Finnvedsvallen, Värnamo, 2023-10-23 19:00

IFK Värnamo - IFK Göteborg
3 - 1

Spelarbetyg efter IFK Värnamo - IFK Göteborg (3-1) "Bångsbo bör få chansen i nästa match och då inte bara för att det ser ut på det här viset"

En tappad ledning och om det vill sig illa, ett tappat allsvenskt kontrakt. Blåvitt gör precis som vi befarade i vårt inför matchen-alster, det vill säga att man "vaskar" det fina läget man fått till skänks av konkurrenter. Men man tar det ett steg längre och vaskar även en 0-1 ledning.

Pontus Dahlberg - 3
Det här var ingen bra insats av vår målvakt. Förutom att målen rinner i väg till antal, så är det även ett gäng halvdana ingripande utöver det. (Som är nära att resultera i mål även det, bla ett avslut ifrån Hamrin-vinkel som Dahlberg ändå är nära att stöta in i eget mål.)

Emil Salomonsson - 4
Första halvlek är mycket bra av Emil och det resulterar förutom i ett mål ifrån honom även i ett gäng fina attacker ifrån hans kant. Stabilt försvarsspel med under halvleken av vår högerback. I andra halvlek är han på intet sätt någon större syndabock i det haveri som då sker men sammantaget räcker det precis nätt och jämnt till en 4a i betyg.

Gustav Svensson - 5
Precis som utlovat, så gör Gurra en återigen en bra match. (efter att ha varit direkt svag i matchen före) Tyvärr räcker inte det för att lyfta Blåvitt till en seger (eller ens poäng). Främst på grund utav att laget som helhet i andra halvlek men speciellt "3-3an" i formationen faller för djupt ner och då särskilt trion på topp. Redan i första halvlek är Värnamos Gustav Engvall nära att få frilägen men det räddas då med nöd och näppe upp, bland annat av Gurra.

Sebastian Hausner - 3
Han står för några fina brytningar men det bestående minnet är hans felbeslut och då bland annat i den 40e minuten när han går upp onödigt hårt i rygg på Värnamos Thern och drar då på sig en mycket farlig frispark utanför eget straffområde. Men än värre blir det när han upphävde offsiden när resterande delen av backlinjen lyft för att ställa offside. Det resulterar i ett friläge för Gustav Engvall som stänker in 1-1 och då för Värnamo in i matchen samtidigt som det är början på Blåvitts resa ur densamma. Bångsbo bör få chansen i nästa match och då inte bara för att det ser ut på det här viset, utan för att vi behöver en bättre speluppbyggnad än vad Hausner kan erbjuda.

Oscar Wendt - 5
Han gör en mycket bra första halvlek och är oerhört nyttig för oss. Det mattas av i andra halvlek men ingen ska ta heder och ära av Wendts insats i det här haveriet till match för Blåvitts räkning.

Lucas Kåhed - 4 (ut 70)
Hade det varit baserat på enbart första halvlek så hade det här varit en 5a i betyg. Kåhed gör enormt många fina saker i första halvlek och inleder även andra halvlek så men mattas därefter tidigt av i den andra halvleken. Det ser ut att vara helt tomt på energi och bytet borde nog kommit tidigare än det gjorde.

Adam Carlén - 3 (ut 83)
Carlén gör en helt ok första halvlek och räddar bland annat upp ett givet mål när han läser av spelet på ett fint sätt i eget straffområde och agerar räddande ängel i det läget. Men utöver några fina aktioner till, så springer han runt i ett tomrum mer eller mindre hela matchen och kommer inte riktigt in i det idag.

Hussein Carneil - 3
Man kan omöjligt förstå sig på fotbollsspelaren Carneil. Tidigt i första halvlek så syns det tydligt hur Jens och William präntat in i Carneil att "släpp bollen, låt bollen göra jobbet" och så vidare. Det är snabba beslut, bra passningar och även allt som oftast ett fint defensivt positionsspel. Ut i andra halvlek så finns inte den här versionen av Carneil med utan är ersatt av hans alter ego med huvudet under armen. Vilket syns så tydligt när han inte tar sin position i defensiven i den 63e minuten och inte heller försöker ens alibijobba hemåt varvid Värnamos 2-1 mål är ett faktum. Han är överhuvudtaget inte påkopplad i andra halvlek. Först trodde jag att han var slut på energi tidigt i andra halvlek men den uppfattningen fick jag allteftersom revidera. Det här handlar istället om bristande disciplin och koncentration.

Arbnor Mucolli - 2
Det här var verkligen inte den Mucolli vi vant oss vid. Han lyckas inte uträtta något vettigt under hela matchens gång och inte ens hans berömda, dyka upp bakom anfallande spelare och helt sonika sno bollen, är något som han idag ens är nära att lyckas med. Han ser faktiskt inte särskilt taggad ut för att vara Mucolli.

Astrit Selmani - 2 (ut 70)
I första halvlek så ser Selmani piggast ut i presspelet och är väldigt mycket lättare i löpsteget än det vi sett av honom hitintills under sejouren hos Blåvitt. Tyvärr bär det inte frukt, inte över huvud taget. För de lägen han får, där han "bara" ska vända bort en försvarare emot i offensivt straffområde, de är så långt ifrån att lyckas att man nästan kan se hur uppgiven Santos blir av att ha serverat Selmani boll nummer femtielva i bra lägen. Selmani skall inte starta matcher för Blåvitt och han skall definitivt inte spela i en 4-3-3, då han blir som ensam på topp alltför ofta.

Thomas Santos - 4
Santos är uppe och nosar på en 5a i betyg stundtals. Han gör mycket som är bra i matchen (och då det är ett torftigt Blåvitt, så förstår ni att det är ingen lätt sak, lite som att koka soppa på en spik) men hur man än vrider och vänder på det, inte heller Santos kommer till sin fulla rätt den här matchen. Folk som pratat om att han egentligen borde få spela wingback, de har kanske inte så fel trots allt. (Även om jag varit en motståndare till det där, så är man inte sämre än att man får erkänna att man hade fel.)

Sebastian Eriksson - 4 (in 70)
Sebban gör det bra och försöker få till någon form av eget spel för Blåvitt men det är då i en rejäl uppförsbacke och en monumental motvind (bildligt talat) så det är mer eller mindre förgäves.

Gustav Norlin - 3 (in 70)
Norlin är ingen anfallare som rosat marknaden i år (årets underdrivt möjligen) men det till trots, vi behöver Norlins arbetsinsats ifrån start till nästa match. Åtminstone om vi ska köra på med den här 4-3-3an till formation. Norlin fungerar dessutom mycket bättre tillsammans med Santos och Mucolli i och med att han skapar ytor åt de samt håller uppe pressen på ett sätt som den danska duon fullt ut vågar lita på. Varvid 4-3-3 formationen hålls högre upp i planen än vad som är fallet med Selmani på planen.

Abundance Salaou (in 83) spelade för kort tid för att betygsättas.