Lagbanner
Uddamålsförlust trots stark upphämtning mot Lerum
Elfsborgs Sara Jardeving och IFK Göteborgs Victoria Svanström under träningsmatchen i fotboll mellan Elfsborg och IFK Göteborg den 25 juli 2020 i Borås. Fotograf JÖRGEN JARNBERGER/Bildbyrån

Uddamålsförlust trots stark upphämtning mot Lerum

IFK Göteborg noterade sin första förlust i dam-fyran under onsdagskvällen, med 2-3 mot Lerums IS (B). Laget ligger fyra med sju poäng i en kraftigt haltande tabell.

Lerums IS (B) mönstrade ett ungefär lika ungt lag som IFK Göteborgs. Blåvitt har lyft upp ett par spelare från F14-truppen, som nu fick speltid. Tränaren Peter Svanström berättade också inför matchen att laget introducerat en del nya inslag i sitt spel, som kommer att användas framöver.
 
Det blev en match i högt tempo men men till en början få chanser. Mot slutet av första halvlek öppnade spelet upp sig. I den trettiotredje minuten sköt Lerums Karin Tebelius i ribban och Tilde Blomdahl nickade returen över från mycket nära håll. Ett par minuter senare var Tebelius nära ett friläge, men stoppades av Johanna Lundberg. I minut 38 revanscherade sig Blomdahl och satte ledningsmålet. Efter paus utökade Lerum till tre-noll genom Disa Brorsson och Tilde Rosnell.
 
- Vi hade en matchplan där vi skulle stänga kanterna för Lerum, säger tränaren Peter Svanström. Det lyckades vi med, förutom de tre målen har Lerum bara en målchans till när det är ribba ut och en nick över.

Första målet kom till genom en passning i snett bakåt i straffområdet från Tebelius till Blomdahl,

- Det jag uppfattar händer på två av målen är att vi tappar våra positioner i försvarsarbetet. Vi går mot bollhållaren när vi skulle stått kvar framför vårt mål.

I slutet av första halvlek hade Thilda Gianello ett skott från nära håll, som avstyrdes av Lerums målvak Klara Andersson. Det dröjde till en bit efter minut sextio innan Blåvitt upprepade gånger spelade sig ur pressen och kom till flera bra målchanser. Det tredje målet kom då efter en hörna, när Lerums Tilde Rosnell snappade åt sig bollen. Den sista kvarten dominerades av Blåvitt.

- Vi har ett lag med tjejer som tror på det de gör, och de vet att de kan vända och göra tre mål, säger Peter Svanström . Vi tar in en renodlad forward direkt efter två-noll, och sätter den forward vi haft på vänsteryttern. Högeryttern får agera forward och gå inåt i plan. Det gör att Lerum inte kan lyfta hela laget. Sen är det en ren kämpainsats när de jagar kvitteringen och vågar – och det kan vara svårt i deras ålder – släppa det defensiva och förstå att vi måste riskera mer. 

Blåvitts mål görs av Victoria Svanström i minut 74 och 83. Men längre än till 2-3 kommer vi inte.

- Vi har nog tio tydliga målchanser till under den perioden, säger Peter Svanström. Målvakten gör en fantastiskt bra räddning på ett av skotten.

Lerum går med segern upp på förstaplats, men har sju matcher spelade mot Blåvitts fyra.
 
Fotnot. Matchen kan ses i efterhand på GP.se. Blåvitts nästa match i division fyra går den 29 augusti 14.00, på bortaplan mot Jonsereds IF. Liksom onsdagens match kommer den att streamas på GP.se. Speldatum anges med reservation för att alla matcher ännu inte är utlagda.
 

Mats Deland2020-08-13 08:21:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg