Våra två mittbackar hade inte startat tillsammans tidigare. Lilja Lidström gör en mycket bra insats. Hon är tillbaka efter en liten svacka och tar allt större ansvar i sin del av banan, tillsammans med Mimmi Bauréus som ersätter vår lagkapten Malva Larsson idag. 

Det regionala slutspelet i F17-SM inleddes lite snöpligt med att IFK Värnamo tvingades ställa in söndagens match på grund av Coronasmitta. IFK Göteborg vann därmed på walk-over.
 
- Nu är det Jitex på lördag och vinner vi där är vi klara för åttondelsfinalerna, säger Peter Svanström. Vi fick tre poäng ändå, men visst är det tråkigt – vi var förberedda och ville spela. Det är tufft framför allt för Värnamo. 

Det är nu ett långt uppehåll i damfyran, nästa match spelas den 7 oktober mot serieledarna Sävedalen. Förutom F17-slutspelet handlar det om att ladda batterierna och fortsätta utveckla spelplanen.
 
- Vi byggde ändå vidare idag på det som var så bra i fredags, avslutar Peter Svanström. Vi står rätt i positionerna, och saknar bara kraft idag. Vi initierar rätt saker från rätt ytor i rätt vinklar. Jag är inte orolig för nästa match. Efter Jitex på lördag kan vi andas ut och vi kan få fyra träningar i rad, läka och få allt att fungera inför matchen mot Falkenberg i F17-serien och sedan mot Sävedalen.

Mats Deland2020-09-16 23:05:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg