Lagbanner
Fyra akademispelare att hålla koll på: April

Fyra akademispelare att hålla koll på: April

Den första månaden på säsongen är nu slut, nu är det dags att blicka framåt. Men kanske också lite längre än AIK borta på lördag. Vilka spelare som idag spelar i akademin kan man förvänta sig att höra mer av i framtiden? Vilka akademispelare har verkligen presterat tidigt under denna säsong?

Linus Carlstrand, anfallare, född 2004
Målmaskinen Linus Carlstrand har haft en riktigt fin månad. Under sina 5 matcher i P19 Allsvenskan har han gjort 5 mål. Jag skulle säga att Linus absolut främsta egenskap är sinnet att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Hans fysiska förmåga är också väldigt utvecklad. Carlstrands spelstil påminner mig om Djurgårdens anfallare Victor Edvardsen, vilket kanske inte är den mest populära liknelsen, men en som visar hur bra han faktiskt kan bli. Jag tror Linus Carlstrand är den spelaren från U19 som är närmast ett A-lagskontrakt. 

Anton Kurochkin, yttermittfältare, född 2003
Kurre som han ofta kallas ute på planen är en spelare som är svår att missa, han är snabb, teknisk och har ett bra skott. Arketypen av en yttermittfältare helt enkelt. Produktionsmässigt har det inte varit en särskilt speciell månad för Anton, men han har haft en del otur. Ramträffar, skott precis utanför, skott som räddas osv. Under säsongens gång kommer nog produktionen öka den också.

Lucas Samuelsson, målvakt, född 2004
Målvakten Lucas Samuelsson gjorde sin A-lagsdebut i träningsmatchen mot Fredrikstad i genrepet till säsongen. Han höll då nollan och många blåvittsupportrar blev riktigt imponerade av 17-åringen. Spelmässigt finns det inte jättemycket att säga om Samuelsson, han kommer inte göra de mest spektakulära räddningarna, inte än iallafall. Men han är otroligt stabil, det är inte ofta man ser han göra misstag. 

Yaqub Finey, anfallare, född 2003
Yaqub Finey är ingen spelare man missar ute på planen, inte bara på grund av hans spelstil utan också hur han är byggd. Det första som kommer upp när man googlar på Yaqub Finey är just “längd”, till och med över “IFK Göteborg”. Det kanske är en trött koppling att dra, men han påminner mig väldigt mycket om Peter Crouch. Han är dock mer flexibel än den robot-dansande anfallaren från England. Finey kan i princip spela överallt på fotbollsplanen. Hans längd gör så att han kan lira mittback, hans teknik gör så att han kan spela på mittfältet, kombinationen av det gör så att han kan spela anfallare. Och det är just där han har spelat under den första månaden på säsongen. 

 

Oscar Lagerberg2022-05-04 17:01:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg